IN MEMORIAM:Ivan Pavačić Jecalićev

IN MEMORIAM:Ivan Pavačić Jecalićev

U Gostinjcu  je 22. rujna 2019. preminuo  melograf Ivan Pavačić Jecalićev.

Općina Malinska – Dubašnica zahvaljuje se na svemu što je učinio za očuvanje tradicije našega kraja, za nesebični rad s Mješovitim pjevačkim zborom Dubašnica, KUD Dubašnica i u važnoj ulozi u očuvanju Dubašljanskih kolejani. Vječna hvala i slava! 


Životopis:

Rođen je 7. kolovoza 1936. godine. Osnovnu školu završio je u Dobrinju 1948. godine, a malu je maturu položio u Krku 1951. godine. U Rijeci je maturirao na srednjoj Građevinskoj školi 1956., a 1964. položio šesti stupanj mrežno operativno planiranje i vođenje objekata visokogradnje i stekao odgovarajuće ovlaštenje. Od 1956. do 1958. radio je u Progresu i GP Krku u Krku, a od 1959. do 1992. do umirovljenja u GP Primorje u Rijeci.Ivan Pavačić Jecalićev


Od ranog je djetinjstva iskazivao interes za pučku glazbu. Temeljitije glazbe­no iskustvo stječe u Rijeci gdje pohađa trogodišnju školu kod Anatola Manoševskog, poznatog tenora i glazbenog pedagoga. Pjevao je u mješovitom zboru Jedinstvo koje je vo­dio pok. Lovro pl. Matačić. Povremeno sudjelujem u zboru Ivana pl. Zajca, u Puli u zboru Matko Brajša Rašan kojega je tada vodio sada već pok. Nello Milotti, te u zadarskom zboru Petar Zoranić. Pet je godina bio član zbora trsatskog svetišta i župnog zbora crkve Sv. Antuna u Rijeci. Od 1992. do ove je godine pjevao u župnom zboru crkve Sv. Stjepana u Dobrinju.

Iako se godinama susretao s različitim glazbenim repertoarom, od autora klasike do naših suvremenika, njegovo je zanimanje i ljubav za pučku duhovnu i svjetovnu glazbu otoka Krka nadišlo sva druga. Od 1962. počinje sustavnije istraživati tradicijsku glazbu svakoga kutka dragoga mu otoka Krka, posjećuje obitelji u kojima znaju kantat pučke napjeve i pjesme duhovnih i svjetovnih sadržaja i zapisivati ih. Tu su i prvi susreti s pučkim umjetnicima – sopcima (sviračima sopela), Vinkom Trubićem Nadalićem i Ivom Radićem zahvaljujući kojima je naučio svirati na sopelama.

Objavio je više jedinstvenih radova u kojima posebno mjesto zauzima duhovna glazba. Prva njegova knjiga je Staroslavenska misa Dobrinj, tiskana 2001. godine. Slijedi Slavim Te, Gospode, 2003. go­dine s notnim zapisima Vele vičernje i drugim duhovnim pjesmama kroz crkvenu godinu. U dodatku ovoj knjizi je rukopis dobrinjske mise i vičernje Ivana Matetića Ronjgova kojega priredio nedavno premili Dušan Prašelj. Slijedi Staroslavenska misa Dubašnica (2015.) za koju je uvježbao Mješoviti pjevački zbor Dubašnica iz Malinske koji je potom i pjevao iz njegova rukopisa prigodom velike tradicijske manifestacije, Kolejanskog pira u Dubašnici 18. siječnja 2015. Iste je godine uredio je i snimio CD Ovo su van kolejani, gdje sopu i kantaju dubašljanski sopci, kanturi i kanturice, a njegovom je zaslugom snimljen i trostruki CD/DVD album Da se ne zatore, s pučkom glazbom Dobrinja i otoka Krka, kao i dobrinjskom staroslavenskom misom. Godine 2016. javnosti je predstavljen trostruki CD Cviće mi poje pokrilo – izvorna glazba otoka Krka čiji je inicijator, ujedno i glazbeni urednik bio Ivan Pavačić, Prošle je 2018. godine objavio melografiju Starinska maša Garica.

Pavačić je godinama bio voditelj i učitelj u školama sopaca i pučkoga kanta koje djeluju u Malinskoj, Njivicama, Dobrinju, Vrbniku i Baški. Također je zaslužan i za organizaciju natjecanja sopaca u Pinezićima, gdje mladi sopci i kanturi svake godine pokazuju svoja glazbena znanja i vještine.

Više od dvadeset godina na Prvome programu Hrvatskoga radija išla je emisija pučke glazbe, čakavskoga govora i običaja, u kojoj Pavačić aktivno sudjeluje na terenskom snimanju. Na Pavačićevu inicijativu, Radio Otok Krk uređuje i emitira emisiju Ognjišće, čiji je on suautor.

2016. godine Primorsko-goranska županije dodijelila mu je nagradu za životno djelo, a Pavačić je bio jedan od trojice kandidata za Osobu godine otoka Krka za 2015. kojeg tradicionalno pokreće portal otok-krk.org.

Sahrana će biti u utorak, 24. rujna 2019. u 16,30 sati na mjesnom groblju u Dobrinju.


Izvor:otok-krk.org


Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA