HOMO NA JIDRA Održana regata tradicijskih plovila

Topao, sunčan ali nažalost ne baš i vjetrovit subotnji dan bio je dobra “podloga” manifestacije koja je, uvjerili su se svi koji su se ondje zatekli, na najljepši način oživjela sve ono što je Malinska nekad bila, ali i ono što dobrim djelom i danas jest.

Ima li boljeg i učinkovitejeg načina čuvanja baštine od njenog življenja? Vjerojatno ne, a upravo su toga, očito, svjesni i u Malinskoj gdje je jučer, drugo ljeto zaredom, organizirana i u djelo pretočena ragata tradicijskih plovila nazvana “Homo na jidra”.

Zajedno s cijelim nizom drugih, s čuvanjem i promoviranjem maritimne baštine tog djela otoka Krka također povezanih događanja spomenuto je zbivanje na svjetlo dana izvuklo sve ono čime se Malinskari, kad je more u pitanju, s pravom ponose.

Topao, sunčan ali nažalost ne baš i vjetrovit subotnji dan bio je dobra “podloga” manifestacije koja je, uvjerili su se svi koji su se ondje zatekli, na najljepši način oživjela sve ono što je Malinska nekad bila, ali i ono što dobrim dijelom i danas jest.
Smotra tradicijskih barki i njihovo revijalno regatno natjecanje “Homo na jidra” upriličeno je u sklopu europskim novcem “pogonjenog” talijansko-hrvatskog projekta nazvanog Arca Adriatica, a čiji je glavni cilj razvoj zajedničkog turističkog proizvoda, utemeljenog na načelima društvene i ekološke održivosti koji istovremeno valorizira, čuva, štiti i promiče bogatu pomorsku, ribarsku i brodograditeljsku baštinu zemalja koje djele Jadrana.
Osim u “morskom plesu” vjetrom pogonjenih tradicijskih plovila, žitelji Malinske ali i još uvijek brojni posjetitelji tog otočnog tursitičkog centra tijekom ovog su vikenda imali priliku uživati i u ponudi prigodnog eko-etno sajma domaćih proizvoda i rukotvorina, jednako kao i u izložbi starih fotografija Malinske postavljenoj na otvorenome.
Atrakcija tradicijskim plovilima i maritimnoj baštini u cjelini posvećeno događanje na obalnom je trgu dodatno obogatilo i izlaganje brodograditeljskih alata ali i epidemiološkim prilikama u kojima živimo prilagođeni zabavni program kojeg je, u “letu” i uz izbjegavanje prevelikog koncentriranja ljudi na jednome mjestu, u večernjim satima izvela klapa Tramuntana.

Foto galerija: Regata Homo na jidra u MalinskojFoto: Mladen Trinajstić

Tekst i slike: Mladen Trinajstić, Novi List On-line

Povezane teme

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA

Obavijest Općine Malinska-Dubašnica o radu sa strankama

 

Zbog pojačanih mjera zaštite uslijed epidemije koronavirusa, ograničava se izravan rad sa strankama u Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Malinska-Dubašnica.
Službenici su dostupni na službenim telefonskim brojevima za radnog vremena općinske uprave, dok se komunikacija može ostvariti putem pošte ili e-maila.
Kontakt podaci službenika dostupni su na web stranici Općine Malinska-Dubašnica www.malinska.hr.
Osobni dolazak u prostorije Jedinstvenog upravnog odjela moguć je samo u iznimnim situacijama kada je posao nije moguće obaviti na prethodno navedene načine, isključivo po prethodnoj najavi i dogovorenom terminu, te uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera (osobna distanca, zaštitna maska, dezinficiranje ruku).
Najave dolazaka zaprimaju se putem telefona ili elektroničke pošte.