Obilježeno 110. godina organiziranog turizma u Malinskoj

Sve je počelo u svibnju 1909. godine kada je održana utemeljujuća sjednica Društva za poljepšavanje mjesta u Malinski – rekla je moderatorica Ivana Mišković na početku svečane sjednice Skupštine Turističke zajednice Općine Malinska-Dubašnica povodom obilježavanja 110 godina organiziranog turizma u Malinskoj, održane 13. rujna 2019. u kongresnoj dvorani nedavno otvorenog hotela Riva u Malinskoj.

Sjednica je započela intoniranjem državne himne i Mantinjade u izvođenju mladih sopaca Mateja Justinića i Nikole Milčetića.

Načelnik Općine Malinska-Dubašnica te ujedno i predsjednik ove TZ Robert Anton Kraljić pozdravio je brojne nazočne sumještane i goste i u svom govoru, između ostaloga, ukazao na nemala postignuća, posebno zadnjih dvadesetak godina lokalnih, pretežno obiteljskih hotelijera koji su nakon propasti hotelskog kompleksa Haludova svojim radom i trudom na sebe preuzeli teret stvaranja turističke ponude Malinske i okolnih mjesta. Kao veliki minus istaknuo je preveliku „apartmanizaciju“ koja nepopravljivo iskorištava prostorne resurse i prijeti održivosti razvojnog puta ove zapadne jedinice lokalne samouprave.

Direktor Ureda TZ Općine Malinska-Dubašnica Daniel Manzoni istaknuo je da uspjeh ove Turističke zajednice leži upravo u njenom nazivu, u zajedništvu, ali i odgovornosti, doprinosu i partnerstvu svih sudionika u turizmu, jednakoj želji na stvaranju održivog razvoja, originalnog sadržaja i doživljaja na temelju čega se temelji razvoj s kojim će biti svi zadovoljni.

Nazočnima se obratio i malinskarski turistički stručnjak, profesor na opatijskom hotelijerskom fakultetu prof.dr. Zdenko Cerović i kroz zanimljivo izlaganje dosadašnjeg razvoja turizma u Malinskoj brojčanim pokazateljima potvrdio ono je rekao općinski načelnik da je ovakav pretjerano brz rast apartmana, odnosno rast kvantitete koji ne prati kvaliteta neodrživ.

Rođendan su malinskarskim turističkim djelatnicima čestitali zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić i Vlasta Mastrović iz Turističke zajednice Kvarnera.

Svečanoj su sjednici nazočili čelnici Turističkih zajednica svih sedam otočnih jedinica lokalne samouprave kao i direktorica Ureda TZ otoka Krka Majda Šale koja je domaćinima čestitala ovu značajnu obljetnicu i poklonila lijepu umjetničku sliku.

Na ovoj su sjednici uručena priznanja nekolicini stanovnika ove općine koji su kroz svoj volonterski ili profesionalni rad doprinijeli razvoju ove turističke destinacije. Tako su priznanja dobili Dinko Dečev koji se s osmjehom na licu godinama brine o čistoći Malinske, dugogodišnji kuhar u više malinskarskih hotela i restorana Borislav Dragičević, čelnik ceha ugostitelja Malinske i česti suradnik i sponzor mnogih manifestacija Nino Hržić, dugogodišnji član Jedriličarskog kluba Malinska i organizator tradicionalne regate krstaša Radojko Orlić, kustosica galerije Sv. Nikola Milena ŽicOlivera Mirković, inicijatorica projekta Malinska Music i vlasnica glazbene škole Mirković koja je svoju podružnicu imala u Malinskoj punih 25 godina, zatim Ivan Petršorić, direktor lokalnog Komunalnog društva Dubašnica i neizostavni suradnik u sklopu svih manitestacija koje organizira TZ Općine Malinska-Dubašnica te dugogodišnji direktor Ureda TZ Općine Malinska-Dubašnica (sadašnji direktor hotela Malin) i tajnik udruge Dubašljanski kolejani Nediljko Vučetić ml.

Nakon sjednice svi su se, predvođeni sopcima, uputili prema galeriji Sv. Nikole gdje je upriličeno otvorenje izložbe starih fotografija i razglednica pod nazivom Retrospektiva malinskarskog turizma. Izložbu je predstavila Katarina Žic Bužonja, a o izloženim fotografijama, zahvaljujući mentorici prof. Mileni Žic, na vrlo su zanimljiv i simpatičan način govorili učenice i učenici Osnovne škole Malinska-Dubašnica. Izložba će biti otvorena do konca rujna ove godine, a može se razgledati petkom, subotom i nedjeljom od 18,00 do 21,00 sat.

Ispred Galerije je potom u zrak pušteno 110 plavih i zelenih balona.

U večernjim je satima na malinskarskom je trgu gotovo tisuću ljudi svih generacija uživalo u vokalnim bravurama 4 Tenora (Đani Stipaničev, Vladimir Garić, Filip Hozjak i Marko Pecotić), gastronomskim delicijama lokalnih ugostitelja ali i zaplesalo uz odličnu grupu Point.

FOTOGALERIJA

Izvor:otok krk.org

Povezane teme

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA

Obavijest Općine Malinska-Dubašnica o radu sa strankama

 

Zbog pojačanih mjera zaštite uslijed epidemije koronavirusa, ograničava se izravan rad sa strankama u Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Malinska-Dubašnica.
Službenici su dostupni na službenim telefonskim brojevima za radnog vremena općinske uprave, dok se komunikacija može ostvariti putem pošte ili e-maila.
Kontakt podaci službenika dostupni su na web stranici Općine Malinska-Dubašnica www.malinska.hr.
Osobni dolazak u prostorije Jedinstvenog upravnog odjela moguć je samo u iznimnim situacijama kada je posao nije moguće obaviti na prethodno navedene načine, isključivo po prethodnoj najavi i dogovorenom terminu, te uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera (osobna distanca, zaštitna maska, dezinficiranje ruku).
Najave dolazaka zaprimaju se putem telefona ili elektroničke pošte.