Mate Šegulja vlasnik najboljeg maslinovog ulja otoka Krka

Mate Šegulja vlasnik najboljeg maslinovog ulja otoka Krka

Ovogodišnje, jubilarno deseto izdanje Drobnica festa, festivala posvećenog maslinovom ulju, ali i ostalim autohtonim otočnim delicijama, 22. travnja 2017. godine, na sam Dan planete Zemlje, u zajedničkoj organizaciji Udruge maslinara Drobnica i Udruge sirara Krka, pred stotinjak okupljenih posjetitelja, priređeno je u krčkom Valamar Koralj Romantic Hotelu.

U odnosu na prethodna izdanja, ovogodišnji Drobnica fest, pored degustacije i nagrađivanja vrhunskih maslinovih ulja te prezentacije sireva Udruge sirara Krka, donio je i degustaciju ostalih za otok karakterističnih gastro uzdanica, koje se nalaze u fokusu nedavno pokrenutog projekta Jelovnik krčkih zaštićenih proizvoda.

Svojim prisustvom, pored predstavnika Drobnice i udruženja krčkih sirara, ovu su manifestaciju podržali državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske Tugomir Majdak, ravnatelj Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije Dalibor Šoštarić, krčki gradonačelnik Darijo Vasilić, načelnik Općine Malinska-Dubašnica Robert Anton Kraljić, načelnik Općine Dobrinj Neven Komadina i direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Krka Nataša Jurina.

Na samome početku protokolarnog dijela Drobnica festa okupljenima se obratio inicijator manifestacije, ujedno i tajnik Drobnice Goran Marević, pozdravivši sve okupljene i najavivši kako se naredne godine sprema proslava 15. obljetnice udruge, te kako će taj jubilej ona dočekati s novim vodstvom, jer ipak je vrijeme da nešto mlađe generacije preuzmu inicijativu te djelovanje u struci započnu baveći se upravo organiziranjem ovakvih programa.

Jubilarni, 10. Drobnica fest, 10. natjecanje maslinara otoka Krka, uvodi Vasilić, ujedno je i natjecanje županijskog karaktera, obzirom da se radi o jedinoj ocjenjivačkoj izložbi maslinovih ulja na području Primorsko-goranske županije, a koja se kao regija voli pohvaliti bogatom tradicijom maslinarstva. Zahvaljujući Drobnici i svim naporima koji su poduzeti tijekom prethodnih godina od insistiranja na educiranju maslinara, preko provođenja zaista širokog spektra projekata, pa sve do zaštite Krčkog maslinovog ulja europskom oznakom izvornosti, što, naposljetku, možemo smatrati svojevrsnom krunom koja je pristigla na kraju svog dosad obavljenog posla. Ovdje se, možemo kazati, radi o zavidnom uspjehu aktualne generacije maslinara, tim više što znamo da na čitavom hrvatskom području postoji jako puno maslinovih ulja, među kojima neće biti mnogo onih upisanih u Europski registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla. Upravo ta činjenica, nastavlja Vasilić, daje nam za pravo da insistiramo na brendu Krčkog maslinovog ulja kojeg će, obzirom na specifične sorte maslina, te način njegove proizvodnje i čuvanja, sigurno mnogi htjeti isprobati. Osim Krčkog maslinovog ulja, zaštićen je i Krčki pršut, i to kao prvi hrvatski proizvod označen europskom oznakom, u ovome slučaju onom zemljopisnog podrijetla, a namjera je da se zaštite još mnoge otočne delicije poput Krčkog sira, što je povjereno nedavno osnovanoj Udruzi sirara Krka, zatim šurlica, žlahtine, presnaca, imbrijagona ili janjetine. Obzirom na sve netom spomenuto, zaključuje Vasilić, očekuje nas još zaista puno posla.

Od 15 na europskoj razini zaštićenih hrvatskih poljoprivrednih prehrambenih proizvoda, ističe Majdak, čak četiri su maslinova ulja, što potvrđuje činjenicu kako su maslinari u Hrvatskoj dobro organizirani. Međutim, kako bi se odgovorilo na izazove svjetskih tržišta, Ministarstvo poljoprivrede, u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom i gospodarstvenicima, tijekom lipnja ove godine krenut će s prezentacijom hrvatskih poljoprivrednih proizvoda u Kini, što predstavlja nastavak akcije koja se kanalizira posredstvom Hrvatske poljoprivredne agencije, a čiji je naziv Doručak s hrvatskih farmi. Pored pripreme spomenutog programa, navodi Majdak, u posljednjih šest mjeseci Ministarstvo poljoprivrede započelo je rad na Izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu koje su trenutno u fazi e-savjetovanja, a kojima se, pored ostalog, jedinicama lokalne samouprave vraća nadležnost nad upravljanjem poljoprivrednih zemljišta, s time da se dodaje instrument mišljenja jedinica regionalne samouprave, pa ako odluku o raspolaganju poljoprivrednim zemljištem u zakonskom roku ne donese grad ili općina istu može donijeti županija. Uz dorađivanje Zakona o poljoprivrednom zemljištu, po prvi se put radi na Zakonu o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu kojim će obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo biti definirano na razini njegove ekonomske veličine od 2.000,00 EUR, što znači da će svi oni koji prelaze taj prag dobiti status obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva reguliranog u skladu s mirovinskim i poreznim sustavom te Ministarstvom financija, s imovinom unesenom u novi Registar obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, koji će biti dijelom postojećeg Upisnika poljoprivrednih gospodarstava. Prema tome, zaključuje Majdak, sva poljoprivredna gospodarstava ispod navedenog cenzusa bit će samo opskrbna i ona neće imati prava kao obiteljska poljoprivredna gospodarstva, no ukoliko s vremenom povećaju svoju proizvodnju imat će priliku dobiti status obiteljskog.

U drugom dijelu manifestacije dodijeljene su nagrade maslinarima čiju su uzorci maslinovih ulja prethodno analizirani, a potom, obzirom na čitav niz parametara, i ocijenjeni. Tako su, pored 43 zaprimljena uzorka, zlatne medalje za ekstra djevičansko maslinovo ulje (redom) uručene Mati Šegulji, Cvetki Žic, Iris Radivoj, Stanku Justiniću, OPG-u Goran Marević, Ivanu Šabalji, Nenadu i Nikoli Mrvošu, Darku Dinteu i Draženu Žgaljiću, Zoranu Vukoviću, Maslinarstvu Toić, Josipu Turčiću, Zoranu Vukoviću, OPG-u Branko Jud, Antonu Žužiću, Tončeku Lesici, Mati Spicijariću, Josipu Rušinu, Dejanu Fumiću, Goranu Mareviću, Vladimiru Galoviću i Igoru Srdoču. Srebro za ekstra djevičansko maslinovo ulje primili su David Mrakovčić, Alojzije Franolić, Zvjezdana Ponoš, Kruno Marević, Anton Šulina, Siniša Tudor i Mile Tomičić, dok su broncu zaslužili Josip Rušin i Mate Dujmović. Najboljem ovogodišnjem maslinaru, Mati Šegulji, u spomen na (bivšeg predsjednika Drobnice) Ivana Žgaljića, uručen je i poseban pehar.

(Tekst: Igor Gržetić, fotografije: MK)

FOTOGALRIJA:


Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA