Otvorena izložba Dubašljani govore po domaću

Otok Krk - otok-krk.org, Kultura - Izložba Dubašljani govore po domaću

U Kući dubašljanske baštine u Bogovićima 23. rujna 2019. otvorena je izložba Dubašljani govore po domaću koju je organizirala Općina Malinska-Dubašnica u suradnji s Osnovnom školom Malinska-Dubašnica i malinskarskom udrugom Termen.

Ni prijeteća kiša nije spriječila da se poprilično veliki broj Dubašljana među kojima je bilo i Merikana, iseljenika u SAD, da se okupe u Kući dubašljanske baštine.

Etnologinja i muzealka prof. Dunja Majnarić-Radošević, autorica izložbe, kataloga i fotografija u uvodnom je obraćanju kazala da se ova izložba realizirala u relativno kratkom vremenu, makar se pripremala poprilično dugo vremena. Napomenula je da je jezik živ, da se mijenja, ali kad je čula da se dubašljanski jezik, jedna od varijanti otočne čakavice, najbolje sačuvao kod naših ljudi koji su davno emigrirali u SAD bio njoj je poticaj da se detaljnije pozabavi s time. Tako su ovdje intervjuirane tri starije osobe koje sačuvale domaći govor isto kao i u New Yorku. Ovdje je snimanje obavio poznati krčki fotograf Ivica Brusić Brujo, a u New Yorku supružnici Tonica i Ivan Tehomilić. I tako je malo po malo nastala ova hvalevrijedna izložba.

Čuvar domaćeg govora, ili gananja kako ovdje kažu, Anton Bogović (Tončić Jurov, kako ga ovdje zovu) nasmijao je sve ispričavši jednu anegdotu.

Tonica Tehomilić, supruga Ivana, je ukratko izvjestila kako su protekla ta snimanja intervjua u Americi.

Izložbu je proglasio otvorenom načelnik Općine Malinska-Dubašnica Robert Anton Kraljić nakon što se prvenstveno zahvalio autorici izložbe, zatim suorganizatorima malinskarskoj Osnovnom školom i njihovim mladim čakavčicama te Udruzi Termen za koju je kazao da jako puno dela za ovaj kraj i trudi se promovirat kulturu, jezik i običaje šrotom malo ubaci i jazza na Jaz.

Nakon toga svi nazočni su sa zanimanjem razgledali panoe na kojima su, između ostaloga, objavljeni transkripti svih tih razgovora te vidjeti snimke tih intervjua na monitorima.

Starim domaćim napjevima ovoga kraja ovo su otvorenje oplemenili dubašljanski kantaduri, trio Marija Cerović, Vera Butković i Ivan Šabalja kojima su se pridružili kasnije i drugi, a svi su bili počašćeni fritulama i presnacem.

Izložba ostaje otvorena do 17. listopada, a može se razgledati radnim danom od 10,00 do 12,00 te subotom od 12,00 do 14,00 sati.

KATALOG IZLOŽBE

(Tekst i foto: MK)


FOTOGALERIJA


Povezane teme

Veličina slova