Novi sustav prikupljanja otpada dugoročno nudi pozitivne pomake

Početkom ljeta u Općini Malinska-Dubašnica prešlo se na novi sustav prikupljanja otpada Od vrata do vrata, radi unaprjeđenja učinkovitosti odvojenog prikupljanja i u konačnici smanjenja cijene odvoza za krajnje korisnike. Uklonjeni su svi setovi kanti s javnih površina, osim na nekim specifičnim lokacijama.

Međutim, uklanjanjem javnih setova, koji su do tada „gutali” viškove smeća s javnih površina, ove smo sezone „zaplivali u moru” smeća koje se počelo odlagati kamo je tko stigao; na ulice, šumske putove, uz ceste, i u konačnici u male koševe uz  plaže i šetnice koji svojim volumenom i izvedbom za to nisu

predviđene. Posao koji je do tada bio povjeren Komunalnom društvu Ponikve, prebacio se novim sustavom u određenoj mjeri na Komunalno društvo Dubašnica. Računajući u pripremi sezone na to povećanje „kućnog” i ostalog smeća, povećali smo broj koševa na šetnicama i plažama. Dodali smo i 80 litarske kante (oko 100 komada) na najintenzivnije površine. Koševe u središtu Malinske i na plažama bliže središtu, praznili smo tri puta dnevno, nekad i češće. Pometačica je također bila uključena u čišćenje.

Poseban je problem bio kako što brže i učinkovitije čistiti plaže nakon noćnih razbijanja na njima, opijanja i uriniranja; od posljedica ljetnih oluja i valova; fešta, vandalizama, te od smeća koje ostaje na plažama od jednodnevnih posjetitelja koji dolaze iz unutrašnjosti autobusima. Moram istaknuti da su djelatnici komunalnog poduzeća to rješavali brzo i uspješno, do te mjere da niti najraniji kupači nisu bili svjesni noćnog kaosa na plažama i posljedica (smeća, smrada,…) koje taj kaos za sobom ostavlja.

U takvim smo uvjetima ove godine iskusili težinu uvođenja novog sustava prikupljanja otpada. Ipak, bogatiji za to iskustvo i osjećajući njegove posljedice kroz umor i stres, nadamo se da ćemo svi zajedno ozbiljno shvatiti probleme koje nam sezona donosi i prionuti njihovu rješavanju na svim razinama. Počevši od prvog stupnja koji činimo svi mi „proizvođači smeća” u svojim kućama i na javnim površinama, do zadnjeg stupnja koji čine djelatnici komunalnih poduzeća zajedno s komunalnim redarstvom.

Usprkos tim ovogodišnjim negativnim iskustvima, smatramo da novi sustav prikupljanja otpada dugoročno nudi pozitivne pomake, ekološke i cjenovne, te operativno olakšava zbrinjavanje krajnjim korisnicima.

Ivan Petršorić

Povezane teme