30. SVIBNJA – DAN DR┼ŻAVNOSTI ­čçş­čçĚ

30. SVIBNJA – DAN DR┼ŻAVNOSTI ­čçş­čçĚ

Hrvatska od 2020. godine Dan dr┼żavnosti ponovno slavi 30. svibnja, kao i u prvom desetlje─çu svog postojanja. Dana┼ínji 30. svibnja ujedno je i 32. godi┼ínjica konstituiranja prvog demokratskog i vi┼íestrana─Źkog Sabora.

Dan dr┼żavnosti u Republici Hrvatskoj je blagdan koji se obilje┼żava 30. svibnja, u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog vi┼íestrana─Źkog Sabora 30. svibnja 1990. godine, i na povijesnu ulogu Hrvatskoga sabora u o─Źuvanju hrvatske dr┼żavnosti tijekom mnogih stolje─ça.

Dan dr┼żavnosti na dan 30. svibnja slavljen je u razdoblju 1990. ÔÇô 2000. godine. Od 2001. godine do 2019. godine kao Dan dr┼żavnosti slavljen je dan 25. lipnja.

Dana 25. lipnja 1991. godine zajedno s Republikom Slovenijom proglasila neovisnost od Socijalisti─Źke federativne republike Jugoslavije, ali je pod pritiskom me─Ĺunarodne zajednice na tu Odluku stavljen tromjese─Źni moratorij. Hrvatski je sabor na zasjedanju 8. listopada 1991. proglasio punu neovisnost Republike Hrvatske (donesena je Odluka o raskidu svih dr┼żavnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ) dan nakon napada Jugoslavenske narodne armije na Banske dvore i tada┼ínji ured predsjednika Republike Hrvatske Franje Tu─Ĺmana, gdje se je u tim trenucima sastao s ┬ápredsjednikom savezne vlade Antom Markovi─çem i predsjednika predsjedni┼ítva SFRJ Stjepana Mesi─ça. Odlukama o izmjenama iz 2001. godine taj dan progla┼íen blagdanom Dana neovisnosti. 30. svibnja je postao spomendanom ÔÇô Dan Hrvatskog sabora. U listopadu 2019. godine kao Dan dr┼żavnosti odre─Ĺen je 30. svibnja (dr┼żavni blagdan), 25. lipnja je postao Dan neovisnosti (spomendan), a 8. listopada Dan Hrvatskog sabora (spomendan).

Posebnu zahvalnost za dar Domovine, slobode i mira dugujemo svima koji su svoj ┼żivot dali za Republiku Hrvatsku,

SRETAN DAN DR┼ŻAVNOSTI REPUBLIKE HRVATSKE!

Share

Written by:

PRISTUPA─îNOST SADR┼ŻAJA AKTIVNA