Luci Porat 103 nova veza i bolja zaštita od valova

Luci Porat 103 nova veza i bolja zaštita od valova

Jedan od projekata sanacije i rekonstrukcije objekata u otočnim lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja, koji je nedavno, potpisivanjem ugovora između predstavnika Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Županijske lučke uprave Krk, i službeno dobio »zeleno svjetlo« i financijski vjetar u leđa, jest i prva faza rekonstrukcije luke Porat. Kako nam je, predstavljajući nam planove otočnih lučkih autoriteta, najavio ravnatelj Županijske lučke uprave Krk Goran Lajnert, ta je institucija na natječaje za sufinanciranje od strane spomenutog Ministarstva prijavila tri svoja projekta, među kojima i prvu fazu rekonstrukcije luke Porat, za koju je još u siječnju ishođena građevinska dozvola.

Dvije etape

– Rekonstrukcija luke otvorene za javni promet u Portu poduzima se u cilju povećanja broja vezova i standarda u luci, kao i radi postizanja bolje zaštićenosti akvatorija luke od vjetrova i valova, istaknuo je prilikom predstavljanja zahvata koji će ondje uskoro uslijediti, čelnik ŽLU-a Krk. Napomenuo je i da će se rekonstrukcijom luke u tom obalnom mjestašcu na području Općine Malinska-Dubašnica dobiti ukupno 103 veza u komunalnom i nautičkom dijelu luke.

Ukupno 4,8 milijuna kuna

Ukupna vrijednost zahvata koji će su u luci Porat početi izvoditi najesen je 4,8 milijuna kuna, od čega na same radove otpada 4,6 milijuna, a na stručni i projektantski nadzor preostalih dvjestotinjak tisuća kuna. Od spomenutog je iznosa Županijskoj lučkoj upravi posredstvom ugovora o sufinanciranju sanacije i rekonstrukcije lučkih objekata od resornog ministarstva »doteklo« 3,9 milijuna bespovratnih kuna.

Zahvat rekonstrukcije luke otvorene za javni promet u Portu, a koji je sačinjen od dvije uporabne cjeline, odnosno dvije etape, između ostalog obuhvaća sanaciju primarnog lukobrana na kojem će se sanirati obrambeni kamenomet s njegove vanjske strane, na kojoj će se izvesti i valobrani zid od armiranog betona projektiran na visinu od 1,25 metara. S unutarnje strane lukobrana izvest će se i novi obalni zid koji će na svome kraju, odnosno na samoj glavi lukobrana, također biti zaštićen od utjecaja valova obrambenim kamenometom.

Dio hodne površine lukobrana obložit će se kamenim popločenjem, a dio će se asfaltirati, nastavlja Lajnert, dodajući da bi ona druga, buduća faza za luku Porat isplaniranih radova, trebala obuhvatiti zahvate koji će se izvoditi u jugozapadnome dijelu luke, a gdje će se rekonstruirati desetak metara obalnoga zida u svrhu proširenja hodne površine.

Gotovo početkom 2022.

Nakon odobrenja sredstava, Županijska lučka uprava Krk kao nositelj projekta pokreće postupke provedbe javnih nabava i to kako bi do početka rujna imala sklopljene ugovore s izvođačima radova i pružateljima usluga stručnog nadzora. Početak radova planiran je za jesen ove, a završetak već početkom iduće, 2022. godine kada će se, otkrivaju nam predstavnici vodstva ŽLU-a Krk, podnijeti i zahtjev za sufinanciranje nastavka projekta u njegovoj drugoj fazi.

(Tekst i foto: Mladen Trinajstić, Novi list)

FOTOGALERIJA

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA