Pedagošku godinu započelo je 134 djece

Pedagošku godinu započelo je 134 djece

Prethodni broj lista Naši zvoni otpratili smo u nadi kako će do ovoga rujanskog broja nesretna epidemija virusa COVID-19 biti iza nas, no nažalost to nije slučaj. Bez obzira na to, ljeto smo proveli radno pridržavajući se svih mjera i preporuka Ministarstva znanosti i obrazovanja i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Glavne aktivnosti bile su igre vodom (u mjerama koje su nam okolnosti dopuštale); svakodnevni boravak na vanjskom prostoru gdje smo provodili razne tjelesne i likovne aktivnosti; brali smo jagode i lavandu iz naših vrtova; izrađivali razne ukrase i mirisne vrećice lavande; plesali, igrali razne elementarne igre i sl.

Tijekom ljetnog razdoblja rad je bio organiziran u dvije vrtićke i dvije jasličke skupine, a broj djece varirao je iz dana u dan. Nakon detaljnog čišćenja i priprema skupina, 28. i 31. kolovoza dočekali smo novoupisanu dječicu, ali i onu koja su već polazila vrtić, ali zbog korištenja godišnjeg odmora ili prevencije koronavirusa nisu dolazila više mjeseci.

Prvi se put susrelo s vrtićem 30-ak djece Pedagošku godinu započelo je ukupno 134 djece, od kojih se njih 30-ak prvi puta susrelo s vrtićem. Ponosni smo na činjenicu da vrtić ima kapaciteta za prijem sve djece s prebivalištem na području Općine Malinska-Dubašnica. Ove je godine mjesta bilo i za roditelje koji su predali prijavu za upis djeteta u Malinskoj, a ne pripadaju joj prema mjestu prebivališta. U tom se slučaju djeca upisuju u vrtić na godinu dana, a njihova matična općina sufinancira boravak djeteta u malinskarskom vrtiću.

Možda je najizazovnije razdoblje provedbe rada u vrtiću upravo ovo vrijeme u koje smo hrabro zakoračili – vrijeme prilagodbe novoupisane djece na vrtić. Pritom mislimo na prvo ozbiljnije odvajanje od roditeljskog doma, navikavanje na druge i malo drukčije „roditeljske figure” u osobama odgajatelja/ica, stjecanje prvih prijateljstva i pronalazak „svojeg” mjesta u zajednici. Sve su to vrlo zahtjevni „zadaci” koje svake godine iznova postavljamo te zajedničkim snagama stvaramo uvjete i okruženje kako bismo pomogli djeci da se osjećaju sigurnima i prihvaćenima.

Upravo je spomenuti osjećaj sigurnosti i prihvaćenosti temelj na koji se vrlo lako može nadograditi bilo koje dječje učenje. Razlog je taj što dijete uči kroz osjećaj i emociju te je pozitivno raspoloženje nužno za stvaranje novih znanja, vještina i navika.

Važna karika za kvalitetno funkcioniranje vrtića u korist djeteta, koju je potrebno spomenuti, jesu roditelji korisnika vrtića. Vrtić od početka njeguje partnerski odnos s roditeljima koji podrazumijeva međusobno uvažavanje te bliski, ali profesionalni pristup kojemu je jedini i zajednički cilj dobrobit i korist za dijete.

Zavidni prostorni uvjeti Osim ovih ukratko opisanih „ljudskih resursa” koji su bitni za stvaranje kvalitete i kulture vrtića, također je bitno i prostorno materijalno okruženje u kojem djeca nerijetko provode i više od osam sati dnevno. Ovaj se novosagrađeni namjenski vrtić može pohvaliti zavidnim prostornim uvjetima, prostranim i opremljenim sobama dnevnog boravka, dvoranom za tjelesne aktivnosti, velikim predvorjem za igru i okupljanje, vanjskim terasama i prostorom s raznim igralima i spravama te prekrasnim „drmunićem” u kojem se djeca svakodnevno igraju okružena  prirodom i zelenilom. Osim vrlo kvalitetnih prostornih uvjeta, potrebno je također spomenuti i kvalitetno materijalno okruženje koje se odnosi na raznu kupljenu opremu, ali i na raznoliki i zanimljiv didaktički materijal koji izrađuju odgojiteljice, a služi za igru i učenje djece.

Dani u vrtiću moraju biti ispunjeni bezbrižnom igrom, druženjem i veseljem Upravo su opisani visokokvalitetni uvjeti vrtića olakšavajuća okolnost u razdoblju koje pred nas stavlja izazove postupanja prema propisanim mjerama i preporukama Ministarstva znanosti i obrazovanja i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a odnose se na sprječavanje epidemije virusa COVID-19. Neke
od najizazovnijih mjera kojih se moramo pridržavati jesu nekorištenje zajedničkih prostora, odnosno nemogućnost međusobnog druženja dviju odgojnih skupina te ograničen boravak roditelja s djetetom u vrtiću. Vjerujemo da dobrom organizacijom, timskim radom djelatnika i kvalitetnom suradnjom s roditeljima možemo postići uvjete koji ne narušavaju kvalitetu života
djece u vrtiću, a istodobno im osiguravaju najbolju zdravstvenu zaštitu i skrb. Budući da se za sada ne organiziraju događanja poput izleta, odlazaka u kazalište, niti se primaju „vanjski” gosti,
vrtić preuzima zadaću skrbiti o pružanju što raznolikijih iskustava i doživljaja djece. Zadaća je odgojitelja svakodnevno planirati i provoditi aktivnosti i sadržaje koji potiču učenje djece
(aktivnosti s kretanjem, raznovrsne igre, društveno-zabavne aktivnosti, istraživačko-spoznajne aktivnosti, raznovrsno izražavanje i stvaranje djeteta, umjetničko promatranje i slušanje…).
I za kraj, vraćamo se na misao s početka teksta jer želimo naglasiti ono najvažnije: osim obilja novih učenja, svim mališanima vrtića u Malinskoj želimo da im dani budu ispunjeni bezbrižnom igrom, druženjem i veseljem!

Autorice teksta: Sara LINARDIĆ i Bruna PETROV

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA