Predajom ključeva Općine započele Dubašljanske maškare 2020.

Kako tradicija nalaže, na području Dubašnice maškarano mesopusno doba započinje 25. siječnja s blagdanom Obraćenja sv. Pavla ili po domaću s Pavlovom. Tako je bilo i ove godine. U subotu, 25. siječnja 2020. mladi iz Sv. Ivana su pred maškarani šator na školskom igralištu u Bogovićima dovezli Mesopusta nazvanog Olek Ribarič i podigli ga na stup da ga svi mogu vidjeti i procijeniti kakva je zla napravio u proteklih godinu dana. Na sam dan Mesopusta, 25. veljače, za sva će ta zla biti osuđen i spaljen na lomači.

U maškaranom šatoru načelnik Općine Malinska-Dubašnica Robert Anton Kraljić predao je ključeve Općine meštru dubašljanskih maškara Antoniju Oreškoviću. Pri tome je maškarama prepustio kompletno vođenje Općine. Program je vodio Neno Gržetić.

Ovom je prilikom Meštar položio svečanu zakletvu:

Dajem časnu mesopustarsku besedu
Da ću ovin ključen otvorit općinsku kasu
I sve va ovih misec dan zajedno slavit, pojist i popit
Tako mi mesopust Olek pomogal!

Šator se polako punio, a D’beni Band se svojski trudio podignuti atmosferu koja je kulminirala kada su na pozornicu izašli dečki iz grupe Dalmatino. Zasigurno tisuću ljudi, većina njih maskirani, do jutarnjih se sati odlično zabavljalo. Među njima su bile i karnevalske skupine Šmričke mačkare iz Šmrike te Omišjanski Babani i Babani iz Omišlja.

Evo što će se sljedećih mjesec dana događati u maškaranom šatoru na školskom igralištu u Bogovićima:

Nedjelja, 2. veljače u 15,00 sati dječja reduta u uz nastup Dua DaNi i animaciju

Subota, 8. veljače od 22,00 do 4,00 sata zabava uz nastup grupa Night Express & D’Beni band.

Subota, 15. veljače od 22,00 do 4,00 sata retro party uz Goodstuff trio i DJ Luca Montecchi.

Subota, 22. veljače od 22,00 do 4,00 sata zabava uz nastup grupa Koktelse i D’Beni band.

Utorak, 25. veljače, Mesopust, u 9,00 sati iz Sv. Vida-Miholjice krenut će mesopusna povorka zajedno s Olekom Ribaričem i nakon što obiđe sva mjesta na području općine Malinska-Dubašnica oko 17,00 sati stići će na školsko igralište u Bogovićima gdje će biti čitanje presude Mesopustu i zabava uz D’beni band.

FOTOGALERIJA

(Tekst i foto: MK)

otok-krk.org

Povezane teme

Veličina slova