“Homo na jidra”: Oživjela maritimna baština Malinske

“Homo na jidra”: Oživjela maritimna baština Malinske

Osim u »morskom plesu« tradicijskih plovila, posjetitelji su mogli uživati i u ponudi prigodnog eko-etnosajma, izložbama starih fotografija i brodograditeljskih alata te nastupu klape Tramuntana.

Ima li boljeg i učinkovitijeg načina čuvanja baštine od njenog življenja? Vjerojatno ne, a upravo su toga, očito, svjesni i u Malinskoj gdje je tijekom ovog vikenda, drugo ljeto zaredom, održana regata tradicijskih plovila nazvana »Homo na jidra«. Zajedno s cijelim nizom drugih, s čuvanjem i promoviranjem maritimne baštine tog dijela otoka Krka također povezanih događanja, spomenuto je zbivanje na svjetlo dana izvuklo sve ono čime se Malinskari, kad je more u pitanju, s pravom ponose.

Topao, sunčan, ali nažalost ne baš i vjetrovit subotnji dan bio je dobra »podloga« manifestacije koja je, uvjerili su se svi koji su se ondje zatekli, na najljepši način oživjela sve ono što je Malinska nekad bila, ali i ono što dobrim dijelom i danas jest.

Interpretacijski centar

– Smotra tradicijskih barki i njihovo revijalno regatno natjecanje »Homo na jidra« upriličeni su u sklopu talijansko-hrvatskog projekta nazvanog Arca Adriatica, čiji je glavni cilj razvoj zajedničkog turističkog proizvoda utemeljenog na načelima društvene i ekološke održivosti koji istovremeno valorizira, čuva, štiti i promiče bogatu pomorsku, ribarsku i brodograditeljsku baštinu zemalja koje dijele Jadran, prenio nam je, najavljujući regatu i ništa manje atraktivne prateće programe, Daniel Manzoni, direktor TU-a TZO-a Malinska-Dubašnica.

Napominjući da bi odziv sudionika vjerojatno bio i veći da su svima nam znane okolnosti drugačije, Manzoni ipak nije skrivao zadovoljstvo šušurom koji je, dijelom zahvaljujući i čuvarima pomorske baštine, ovog vikenda stvoren u tom krčkom lokalnom središtu. Predstavljajući nam samu manifestaciju, njen značaj i njen »širi kontekst, općinski načelnik Robert Anton Kraljić podsjetio je pak da će upravo u dijelu luke na kojem su prije same regate bile privezane ondje okupljene drvene barke, već dogodine niknuti novi Interpretacijski centar maritimne baštine vrijedan 11 milijuna kuna. Već s prvim danima listopada krenut će gradnja tog kompleksa koji će, osim za predstavljanje svega onog što prezentirati nastojimo i ovom manifestcijom, ujedno biti i mjesto na kojem će svoj novi dom, u vidu klupskih prostorija, dobiti i naši jedriličari te sportski ribolovci, dakle svi koji se bave morskim sportovima i aktivnostima, zaključio je Kraljić.

Izložba starih fotografija

Osim u »morskom plesu« vjetrom pogonjenih tradicijskih plovila, žitelji Malinske i još uvijek brojni posjetitelji tog otočnog turističkog centra tijekom ovog su vikenda imali priliku uživati i u ponudi prigodnog eko-etnosajma domaćih proizvoda i rukotvorina, kao i u izložbi starih fotografija Malinske postavljenoj na otvorenome. Događanje u cjelini posvećeno tradicijskim plovilima i maritimnoj baštini na obalnom je trgu dodatno obogatilo i izlaganje brodograditeljskih alata, kao i epidemiološkim prilikama prilagođeni zabavni program koji je u »letu« i uz izbjegavanje prevelikog koncentriranja ljudi na jednome mjestu, u večernjim satima izvela klapa Tramuntana. Inače, organizaciju jedriličarske regate »Homo na jidra« supotpisuju TZO i Općina Malinska-Dubašnica te Jedriličarski klub Malinska.

Tekst i slike: Mladen Trinajstić, Novi list online

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA
Homo na Jidra – memorijal Nikola Jurić