Neka se nikada više ne ponovi ova godina

Neka se nikada više ne ponovi ova godina

Poštovani stanovnici Općine Malinska-Dubašnica,

konac je i ove po svemu neuobičajene, tužne, sumorne, grčevite godine. Vjerojatno ćete se složiti sa mnom: neka se što prije okonča i nikada više ne ponovi!

Zasigurno ste i vi, poštovani čitatelji, odgodili, umanjili ili izmijenili neke svoje planove, radove, okupljanja, putovanja, kao i mi u Općini, a tiču se projekata, izgradnje, sanacije, sastanaka, društvenih okupljanja i međunarodne suradnje. Unatoč činjenici da su i pojedini djelatnici Općine bili pogođeni bolešću, sve službe obavljaju svoj redoviti posao, dok je zbog pojačanih mjera zaštite zbog epidemije koronavirusa, ograničen ulazak u općinsku zgradu. Osobni dolazak u prostorije Jedinstvenoga upravnog odjela moguć je samo u iznimnim situacijama kada posao nije moguće obaviti na prethodno navedene načine, isključivo po prethodnoj najavi i dogovorenom terminu, te uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mjera (osobni razmak, zaštitna maska, dezinficiranje ruku).

Službenici su dostupni na službenim telefonskim brojevima za radnog vremena općinske uprave, dok se komunikacija može ostvariti i putem pošte ili e-maila. Kontakt-podaci službenika su na mrežnoj stranici Općine Malinska-Dubašnica www.malinska.hr, a informacije o važnijim događajima vidljive su i na našem Facebook profilu.

Započela je izgradnja dva velika i dugoočekivana projekta

Ipak, bez obzira na situaciju započela je gradnja dva velika i dugoočekivana projekta – Interpretacijski centar i cesta Markat  – N. Tesle (Bukarica). Nakon izgradnje ceste koja bi u proljeće već trebala biti u funkciji i prolasku ljetne sezone moći će se započeti s dugoočekivanim prometnim rješenjem jednosmjernih ulica i izgradnjom brojnih nogostupa u Malinskoj.Već smo u više navrata izvještavali javnost o tim projektima koji će  promijeniti vizuru Malinske i donijeti jedno novo osvježeno atraktivno područje uz more. Omogućit će bolju protočnost prometa i sigurnost pješaka u središtu naselja uz novopostavljenu  fekalnu i oborinsku odvodnju, vodovod, javnu rasvjetu i optičku telekomunikacijsku infrastrukturu (DTK). Nadamo se da će svi radovi biti do proljeća okončani te da će naselje Malinska zasjati jednim novim svjetlom koje je odavno zaslužila.

Od ostalih radova u fazi izvođenja, navodim ulaganja u oborinsku odvodnju u odvojku Ulice B. Fučića, Zagrebačkoj ulici te iznad kapelice u Portu koja se gradi zajedno s EU-projektom kanalizacije. Taj veliki projekt kojim se u protekle tri godine proširuje sustav odvodnje fekalnih voda na mjesta Porat, Vantačiće te Sv. Vid i Maršiće, sada je pri kraju. Započelo se je s izgradnjom ukopanih crpnih stanica na najnižim točkama na obali, pretežito u lučkom području na tri mjesta u Portu, dva u Vantačićima, dva u Sv. Vidu i Maršićima. Gradi se i visoki potporni zid na Rovi koji prethodi uređenju parkirališta. Nogostup na križanju iznad Riječke ulice u Milčetićima i drugi sloj asfalta u Vantačićima od malo ispod Konja do Studenca sagradio je GP Krk, a financirala Županijska uprava za ceste.

Obnovio se „prevolt popovske” kuće, bolje reći razvaline na Petilokvi koji je stradao još proljetos u prometnoj nesreći, a uređuje se i manji stan u općinskom vlasništvu u Ulici Lina Bolmarčića namijenjen socijalnim slučajevima. Od preostalih aktivnosti, upravo se saniraju i rekonstruiraju dvije školjere na plaži Rupa koje će u budućnosti biti važne kada se s plažom krene u nasipavanje mora u pravcu zapada, no zasad će držati pijesak i žal koji će se, nadamo se, stvoriti u korijenu školjere i obalnog zida.

Dolazi učinkovitija LED rasvjeta

Dovršava se i izgradnja javne rasvjete u skladu s programom gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2020. godinu. Projektno se pripremamo i za pet milijuna kuna vrijedan projekt zamjene većine zastarjelih rasvjetnih tijela ekonomičnijom i energetski učinkovitijom LED rasvjetom. U listopadu i studenom sanirali smo i uredili krovište na središnjem dijelu zgrade na Markatu, a zbog jako loših vremenskih prilika u rujnu i listopadu prionuli smo popravcima mnoštva makadamskih putova na području dva mjesna odbora: Porat – Vantačići i Poganka – Sv. Anton.

Za više objekata (sportski park, oborinska odvodnja Lokvica – Lanišće – Dražine itd.) projektiranje je u završnoj fazi čime je pokrenut postupak ishodovanja potrebnih odobrenja za izgradnju.

Pred izdavanjem je i građevinska dozvola za dovršetak izgradnje lukobrana Porat.

Važno je spomenuti da smo pred kraj 2020. godine za buduće potrebe Općine ili eventualnog premještaja ureda Turističke zajednice otkupili poslovni prostor Erste banke što nam je bilo važno i zbog stalnih prometnih gužvi na području ispred zgrade u Ulici Lina Bolmarčića u kojoj je smještena i ljekarna.

U prodaju smo stavili stambeni prostor u prvom redu do mora veličine 80 m2 u prizemlju Vile Zore, bolje poznat kao „muzička škola” od kojeg je moguće uz rekonstrukciju napraviti i dva stana jer postoje dvoja ulazna vrata. Natječaj će biti ponovno otvoren  na proljeće 2021. godine, a procijenjena vrijednost nekretnine

je 1.080.000 kuna. Za razgled i daljnje informacije moguće je raspitati se u Općini na tel. broj 750-504 ili na e-mail renato.zic@malinska.hr.

 

Djeca su darivana, ali bez prigodnog druženja

 

U okviru sveopće situacije, obilježavanje blagdana svetog Nikole nije bilo moguće organizirati uz prigodno  druženje. Darivanje djece ipak je održano. Školska djeca, od prvog do četvrtog razreda, svoje su poklone dobili u školi, a djecu predškolskog uzrasta koja pohađaju dječji vrtić poklon je dočekao u vrtiću. Za ostalu djecu rođenu od 2014. do 2018. godine pokloni su se mogli preuzeti u zgradi općinske uprave.

Zahvaljujemo Siniši Basariću na doniranim božićnim jelkama za Općinu, vrtić, školu i crkve.

S pravom se možemo zapitati što se ovo danas događa sa svijetom. U ovim vremenima i crkve gdje su mnogi pronalazili utjehu i mir postaju poluprazne, upravo kao i ulice, trgovi i šetališta. No nitko nas ne može spriječiti da u obiteljima potičemo zajedničku molitvu i meditaciju koja je potrebnija nego ikada, jer Isus je rekao „Gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime, tu sam i ja među njima”.

Uvjeren sam da nam čvrsto zajedništvo, njegovanje istinskih vrijednosti i vjera u Boga daju snagu za buduća vremena i sigurnost očuvanja vlastitog identiteta, bez obzira na ova turbulentna vremena.

 

Svim stanovnicima Općine Malinska-Dubašnica, te našim  dragim iseljenicima uime svih općinskih službenika i svoje osobno ime želim čestit Božić i sretnu novu 2021. godinu.

 

Robert Anton Kraljić, načelnik

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA