DNA tajna života skrivena u jezgri naših stanica

Profesorica Renata Pavletić donosi nam priču o DNA molekuli, po mnogima najljepšoj od svih živih stanica, toliko čudesnoj da je osim u znanstvenim istraživanjima, svoje mjesto našla u brojnim oblicima umjetnosti. U izradi modela DNA molekule okušali su se i naši osmaši.

DNA je tajna života skrivena u jezgrama naših stanica. Njezina građa, oblik dvostruke uzvojnice između kojih su parovi baza, sadržava sve informacije o našem nasljeđu i našoj budućnosi. Parove baza koji povezuju dva lanca molekule DNA, možemo usporediti s prečkama ljestava. Svaka se prečka sastoji od parova baza adenin-timin, A-T, ili citzin- gvanin, C-G. To je genetski kod koji se sastoji od ukupno tri milijarde prečaka. To je formula ljudskog bića, nju prenosimo na svoju djecu.

Sve molekula DNA pohranjuju nasljednu uputu, a bjelančevine omogućuju ostvarenje upute. Drugim riječima, geni stvaraju bjelančevine, a bjelančevine stvaraju nas.


Model molekule DNA izrađivali su i učenici osmih razreda vezano uz nastavnu temu o nsljeđivanju. Za izradu modela učenici su prema uputama koristili sliku strukture DNA s prikazom načina sparivanja temeljnih baza, stiropor ili drvenu daščicu kao postolje, dva komada žice spiralno namotane jedna oko druge koje predstavljaju dva spiralna lanca, plastelin u četiri boje za izradu poprečnih veza, svaka boja za određenu bazu, pazeći na njihovo pravilno sparivanje. Poprečne veze građene su od četiri različite molekule, a zovemo ih dušične baze. Početna su slova dušičnih baza: A, T, C i G, molekula DNA sadrži milijune poprečnih veza, ali u svakoj se baza A spaja s bazom T, a baza C s bazom G, a zatim su poprečne veze trebali zalijepiti između omotanih žica.

Predloženi materijal učenici su mogli zamijeniti s drugim dostupnim materijalima, tako da su njihovi modeli bili još originalniji i maštovitiji.

Učenica Lorena Brnica iz 8.a izradila je pokretni model DNA molekule:

Reproduktor videozapisa

Nakon što su izradili svoje modele učenici su ih međusobno uspoređivali, a zatim i prezentirali. Koristeći svoj model svaki učenik je samostalno opisao građu molekule DNA, objasnio njezinu ulogu i povezao je s nastankom bjelančevina. Za kraj od svih modela molekula DNA učenici su napravili izložbu, a njihove radove možete pogledati u fotogaleriji.
Učiteljica prirode i biologije Renata Pavletić

Izvor: osnovna škola Malinska-Dubašnica

FOTOGALERIJA:

Povezane teme