Susret županijske uprave s gradonačenicima i načelnicima Primorsko – goranske županije

Susret županijske uprave s gradonačenicima i načelnicima Primorsko – goranske županije

U hotelu “Omorika” u Crikvenici 6. i 7. studenoga 2017. održan je susret županijske uprave s gradonačelnicima i općinskim načelnicima s područja Primorsko-goranske županije među kojima su bili i čelnici jedinica lokalne samouprave s otoka Krka.

Župan Zlatko Komadina u svom uvodnom obraćanju zaželio je svima dobrodošlicu, a posebno novoizabranim gradonačelnicima i načelnicima. Istaknuo je važnost ovog susreta koji je prvi u ovom mandatu nakon ovogodišnjih lokalnih izbora, a 16 je novih čelnika.

Županije, gradove i općine čekaju brojne promjene zakona i ono što karakterizira naše druženje je što uz izmjene zakona proračuni gradova i općina padaju, a županije stagniraju. To ispada iz činjenice što smo razvijeniji od prosjeka Hrvatske, a namjera zakona je da iznivelira razvijenost onih koji su ispod. Mi jesmo za solidarnost, ali nismo za stagnaciju. Zato se moramo okrenuti kvalitetnim projektima koji, opet, teško prolaze zbog indeksacije. Ali imamo kvalitetne ljude, znamo dobro pokrenuti projekte, i naš proračun će biti 10% veći zahvaljujući EU projektima – rekao je župan i najavio velika ulaganja u lučke uprave.

Pročelnik Ljudevit Krpan naglasio je da Županija jedinicama lokalne samouprave pomaže pri odabiru projekata, a kasnije i u njihovoj provedbi, a predsjednik Uprave Ekoplusa Josip Dedić najavio je da će se od početka sljedećeg mjeseca glomazni komunalni otpad, kao i građevinski otpad, početi odlagati na CZGO Marišćina.

Među temama zanimljivim za naš otok Krk bio je plutajući LNG terminal kod Omišlja. Župan je obrazložio zašto je plutajući, privremeni terminal loše rješenje: Nemamo nijedan razlog zašto da ovo podržimo. Ako nemamo ništa od toga, zašto bismo podržali? Lokalna zajednica nema ništa. Opravdano je, na primjer, da se prvo razgradi Dina. A i sva privremena rješenja na kraju postanu trajna, to znamo da je uvijek tako – rekao je Komadina i dodao je da on kao inženjer nema ništa protiv takvog terminala, ali kao župan ima.

Na programu drugog dana susreta, među ostalim, bila je prezentacije planova za budućnost Zračne luke Rijeka. Direktor Zračne luke Tomislav Palalić i župan Zlatko Komadina pozvali su načelnike i gradonačelnike cijele županije da se priključe sufinanciranju udruženog oglašavanja za aerodrom kod Omišlja sukladno visini svog proračuna. Ove godine Hrvatska turistička zajednica podiže prag svog ulaganja na 6 milijuna kuna, a od Županije, gradova i općina te lokalnih turističkih zajednica očekuje se da osiguraju dodatnih 6 milijuna, na temelju čega direktor Palalić očekuje promet od preko 300.000 putnika u 2018. godini. Plan je da Županija osigura milijun kuna, Turistička zajednica Kvarnera također milijun, a lokalne samouprave i njihove turističke zajednice po dva milijuna kuna. Župan Komadina zna koliko proračuni stagniraju, pogotovo na otocima i u Gorskom kotaru, ali je poručio da svi zajedno osiguraju potrebna sredstva za ovu namjenu. Vidjet ćemo hoće li svi načelnici sudjelovati u udruženom oglašavanju.

(MK)


FOTOGALERIJA:Otok KrkOtok KrkOtok Krk

Izvor:otok-krk.org.

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA