DAN DRŽAVNOSTI REPUBLIKE HRVATSKE – 30. SVIBNJA 2020. GODINE

Nakon gotovo dva desetljeća, Hrvatska 2020. godine Dan državnosti ponovno slavi 30. svibnja, kao i u prvom desetljeću svog postojanja. Današnji 30. svibnja ujedno je i 30. godišnjica konstituiranja prvog demokratskog i višestranačkog Sabora.

Dan državnosti u Republici Hrvatskoj je blagdan koji se obilježava 30. svibnja, u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine, i na povijesnu ulogu Hrvatskoga sabora u očuvanju hrvatske državnosti tijekom mnogih stoljeća.

Dan državnosti na dan 30. svibnja slavljen je u razdoblju 1990. – 2000. godine. Od 2001. godine do 2019. godine kao Dan državnosti slavljen je dan 25. lipnja.

Dana 25. lipnja 1991. godine zajedno s Republikom Slovenijom proglasila neovisnost od Socijalističke federativne republike Jugoslavije, ali je pod pritiskom međunarodne zajednice na tu Odluku stavljen tromjesečni moratorij. Hrvatski je sabor na zasjedanju 8. listopada 1991. proglasio punu neovisnost Republike Hrvatske (donesena je Odluka o raskidu svih državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ) dan nakon napada Jugoslavenske narodne armije na Banske dvore i tadašnji ured predsjednika Republike Hrvatske Franje Tuđmana, gdje se je u tim trenucima sastao s  predsjednikom savezne vlade Antom Markovićem i predsjednika predsjedništva SFRJ Stjepana Mesića. Odlukama o izmjenama iz 2001. godine taj dan proglašen blagdanom Dana neovisnosti. 30. svibnja je postao spomendanom – Dan Hrvatskog sabora. U listopadu 2019. godine kao Dan državnosti određen je 30. svibnja (državni blagdan), 25. lipnja je postao Dan neovisnosti (spomendan), a 8. listopada Dan Hrvatskog sabora (spomendan).

SRETAN DAN DRŽAVNOSTI REPUBLIKE HRVATSKE!

OPĆINA MALINSKA – DUBAŠNICA

Povezane teme

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA

Obavijest Općine Malinska-Dubašnica o radu sa strankama

 

Zbog pojačanih mjera zaštite uslijed epidemije koronavirusa, ograničava se izravan rad sa strankama u Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Malinska-Dubašnica.
Službenici su dostupni na službenim telefonskim brojevima za radnog vremena općinske uprave, dok se komunikacija može ostvariti putem pošte ili e-maila.
Kontakt podaci službenika dostupni su na web stranici Općine Malinska-Dubašnica www.malinska.hr.
Osobni dolazak u prostorije Jedinstvenog upravnog odjela moguć je samo u iznimnim situacijama kada je posao nije moguće obaviti na prethodno navedene načine, isključivo po prethodnoj najavi i dogovorenom terminu, te uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera (osobna distanca, zaštitna maska, dezinficiranje ruku).
Najave dolazaka zaprimaju se putem telefona ili elektroničke pošte.