Dan žrtve Vukovara

Dan žrtve Vukovara

Vukovar je simbol Domovinskog rata koji je bio borba za samostalnost i nezavisnost Republike Hrvatske; simbol otpora srpskoj ratnoj agresiji. Svake godine se 18. studenoga sjećamo tog velikog grada, grada heroja koji je podnio veliku žrtvu za slobodu naše domovine. Uvijek se sjetimo kolone prognanih Vukovaraca, patnje i bola na njihovim licima, slika razrušenog Vukovara, Ovčare, ubijenih i mučenih ljudi, Siniše Glavaševića i potresne „Priče o gradu“. Herojstvo branitelja i izuzetno značenje koje je tromjesečna obrana Vukovara imala u opstanku i obrani cjelokupne hrvatske države pretvorili su Vukovar u simbol hrvatskog otpora srpskoj ratnoj agresiji.

Vojni fenomen

Bitka za Vukovar započela je 25. kolovoza 1991. Kako su branitelji odbijali pokušaj proboja u grad, srpski je agresor neprekidnim topničkim razaranjima i bombardiranjima Vukovar postupno pretvarao u ruševine. Život stanovnika grada, kao i djelatnost razorene bolnice odvijali su se u podrumima. Vukovar je branilo oko 1 800 slabo naoružanih branitelja, koji nisu imali teškog oružja, tenkova ni zrakoplova, dok je neprijatelj raspolagao sa više stotina tenkova, i drugim vrstama teškog oružja, sa zrakoplovima i nekoliko desetaka tisuća dobro naoružanih vojnika. Vukovar se zbog toga smatra vojnim fenomenom. Ustrajnost naših branitelja je bila tolika da su u takvim okolnostima uspjeli održati obranu grada punih 86 dana. Kolika je to bila hrabrost i motiviranost borbe za slobodu. Sredinom mjeseca studenog nakon mjeseci mukotrpnog branjenja grada, branitelji su ostali bez oružja i potpuno okruženi te su se morali predati zajedno sa civilnim stanovništvom 18. studenoga 1991. Veliki značaj vukovarske bitke je u tome što je tamo srpski agresor iscrpio svoje snage i nije uspio u daljnjoj namjeri da pogazi ne samo Slavoniju, nego da dopre i do Zagreba.Kršenje ratnih i humanitarnih prava

U Vukovaru je tijekom agresije poginulo nekoliko tisuća branitelja i civila, a više od dvije i pol tisuće stanovnika grada nestalo je nakon pada grada. Njihove se sudbine danas otkrivaju s brojnim masovnim grobnicama, od kojih je najpoznatija i najstrašnija ona na Ovčari gdje su poubijani svi ranjenici i bolesnici iz vukovarske bolnice što predstavlja najveće moguće kršenje međunarodnih ratnih i humanitarnih prava. Egzekucijom na Ovčari srpski agresori su odlučili dokraja slomiti dušu Vukovara.

Najveća bitka Domovinskog rata

Bitka za Vukovar bila je najveća bitka Domovinskog rata, ali i bitka koja je okrenula smjer vojnih, a kasnije i političkih zbivanja u korist Republike Hrvatske. Vukovar 1991. nije branio samo sebe, već i cijelu Hrvatsku. Danas je važno znati i prenositi istinu o Domovinskom ratu. Trebamo uvijek biti zahvalni svim hrvatskim braniteljima koji su branili grad, i svima onima koji su dali živote za obranu Hrvatske. Iako se na spomen Vukovara osjeća velika bol, osjeća se i veliki ponos na grad koji je stajao kao branik Hrvatske. Istina o velikoj tragediji Vukovara i njegovih branitelja nikada ne smije pasti u zaborav.Grad – to ste vi


„Netko je dirao moje parkove, klupe na kojima su još urezana vaša imena, sjenu u kojoj ste istodobno i dali i primili prvi poljubac, netko je jednostavno sve ukrao jer, kako objasniti da ni Sjene nema? Nema izloga u kojem ste se divili vlastitim radostima, nema kina u kojem ste gledali najtužniji film, vaša je prošlost jednostavno razorena i sada nemate ništa. Morate iznova graditi. Prvo, svoju prošlost, tražiti svoje korijenje, zatim, svoju sadašnjost, a onda, ako vam ostane snage, uložite je u budućnost. I nemojte biti sami u budućnosti. A grad, za nj ne brinite, on je sve vrijeme bio u vama. Samo skriven. Da ga krvnik ne nađe. Grad – to ste vi.”
                                                                                                                                                                                                        Siniša Glavašević

Autor: Lucija Pofuk/Jozefina Javni


Izvor: pastoralmladih.hr, naslovna slika: studentski.hr

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA