Nakon veoma uspješne turističke sezone, spremno i zadovoljno ulazimo u jesen

Nakon veoma uspješne turističke sezone, spremno i zadovoljno ulazimo u jesen

Poštovani stanovnici Općine Malinska-Dubašnica, dragi gosti i privremeni stanovnici našega lijepog kraja,

iako smo već duboko zakoračili u rujan, ljeto nam i dalje traje, a turisti, bez obzira na ulazak u crvenu zonu na COVID-19 karti Europe, kao da više ne mare na „preporuke“ svojih vlada i ne žele otići iz naše lijepe Malinske, Dubašnice i Miholjica.

Uz puno truda i malo sreće, ova nam turistička sezona u kojoj je gotovo ponovljena rekordna 2019. godina, svjedoči da smo na dobrom putu napretka u pružanju kvalitetnoga turističkog smještaja, uređenosti i čistoći, gostoljubivosti i usluga koje moraju pratiti odmor naših gostiju. Sve kako ne bi ostalo samo na prirodnoj ljepoti te suncu i moru, iako priznajmo sebi konačno, da je to ipak njihov glavni razlog dolaska na odmor.

 

Započinje razdoblje jesenske posezone

 

Sada počinje i ovo drugo, nama itekako važno razdoblje jesenske posezone koju uglavnom čine biciklisti i turisti željni okusiti čari naše gastronomije, prošetati se dugom obalnom šetnicom ili šumama Dubašnice, a neki možda i kod svojih domaćina ubrati plodove grožđa i maslina. Pokušajmo i njima pružiti  zadovoljstvo boravka u našoj Općini, iako će ubrzo započeti buka građevinskih radova, privatnih i u javnom sektoru. Za početak usmjerit ćemo se na završetak građevinskog dijela Interpretacijskog centra maritimne baštine DUBoak i dijela njegova okoliša u parku Rupa, kako bi mogao primiti zamišljeni postav i zaživjeti u sljedećoj godini. Svečano otvorenje predviđeno je za Sensu, 26. svibnja 2022. godine, kada bismo na najbolji mogući način, vjerujemo u normalnim epidemiološkim uvjetima, započeli turističku sezonu. Cijelu smo sezonu okrunili trodnevnom manifestacijom Treće regate tradicijskih plovila Homo na jidra, od 10. do 12. rujna, koja je i sastavni dio EU-projekta Arca Adriatica, a koju smo u čast našega pokojnog vijećnika i zaljubljenika u Malinsku, Dubašnicu i jedrenje počasno nazvali Memorijal Nikola Jurić. Bilo je prekrasno gledati čak 23 obnovljene tradicijske barke, okupane osvijetljenim morem i vatrometom toga sunčanog i toplog vikenda. U znak zahvale za brojne turiste koji nam dolaze iz zbratimljenih općina Njemačke, Poljske pa čak i Francuske, za vrijeme ove smo regate počastili dolaskom na ovaj događaj i naše načelnike iz Großhabersdorfa i Święciechowe te delegaciju Odbora za međunarodnu suradnju iz Aixe-sur-Vienna i dogovorili buduće aktivnosti naše suradnje.  Time smo na neki način zaokružili ovo ljetno razdoblje u kojem nije bilo previše događanja takve vrste jer zbog strogih epidemioloških mjera nismo željeli ugroziti turističku sezonu.  Srećom cijelo ovo vrijeme imali smo samo 10-ak domaćih ljudi zaraženih blažim oblikom koronavirusa i samo nekolicinu pozitivnih stranaca na brzom antigenskom testu.

 

Obnova zemljišnih knjiga i katastra kreće u novu zonu

 

O epidemiološkim mjerama također će ovisiti nadolazeće javne rasprave koje će se voditi za izmjene i dopune Prostornog plana Općine Malinska-Dubašnica. Izlaganje karata i mapa održat će se u velikim i prozračnim prostorima. Taj dugotrajni i sveobuhvatni proces vrlo je složen, a izmjena i obrada više od 400 različitih zahtjeva veoma je osjetljiva materija jer često postoje sasvim različiti prijedlozi i mišljenja pa ih treba uskladiti. Ako tome još pridodamo nemogućnost sastanaka i rasprava uživo, lako je zaključiti zašto se sve ovo tako zakompliciralo i odužilo.  Obnova zemljišnih knjiga također se nastavlja na adresi Dubašljanska 78. Taj posao vode Sud i Državna geodetska uprava, a obuhvaća veliku zonu izmjere od Malinske, Radića i dijela Bogovića do Ulice sv. Apolinara, gledano sa sjevera prema jugu. Područje Haludova i Dobrinčeva bilo je izdvojeno i sada je pri kraju izlaganja, pa bi se konačno moglo zatvoriti pitanja vlasništva na tom području. Za to veliko urbanizirano područje očekujemo da nećemo imati posebnih problema jer se radi o prilično uređenom i najstarijem dijelu Malinske koja se gradila i uređivala po građevinskim dozvolama i katastarskim planovima proteklih 70-ak godina. Zanimljivo je istaknuti, a u tekstu „Najstariji katastar od prije 200 godina s upisom i sa skicama Dubašnice i Miholjica“, Antona Bozanića, u ovom broju možete i podrobnije pročitati da je ova godina upravo 200. godišnjica prve izrade katastra triju katastarskih općina sadašnje naše Općine. Austrija je odmah nakon stabilizacije vlasti poslije pada Venecije 1797. godine i dotadašnje pripadnosti otoka Krka Mletačkoj Dalmaciji i Zadru kao centru uprave, među prvim izmjerama svoje velike države odlučila napraviti katastar otoka Krka koji je svjetlo dana ugledao 1821. godine. Radi se o prvom katastru i prenošenju pravog stanja na terenu u karte, ucrtavanju kuća, crkava, pristaništa, gospodarskih zgrada, pa čak i tadašnjih razvalina što je vidljivo i javnosti dostupno na internetskim stranicama www.mapire.eu/cadastral maps. Osim katastra, tadašnje je Carstvo ustanovilo i gruntovnicu, s namjerom da prava i obveze oko zemlje prebaci na imenom i prezimenom upisane vlasnike, sve kako bi se u konačnici ubirao porez i tim novcem gradili važni infrastrukturni objekti koji su još i danas vidljivi.

 

Završit će uređenje 1. faze lukobrana Porat

 

Od većih infrastrukturnih radova koji će uskoro započeti, najavljujemo obnovu lokalne ceste od Sv. Ivana do Šepića, popločavanje kamenom i uređenje Ulice Kala u središtu Malinske, te početak izgradnje kanalizacije i oborinske odvodnje u dijelu Novog naselja u Bogovićima u koju se nije ulagalo i uređivalo jer je kao cesta bila u privatnom vlasništvu. Od rujna do kraja prosinca sredstvima Ministarstva mora i infrastrukture, Županijska lučka uprava Krk trebala bi završiti oko pet milijuna vrijedan projekt uređenja 1. faze izgradnje lukobrana Porat. Planira se i izgradnja prijelaznoga kružnog toka u središtu Sv. Vida čime će se poboljšati promet i riješiti prednost četiriju važnih cesta koje se križaju kod župne crkve sv. Mihovila. Prema stavu Državne revizije, do kraja ove godine dužni smo napraviti i ažurirati registre vodova i cijele komunalne infrastrukture Općine Malinska-Dubašnica i zemljišta, ovisno o njihovoj namjeni. Uređenje Malinske svakako nema alternative stoga idemo u brojna završna projektiranja nekih područja, kao što su plaža Vrulja, prenamjenu prostora bivše ribarnice na obali i mnoga druga. Rekonstrukciju zelene tržnice na Markatu kandidirat ćemo već ovoga mjeseca na natječaj Europske unije za ruralni razvoj.

U suradnji s Turističkom zajednicom Općine MalinskaDubašnica tijekom zime i proljeća namjeravamo razriješiti imovinskopravne odnose te preseliti poslovni ured s Obale na Markat, pa će, nadajmo se, naša „Turistička“ spremno ući u novu turističku sezonu, 2022. godine, na novoj lokaciji.  Nakon veoma uspješne ovogodišnje turističke sezone, spremno i zadovoljno ulazimo u jesen.

Stoga uživajmo u bojama i plodovima koje nam ta jesen pruža, posebice u maslinarstvu koje nam svake godine bilježi sve bolje rezultate, zahvaljujući radu i promidžbi brojnih uspješnih maslinara i Udruge Plominka  što rezultira sve češćom obnovom zapuštenih maslinika. Možda će nam jednom i neke druge poljoprivredne djelatnosti postati ponovno zanimljive, poput npr. nekad veoma raširenog vinogradarstva!?  Svim službama u privatnom i javnom sektoru, posebice Komunalnom društvu Dubašnica te redarima i komunalnom odsjeku, i svim stanovnicima zahvaljujem na odlično odrađenoj turističkoj sezoni, a stanovnicima Sv. Vida-Miholjice čestitam njihov blagdan Mihoju.  Puno zdravlja i zadovoljstva želim vam do kraja ove godine i božićnog izdanja Naših zvoni.

 

Robert Anton KRALJIĆ, općinski načelnik

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA