Dan ružjčastih majica u Osnovnoj školi Malinska-Dubašnica

I ove smo godine, po četvrti put, obilježili Dan ružičastih majica. U srijedu 26. veljače smo noseći ružičasto, svi zajedno odlučno rekli NE bilo kojem obliku vršnjačkog nasilja, svjesni koliko ljepote i radosti donose ljubaznost, osmjeh, prijateljstvo i lijepa riječ.

Pink Shirt Day – Dan ružičastih majica se u Republici Hrvatskoj obilježava od 2014. godine. Tradicionalno se obilježava svake zadnje srijede u mjesecu veljači. Začetnik ideje o obilježavanju ovog dana u Hrvatskoj je CEPN, Centar za edukaciju i prevenciju nasilja.


Ideja je nastala u Kanadi, u znak protesta na incident nasilja koji se dogodio u školi u Novoj Scotiji 2007. godine.

Jedan je  dječak obukao ružičastu majicu u znak podrške svojoj majci, koja je oboljela od raka dojke. Iako je njegova gesta bila solidarna, samo zbog ružičaste majice dječak je bio izvrgnut uvredama i izrugivanju, a zatim i fizičkom nasilju svojih vršnjaka. Sljedećeg dana su brojni učenici došli u školu u ružičastim majicama, u znak podrške prijatelju u njegovoj nakani, osuđujući na taj način vršnjačko nasilje. Tako je započeo prvi Dan ružičastih majica, na poticaj dvojice učenika završnog razreda srednje škole Davida Shepherda i Travisa Pricea.Činjenica je da je nasilje u mnogim oblicima prisutno svakodnevno u svim okruženjima i upravo zbog toga je ova inicijativa koja pokušava tome stati na kraj vrijedna svake pohvale.


Naša škola obilježava Dan ružičastih majica posljednje četiri godine, a ove smo ga godine obilježili brojnim aktivnostima; izrađivali su se prigodni panoi, prezentacije, održale su se radionice o prevenciji vršnjačkog nasilja te podizanja svjesti o važnosti tolerancije, međusobnom pomaganju i stvaranju zajednice u kojoj svatko zaslužuje biti sretan i prihvaćen. 

Izvor:
A. Žužić, Osnovna škola Malinska Dubašnica


FOTOGALERIJA:


Povezane teme

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA
Veličina slova