Nastavit će se s uređenjem središta Malinske

Nastavit će se s uređenjem središta Malinske

Poštovani stanovnici Općine Malinska – Dubašnica,

opet je jedno lijepo i toplo ljeto iza nas, i sada već izgleda kao da su ga jake kiše početkom rujna u jednom danu preokrenule u kišovitu jesen. Ipak, ljeto se nastavlja u ljepoti oporavljenog zelenila i umjerenim temperaturama koje će nas tek nakon Mihoje uvesti u pravu jesen.

Od listopada će se započeti s radovima na proširenju kolektorskog sustava prikupljanja otpadnih voda za područja Sv. Vid – Maršići i Porat – Vantačići od južnog i zapadnog dijela Sv. Vida u smjeru starog dijela naselja prema kapeli sv. Vida po lokalnoj cesti iz pravca Kremenići. Glavnina radova izvodit će se i na županijskoj cesti između naselja Vantačići do kapelice u Portu. O pojedinostima ovoga velikoga otočnog projekta, vri-jednoga više od pola milijarde kuna, stimuliranog sa 74 posto sredstava EU, više će se objasniti kada započnu radovi.

Općinsko vijeće je na sjednici 17. srpnja donijelo Odluku o dodjeli javnih priznanja za 2017. godinu. Zahvalnica počasnoj građanki dodijeljena je prof. dr. sc. Mariji Turk, koja je svojim znanstvenim, obrazovnim i društvenim radom pridonijela ugledu i razvoju Općine Malinska – Dubašnica. Posebno priznanje Općinskog vijeća dodijeljeno je partnerskoj Općini Guttenbach/Pinkovac iz Republike Austrije u povodu 20. obljetnice uspješne međunarodne suradnje. Spomenuta javna priznanja dodijeljena su na svečanoj sjednici u povodu Dana Općine Malinska – Dubašnica.

Ova je sezona na radost svih djelatnika u turizmu i svih turista protekla u obilju sunčanog i vrućeg vremena, Bogu hvala, bez većih vremenskih nepogoda. Ljeto je bilo bogato brojnim događanjima, od kulturnih, zabavnih, sportsko – rekreativnih do tradicionalnih, tako da je, nadam se, svatko od posjetitelja naše Općine mogao pronaći nešto čega će se rado prisjetiti i uskoro se ponovno vratiti u našu Malinsku – Dubašnicu.


Svečano otvoren Vrtić

 

Dana 31. kolovoza, uz nazočnost mnogih uzvanika svečano je otvorena zgrada vrtića i jaslica, čime je okončana priča oko toga iznimno važnoga kapitalnog projekta za našu Općinu. Nije potrebno spominjati probleme koji su pratili ovaj projekt, ali želim naglasiti da niti jedno dijete više neće ostati neupisano, jer je kapacitet našega novoizgrađenoga, modernoga i funkcionalnoga Vrtića dostatan za potrebe naše sredine, i to podvlačim kao ono najvažnije. U Vrtić i jaslice ove je godine upisano sveukupno 128 djece uz još 12 jasličke djece koja su ostala u „Buba-mari” tj. u lani preuređenom prizemlju općinske kuće na adresi Dubašljanska 78. Osim roditelja, oduševljenje viđenim prili-kom razgledavanja Vrtića pokazala su djeca, načelnica predškolskog odgoja Ministarstva znanosti i obrazovanja RH Marija Ivanković i mnogi ostali uzvanici, posebno župan (načelnik) slovenske Općine Škofljica Ivan Jordan gdje smo prvi put upoznali prednosti energetski učinkovitoga montažnog vrtića.Nove ideje i projekti naših poduzetnika

 

Svjesni smo činjenice da je turizam na našem području najvažnija grana gospodarstva. Veseli stoga spoznaja o novim idejama i projektima poduzetnika koji žive ili djeluju u našoj Općini. Izdvojio bih ideju, koju ću za ovu priliku nazvati, kulturnozabavni i ugostiteljski centar, a predstavljena je Općinskom vijeću i trebala bi se ostvariti na području zapadno od benzinske postaje Adria Petrol. Naime, uz motel se predviđa sljedeće godine sagraditi višenamjenski prostor poluamfiteatralnog oblika. Procjenjujem da bi ostvarenjem ovakvog projekta mladi dobili svoj prostor za odgovarajuću zabavu koja nedostaje cijelom otoku, uz naravno isto takvu odgovarajuću zaštitu od buke, zbog blizine naselja.

Na lokaciji nekadašnjeg Blue Citya između Svetog Vida i mjesta Kremenići, trebao bi se uskoro sagraditi hotel. I u središtu Malinske, u blizini lukobrana, na lokalitetu bivšeg Borovika, predviđa se sagraditi hotel, te vjerujemo da će ovakve privatne investicije naših domaćih poduzetnika u mnogočemu pridonijeti razvoju gospodarstva i proširenju ponude, na radost svih turista i djelatnika u turizmu.


Od jeseni započinju radovi

 

Ljetni su mjeseci razdoblje u kojem se ne izvode veći građevinski radovi, ili se barem ne bi trebali izvoditi, sve do konca mjeseca rujna, osim, primjerice radova na većim projektima od općeg interesa. U listopadu bi trebali započeti radovi na već spomenutom projektu kanalizacije; planira se i rekonstrukcija ceste od Sv. Ivana prema Šepić s izgradnjom nogostupa i javnom rasvjetom do lokaliteta Jurnica, te izgradnja oborinske odvodnje i asfaltiranje ceste prema skretanju za Dvorane. Županijska uprava za ceste sagradit će oborinsku odvodnju u Vantačićima na lokalitetu Studenac. U planu je izgradnja dječjeg igrališta i oborinske odvodnje na lokaciji Grdine, kao i dovršetak izgradnje malonogometnog igrališta s nogostupom na lokaciji Dražine. U planu je također i proširenje javne rasvjete.

Nakon što je najvećim dijelom uređen trg u Malinskoj, na kojem se očekuju manji ispravci, treba započeti s planiranjem druge etape uređenja središta Malinske, odnosno daljnjim popločenjem. To ne bi bio problem, ali stanje rive gdje su smješteni komunalni vezovi, kolektor fekalne i oborinske odvodnje, mnoštvo isprepletenih komunikacijskih i elektrovodova „zakomplicirat” će radove. Stoga će se vjerojatno morati sanirati cijelu, tzv. potkovu i šire, te riješiti oborinsku odvodnju koja pogotovo u tom dijelu i u neposrednoj blizini čini veliki problem. Najvažniji plan za Malinsku je probiti i sagraditi cestu koja povezuje Markat i Ulicu Nikole Tesle kod Bukarice. S posebnim zadovoljstvom mogu reći da su konačno riješeni svi imovinsko -pravni predmeti na toj dionici pa tijekom 2018. godine planiramo prionuti konkretnim radovima. Tome prethodi i studija skupljanja oborinske odvodnje za veliko područje vodenog sliva, počevši od Kremenskog polja, Pavusa pa preko Dražina i Markata do mora.


Susret u Pinkovcu

Sredina mjeseca rujna određena je za nastavak obilježavanja 20. obljetnice međunarodne suradnje s partnerskom Općinom Pinkovac u Austriji. Naši najmlađi članovi KUU Dubašnica zatancat će uz zvuke sopela i na taj način pridonijeti prijateljstvu ovih dviju općina, dok će se oni malo stariji moći bolje upoznati s govorom, tradicijom i običajima naših Hrvata u Austriji, kulturnim znamenitostima i prirodnim ljepotama toga kraja.


Svim župljanima Župe Sveti Vid – Miholjice čestitam Mihoju, uz želju za daljnjim ubrzanim razvojem Župe, sve uz pomoć zaštitnika i suzaštitnika Općine, sv. Mihovila.

Robert Anton Kraljić
načelnik Općine

 

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA