Izložba u kući dubašljanske baštine Marie Konanov

Izložba u kući dubašljanske baštine Marie Konanov

Nakon što je galerija Sv. Nikole u centru Malinske ove godine prestala biti izložbenim prostorom, hram umjetnosti je postala Kuća dubašljanske baštine koja se nalazi u Malinskoj susjednom mjestu Bogovići, preko puta župne crkve Sv. Apolinara. Tako je u njoj, nakon Domagoja Barića i Tare Beate Racz (koja još uvijek traje u prizemlju), 16. srpnja 2021. svoje slike izložila 24-godišnja umjetnica Maria Kononov.

Od povjesničarke umjetnosti Brune Kocijan, autorice kataloga, doznajemo da je mlada slikarica Maria Kononov porijeklom iz umjetničke i glazbene obitelji, živi u različitim krajevima svijeta i svake godine ljetuje u Malinskoj. Koliko je vrijedna i aktivna, govori podatak da u ovom trenutku ima otvorene čak tri izložbe na tri različite lokacije Europe. Slikajući od malena, razvila je osjećaj za boju te za jasan i precizan crtež. Umjetnicu su oblikovala umjetnička djela koja je vidjela u muzejima diljem svijeta, a neki od njenih omiljenih umjetnika su Vassily Kandinsky i Gustav Klimt s kojim dijeli afinitet prema fino iscrtanim linijama i izduženim, elegantnim figurama na razigranim scenama. Kononov često koristi zlatnu boju, bilo kao naglasak na pojedinoj sceni ili kao kompletnu pozadinu, sličnu onima koje nalazimo na vjerskim ikonama, što je referenca na njezino rusko pravoslavno nasljeđe.

Učestale teme i motive u svom radu, autorica crpi iz nadahnjujuće mitologije (sirene, jednorozi, Leda i labud, Europa i bik), književnosti (Alisa u zemlji čudesa), povijesti umjetnosti, glazbe, arhitekture i simbola poznatih mjesta. U novijim radovima nudi humorističan pogled no pomodarske pojave suvremenog društva, poput kriptovaluta i društvenih medija. Prepoznatljivi i traženi motivi stavljeni su u pažljivo odabrane antikne okvire koji slikama daju jedinstveni izgled. Izložbom “Pjesme mora” Maria Kononov se prvi put svojim radovima predstavlja u Malinskoj – zaključuje Kocijan.

Umjetnica Maria Kononov zahvalila se svima koji su došli na otvorenje njene izložbe i nastavlja da je Malinska mjesto u koje se uvijek rado vraća, gdje crpi svoju inspiraciju. Kaže da ju inspiriraju ne samo predivan krajolik i more nego i ljudi.

Prije nego je službeno izložbu proglasio otvorenom, načelnik Općine Malinska-Dubašnica Robert Anton Kraljić, istaknuo je zadovoljstvo što je ovako velik broj ljudi došao na otvorenje izložbe. Ova kuća dubašljanske baštine, nastavlja Kraljić, polako postaje okosnica kulture Malinske i Dubašnice, gdje se mogu vidjeti ne samo izloženi umjetnički radovi, nego i to kako su Dubašljani živjeli prije nekoliko stoljeća.

Izložbu je organizirala udruga Termen iz Malinske uz potporu Turističke zajednice i Općine Malinska-Dubašnica, a pripremio ju je mladi malinskarski slikar i aktivist Ivan Car.

Ova se izložba može razgledati sve do 16. kolovoza i to subotom i nedjeljom od 10,00 do 12,00 i od 18,00 do 21,00 sat, a preko tjedna uz najavu kod Ivana Cara na tel. 099 3459180. Ulaz je slobodan.

(Tekst i foto: MK)

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA