Slikopis: SENSA 2017

Od 22. do 28. svibnja 2017. godine se u Malinskoj sedmu godinu zaredom održavaju Dani domaćeg ovčjeg sira i proizvoda od sira u više ugostiteljskih objekata Malinske i Dubašnice

Blagdan Uzašašća, Spasova ili Sense Dubašljani stoljećima obilježavaju na specifičan način – „Utrkom za sir“. Ne trči se, kako bi netko pomislio za kolutom sira koji bježi, već se nakon sv. Mise u župnoj crkvi u Bogovićima utrkuju mladići u parovima. Ranije su sistemom eliminacije ostaju najbrži pa se nakon nekoliko krugova dobiva ukupni pobjednik ovog tradicionalnog nadmetanja. Nekada su obitelji ovčara darivale sir kao nagradu za utrku a utrkivali su se mladi pripadnici tih obitelji. To je ujedno bio i način prikazivanja vještine pred okupljenim djevojkama, svojevrsno – „frajanje“ (zavođenje). Ovaj običaj potječe iz srednjeg vijeka, još iz doba kada je knez Ivan Frankopan naselio Morlake – Vlahe na područje zvano „Poganka“, odnosno u sela  gornje Dubašnice (Kremenići, Žgombići, Barušići, Oštrobradići). Morlaci su dobili zemlju, kako su bili i vješti ovčari, proizvodili su, između ostaloga, odličan ovčji sir. Naturalizirani doseljenici ubrzo su prihvatili lokalne običaje ali su ih oplemenili svojom kulturom. Kako su Frankopani bili odani Papi i veliki vjernici, pomagali su gradnju crkava, samostana i kapela pa je tako i puk vrlo brzo prestao biti „pogan“ – ostao je samo onaj prastari naziv.

U četvrtak na sam blagdan Spasova, 25. svibnja 2017. u župnoj je crkvi sv. Apolinara slavljena koncelebrirana sveta Misa koju je predvodio krčki biskup Ivica Petanjak. Nakon Mise održao se stari dobri običaj „Utrke za sir“ u kojem su dubašljanski mladići, kojima se pridružio i župnik vlč. Marin Dašek, ponovo trčali kraj župne crkve sv. Apolinara u Bogovićima. Više nema eliminacije tako da su svi trkači dobili sir.

U večernjim je satima održana fešta na Rivi u Malinskoj na kojoj su se za dobro raspoloženje pobrinuli su grupa Insula i folklorna skupina KUU Dubašnica, a tri je dana održan sajam sira i domaćih proizvoda.

(MK, fotografije: Visit Malinska – Krk island)


FOTOGALERIJAOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok Krk
Otok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok Krk

 Izvor: otok-krk.org


Izvor: TZ Općina Malinska – Dubašnica

Povezane teme