Održana Noć Muzeja 2019. godine

Održana Noć Muzeja 2019. godine

I ove se godine Malinska priključila manifestaciji Noć muzeja koju tradicionalno organizira Hrvatsko muzejsko društvo a ovogodišnja je tema Inovacije i digitalna budućnost.

U petak, 1. veljače 2019. pedesetak posjetitelja sa zanimanjem je razgledalo izložbu fotografija poznatog fotografa Damira Fabijanića pod naslovom Haludizam/Haluddism. Zbog velikog formata fotografija je, umjesto u malinskarskoj galeriji Sv. Nikola postavljena u školskoj sportskoj dvorani u Bogovićima. Tako su ovu izložbu koja je prošle godine bila postavljena u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU gdje je izazvala veliku pozornost, mogli sinoć vidjeti i u Malinskoj, a moći će se razgledati i sljedeća dva dana, u subotu i nedjelju, 2. i 3. veljače od 10,00 do 17,00 sati.

Hotelski kompleks Haludovo je bio u vrijeme izgradnje jedna od velikih inovacija, koja je bila poznata širom svijeta i imala veliki potencijal i budućnost. Kako nam je već svima poznato, nakon prodaje hotelskog kompleksa stranim investitorima, situacija je krenula nizbrdo. Od nekad poznatog kompleksa gdje je šampanjac tekao u potocima, gdje se pojelo stotine kila jastoga i kavijara ostale su danas samo ruševine i uspomene na neka “bolja vremena”. Haludovo danas bez vidljivih ulaganja nema nikakve budućnosti, pa čak ni digitalne.

Svoju ideju o nastanku izložbe Fabijanić objasnio u predgovoru: „Ideja izložbe nije analiza uzroka, niti politikantsko elaboriranje propasti hotelskog grada Haludovo, već kontrastirani fotografski memento sjajnom arhitektonskom djelu Borisa Magaša. Preispitivanje razloga propasti Haludova ostaje tek u naslovu, kojim se parafrazira i simbolički uspoređuje devastacija hotelskog sustava s pokretom ludizam u kojem se tehnološkom napretku suprotstavljalo uništavanjem strojeva, odnosno u ovom slučaju uništavanjem alata za rad funkcionalnog hotelskog sustava“.

Moderatorica programa bila je Ivana Mišković, a nazočne je u ime organizatora, Turističke zajednice Općine Malinska-Dubašnica pozdravila kustosica malinskarske galerije Milena Žic, pojasnivši da je ovom izložbom fotografija Damira Fabijanića uhvaćen sadržajan estetski raspon arhitekture akademika Borisa Magaša, projektanta hotelskog kompleksa Haludovo. Istaknula je da je ovdje ključna rečenica: I u vremenu stvaranja i u vremenu razaranja Haludovo priča o nama. Ovom je prilikom  Žic, iz kataloga ove izložbe pročitala nekoliko rečenica nekadašnjih rukovoditelja i djelatnika Haudova Stjepana Staničića, Josipa Pinezića, Nediljka Vučetića, Dubravke Kovač, Zdenka Cerovića, Brace Pavlovića i Dobrile Kraljić.

Nakon toga uslijedio je zanimljiv razgovor s autorom izloženih fotografija Damirom Fabijanićem kojeg je vodio poznati turistički neimar Nedo Pinezić, a koji se i ovom prilikom pokazao kao vrstan voditelj i novinar.

Između ostalog, doznali smo da je Fabijanić davne 1987. godine za potrebe tadašnjeg Haludova snimio pedesetak fotografskih motiva hotelske ponude (arhitekturu, ambijente, hranu, sadržaje, goste…), a sve je to snimljeno na kolor negativima formata 6 x 9 cm za potrebe izrade fotografija za promociju hotela. Prošle 2018. godine (31 godinu poslije), snimio je iste motive na isti tehnički način. Istaknuo je da ideja ove izložbe nije analiza uzroka, niti politikantsko elaboriranje propasti hotelskog grada Haludovo, već kontrastirani fotografski memento sjajnom arhitektonskom djelu Borisa Magaša.

Nazočnima se obratila i Olga Magaš, supruga pokojnog arhitekta Borisa Magaša koja je podržala Fabijanićevu ideju da ponovo nakon 31 godinu fotografira iste motive u Haludovu i pripremi ovu izložbu.

Naravno da je sve nazočne pozdravio i načelnik Općine Malinska-Dubašnica Robert Anton Kraljić.

Nedo Pinezić, koji je svoje „prve korake“ u turizmu napravio upravo u Haludovu, prošetao se s mikrofonom publikom i zamolio nekolicinu nekadašnjih djelatnika Haludova da se podsjete nekadašnjih vremena kada je Haludovo bio svjetski poznata turistička destinacija. Svi su teškom mukom skrivali suze kada su se prisjećali tadašnjih „lijepih vremena“.

Na kraju je upriličena nagradna igra u kojoj je „iz šešira“ kao dobitnik izvučen Nikola Jurić koji je točno odgovorio na postavljeno pitanje.

U Noći muzeja svi su mogli razgledati i Arheološku zbirku nalazišta Cickini u Svetom Vidu Miholjice te samostanski muzej i zbirku u Portu.

(Tekst i foto: MK)


Izvor:otok-krk.org

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA