Proslavljena 72. obljetnica oslobođenja otoka Krka

Proslavljena 72. obljetnica oslobođenja otoka Krka

Dan oslobođenja otoka Krka slavi se svakog 17. travnja u godini, s obzirom na to da je 17. travnja padao na Uskrsni ponedjeljak odlučeno je da se obilježavanje ovog znamenitog događaja u povijesti otoka Krka odgodi za 21. travnja 2017.

Proslave ovog za Krčane važnog datuma održavaju se svake godine u drugoj krčkoj upravnoj jedinici, a glavni organizator je članstvom najbrojnija bodulska udruga – Udruga antifašista i antifašističkih boraca otoka Krka. Ove je godine ulogu domaćina dobila Općina Malinska – Dubašnica, nakon – istaknut će u svojem govoru načelnik – domaćin Robert Anton Kraljić – punih 27 godina! Ipak jedna stara kaže – Bolje ikad, nego nikad.

Program je održan, 21. travnja 2017., u sportskoj dvorani O.Š. Malinska-Dubašnica, a njemu su nazočili čelnici krčkih jedinica lokalne samouprave i jako izaslanstvo Primorsko-goranske županije na čelu sa županom Zlatkom Komadinom, te Dinko Tamarut – predsjednik SABiA PGŽ-a i poznati krčki povjesničar akademik Petar Strčić. Moderator programa bila je Gordana Gržetić s Radija OK.

Mantinjadom u izvedbi mladih sopaca braće Milčetić označio se početak programa, a nakon sopaca mješoviti zbor „Dubašnica“ pod ravnanjem Ivana Šabalje izveo je hrvatsku himnu „Lijepa naša“.

Skupu se kratko obratio župan Zlatko Komadina, a svoje izlaganje o važnosti obilježavanja ovog dana i opasnosti od revidiranja povijesti imao je predsjednik UABiA otoka Krka Darko Fanuko. Nakon Fanuka, okupljene je pozdravio načelnik Općine Malinska-Dubašnica Robert Anton Kraljić koji se svojim govorom nadovezao na izlaganje Darka Fanuka, na kraju govora spomenuo je sve one koji su nastradali s područja Općine Malinska-Dubašnica u II. svjetskom ratu. Svoje izlaganje imali su i živući sudionici – borci NOR-a Ivan Dujmović i Anđelo Maračić. Govor je održao predsjednik SABiA PGŽ-a Dinko Tamarut. Pred kraj programa upečatljiv govor orijentiran prema budućnosti održao je predsjednik Udruge veterana Domovinskog rata otoka Krka Zdenko Petrak.

Umjetničko-glazbeni dio programa

Između govora nastup su imale učenice 7. razreda Paula Kraljić i Mia Šimić koje su izvele dvije strofe iz „Jednostavnih riječi“ slovenskog pjesnika Tonea Pavčeka, ulomke iz „Krika“ Zlatka Krilića i „Epitaf vojniku koji je pao u času potpisivanja primirja“ Grigora Viteza. Nastupile su učenice 8. razreda Monika Ivanović i Laura Žužić koje su interpretirale dio iz „Pobratimstva Lica u svemiru“ Tina Ujevića i dio iz „Na Rečini“ Mate Balote. Vrlo emotivnim nastupom poznati krčki fotograf Ivica Brusić Brujo interpretirao je svoju nagrađenu pjesmu „Ni jih“. Kazališni prvak Bosnimir Ličanin – Likota s posebnim je osjećajem izveo pjesmu Mate Balote „Svi mi govore da me znaju“ i „Pismo djevojci iz Istre“ Skendera Kulenovića.

Program su svojim nastupima oplemenili mladi folkloraši iz KUU-e Dubašnica koji su izveli Tanac na halop i prebir, te Tanac na versi. Mješoviti zbor Dubašnica izveo je pjesme „Sunce na Kvarnere“ i „Priča mora“, a kao posebna točka starom kantu pjevali su članovi tog zbora Vera Butković, Marija Cerović i Ivan Šabalja. Višestruko nagrađivana ženska vokalna skupina Bona Forma izvela je pjesme „Istarski tanac II“ i „Žara“.

U sklopu programa podijeljena su posebna priznanja i zahvalnice

Priznanja SABiA PGŽ-a za potporu na njegovanju, razvijanju i jačanju tradicija i tekovina antifašističke borbe i antifašizma dobili su: načelnik Općine Malinska  -Dubašnica Robert A. Kraljić, gradonačelnik Grada Krka Darijo Vasilić, načelnica Općine Omišalj Mirela Ahmetović, načelnik Općine Punat Marinko Žic, Marija Višnjovska, Radojka Mrakovčić, Marija Kosić i Nedjeljko Dunato koji je bio nažalost spriječen osobno primiti priznanje.

Zahvalnice SABiA PGŽ-a za potporu na njegovanju, razvijanju i jačanju tradicija i tekovina antifašističke borbe i antifašizma dobili su ovom prilikom spriječene Tvrtko Božić i Gordija Marijan.

Zahvalnice UABiA otoka Krka za potporu u radu Udruge dobili su: Gordana Gržetić, Lovačko društva „Orebica“ Krk i Šljuka 1924“ Omišalj, Trgovina Krk d.d. i Goran Gržančić koji je nažalost bio spriječen. Posebno je priznanje dobio Slavko Karabaić.

Nakon programa održano je zajedničko polaganje cvijeća predstavnika UABiA otoka Krk, predstavnika lokalnih jedinica samouprave i županije na spomenik palim borcima u samom centru Malinske. Nakon program za sve prisutne bio je organiziran domjenak uz delicije spravljene u restoranu Noštromo iz Malinske.

Sljedeće će se obilježavanje Dana oslobođenja otoka Krka održati u Općini Dobrinj.

(Tekst: Ivan Dermiček, fotografije: MK)

Autor: Milohttp://otok-krk.org


FOTOGALERIJA

Otok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok Krk
Otok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok Krk
Otok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok Krk


 Izvor: otok-krk.org
Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA