Čudnovate zgode šegrta Hlapića

Čudnovate zgode šegrta Hlapića

Nakon tradicionalnog, svevremenskog  lektirnog djela Mate Lovraka Vlak u snijegu na red je došao još jedan biser hrvatske dječje književnosti, šegrt Hlapić. Čudnovate zgode šegrta Hlapića napisala je  Ivana Brlić-Mažuranić, naša poznata književnica, unuka Ivana Mažuranića, hrvatskog bana i pjesnika.

 

Svjetsku je slavu i nadimak Hrvatski Andersen stekla djelima Priče iz davnine i Čudnovate zgode šegrta Hlapića. Knjige su joj prevedene na mnoge svjetske jezike. Premda su objavljene prije stotinu godinu i danas se ubrajaju među najdraže dječje knjige.

Čudnovate zgode šegrta Hlapića prvi je roman Ivane Brlić-Mažuranić i prvi hrvatski roman za djecu, objavljen 1913. godine.

Čudnovate zgode šegrta Hlapića priča je o pustolovinama koje proživljava mladi šegrt na sedmodnevnom putovanju kako bi razgazio male uske čizmice.

Upoznao nas je s dobrom majstoricom i strogim majstorom Mrkonjom. Na putovanju ga je cijelo vrijeme pratio vjerni Bundaš. U pustolovinama mu se pridružila djevojčica Gita. Na tom dugom i  neizvjesnom putu susreo je mnoge dobre, ali i opake ljude poput rđavog Grge i Crnog čovjeka.  Mnogima je pomogao.

Bio je  još malen kao lakat, a veseo kao ptica. Cijeli je dan sjedio u poderanim hlačama i crvenoj košulji na malom postolarskom stôcu, koji je imao tri noge, i cijeli je dan zabijao klince u čizme i šivao cipele. Cijeli je dan fućkao i pjevao kod posla, a kad je odlučio otići od kuće ovako je izgledao mali Hlapić:imao je na sebi zelene hlače, crvenu košulju, krasne čizmice, sjajnu kapu i crvenu torbu preko ramena.  Na tom neobičnom putovanje  šegrt je pomogao mnogima , malen kao lakat, veseo kao ptica, hrabar kao Kraljević Marko, mudar kao knjiga, a dobar kao sunce.

Na satu hrvatskog jezika ovu smo lektiru predstavili kroz zadatke  iz  pizza lektire, a na satu likovne kulture crtali smo portret Ivane Brlić-Mažuranić. Također, pogledali smo i filmsku ekranizaciju, film Šegrt Hlapić.

Hrlimo u susret novoj lekitiri jer  već nas čeka Bijeli jelen i guščarica Anka. A do tada… pogledajte likovne radove učenika 3. a razreda u fotogaleriji

Ivona Dundović-Ljutić

FOTOGALERIJA:

 

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA