Blagdan Svetog Mihovila arkanđela u Svetom Vidu Miholjice

Blagdan Svetog Mihovila arkanđela u Svetom Vidu Miholjice

Sveti Mihovil (Mihael) arkanđeo- 29. rujna

Dana 29. rujna 2020. godine u Svetom Vidu Miholjice  se slavi  blagdan zaštitnika Svetog Mihovila (Mihoja).

Postoje dvije inačice zapisa o sv. Mihaelu.

 

Prva:

 

Sveti Mihael je prema biblijskoj tradiciji, arkanđeo koji se u Bibliji spominje pet puta. Vjeruje se da je on zapovjednik nebeske vojske u ratu protiv Luciferovih sila tijekom Nebeskog rata. Zato se vjernici koji se nađu u nevolji često molitvom obraćaju ovom arkanđelu. Sv. Mihael zaštitnik je policajaca i vojnika, a posebno padobranaca i borbenih pilota. Zaštitnikom je i radiologa. Nije ljudsko biće nego duhovno stvorenje.

Ime Mihael potječe iz hebrejskog jezika što znači „Tko je kao Bog“. Najznačajniji tekst o ovome arkanđelu je onaj iz Otkrivenja (12, 7-9):

„Uto se zametnu rat u nebu koji je Mihael sa svojim anđelima morao voditi protiv Zmaja. Zmaj i njegovi anđeli prihvatiše borbu, ali je ne mogoše izdržati. I mjesta za njih više nije bilo u nebu. Bijaše izbačen veliki Zmaj, stara Zmija, koja se zove đavao – sotona, zavodnik cijeloga svijeta – bijaše zbačen na zemlju i bijahu zbačeni s njime njegovi anđeli.”

Ikonografija prikazuje sv. Mihaela kao ratnika u oklopu i s mačem u ruci. Crkva od najstarijih vremena ima veliko štovanje i duboku pobožnost prema svetom Mihaelu. Promatra ga kao moćnog anđela, koji je svojom zaštitom trajno prisutan. Prema kalendaru Rimokatoličke Crkve, blagdan sv. Mihaela slavi se 29. rujna. Na taj dan slavimo i preostala dva arkanđela: sv. Gabrijela i sv. Rafaela. Bogoslužje vrlo zorno ističe trostruku djelatnost sv. Mihaela u službi Crkve. On je borac, molitelj i pratitelj. Molitva sv. Mihaela se upotrebljava kao zaštita od zlih duhova i ta molitva je jedina egzorcistička molitva koja je dopuštena u Rimokatoličkoj Crkvi. Podjednako ga štuju svi narodi i zaštitnik je mnogih država. U BiH je zaštitnik u: Ovčarevu, Kolibama, Kopanicama, Varešu, Odžaku (Čajići), itd.

Tekst: Fra Mihael Anđelović

Druga:

 

Stari zavjet opisuje Mihaela kao zaštitnika Izraela koji se uvijek zalaže za ljudski rod. On je onaj anđeo koji je govorio Mojsiju na Sinajskoj gori. U Novom zavjetu piše da je imao vlast nad ljudima i dao im je zakon. Ime Mihael potječe iz hebrejskog jezika i znači Tko je kao Bog.

Arkanđeo Mihael borio se protiv đavla (Lucifera) kad je izbio rat na nebu. Nebeski vojskovođa pobijedio je zvijer i anđeli su pristali uz njega tako da je dobio pravo suditi dušama koje traže ulazak u nebo.

Na mnogim srednjovjekovnim slikama Mihael je prikazan kako veže ljudske duše koje su dovedene pred njega za donošenje suda. Vrlo je često prikazan kako se bori protiv zmaja.

U Rimokatoličkom se kalendaru blagdan sv. Mihaela slavi 29. rujna kad se slave i blagdani dvojice drugih arkanđela: sv. Gabrijela i sv. Rafaela. Zaštitinik je vozača, pekara, mornara, bolničara, policajaca, bitaka i vojnika. Ujedno je i zaštitnik mnogih država. Njegovi amblemi su: oklop i vratarev štap, mač, ljestve i stijeg. U tekstovima je opisivan kao vođa ili knez nebeskih sila.

Sv. Mihaela podjednako štuju i kršćani i židovi i muslimani. Molitva sv. Mihaela moli se kao zaštita od zla da nas čuva na bilo kojem mjestu i bilo kada.


tekst: Fra Mijo Ljubos


Izvor: Novicijat Franjevačke provincije Bosne Srebrne

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA