Održana Večer dubašljanske poezije

Održana Večer dubašljanske poezije

U Kući dubašljanske baštine održana je  Večer Dodaj u rječnik poezije, u organizaciji multimedijalne udruge Krčka beseda. U nastavku prenosimo zapažanje neovisnog portala otok-krk.org.


U relativno novom prostoru objekta kojeg, istina, treba još malo dotjerati, ali koji bi ubuduće trebao predstavljati nevjerojatnu ostavštinu za nove generacije koje bi na najplastičniji način mogli vidjeti kakvu to baštinu gaji dubašljanski kraj održala se, 11. ožujka 2017. godine, s početkom u 18 sati, Večer dubašljanske poezije.

Večer dubašljanske poezije je događaj u sklopu literalnog projekta Utoplimo krčku zimu koji se u ovoj svojoj najnovijoj inkarnaciji protezao od studenog prošle godine, a zima se redom utopljavala u Njivicama, Dobrinju i Vrbniku, a od ožujka – kako vidimo – i u Malinskoj, točnije u selu Bogovići, u Kući dubašljanske baštine gdje se održao ovaj pjesnički skup. Dakako, valja se podsjetiti da projekt Utoplimo krčku zimu zaokružuje već po starom uhodanom običaju ovogodišnji ciklus 2016./17. s velikom svečanošću obilježavanja Svjetskog dana pjesništva, 21. ožujka 2017. godine, u restoranu Royal hotela Malin, s početkom u 18 sati.

Koktel poezije na čakavici i na standardu

Glavna inicijatorica, baš kao i moderatorica Večeri dubašljanske poezije bila je Elfrida Matuč Mahulja koja je i sama pjesnikinja, rodom iz Malinske.

Odaziv publike bio je jako dobar, a nastupile su različite generacije pjesnika s različitim izričajem, stilom i pristupom poeziji. Publika je mogla uživati u domaćoj besedi, kao i u stihovima pisanima na standardu, u rimi i bez rime, emocije su bile u zraku.

Večer su svojim stihovima oplemenili: mlada nada dubašljanske poezije Mia Šimić – prvonagrađena u nedavno održanom literarnom natječaju Smijeh za dugi vijek multimedijalne udruge Krčka beseda i ovog portala za osnovnoškolski uzrast u kategoriji od 5. do 8. razreda, inače učenica 7a razreda OŠ Malinska-Dubašnica; Antonia Martinčić – izdavana njivičarska pjesnikinja koja gravitira ka Malinskoj; Jelka Petršorić – dubašljanska pjesnikinja čiji su stihovi bili ukoričeni, a koja piše na domaćoj čakavici i na standardu;  Aleksandar Hržić – pjesnik iz Malinske, premijerno nastupio sa svojim radovima pred domaćom publikom, a vrlo brzo i njegovi će stihovi biti ukoričeni. Zbog opravdanih razloga malinskarska pjesnikinja Vera Miš nije mogla nazočiti ovom događanju, pa je Antonia Martinčić interpretirala jednu od mnogih pjesama spomenute produktivne pjesnikinje kojoj će isto nova zbirka pjesama brzo ugledati svjetlo dana.

Između pjesničkih nastupa, moderatorica Elfrida Matuč Mahulja kazivala je stihove svojih, za ovu priliku odabranih pjesama, a zahvaljujući već uhodanom pjevačkom triju koji su sačinjavali Vera Butković, Marija Cerović i Ivan Šabalja, publika je mogla uživati u lijepim pjevačkim intermezzom na domaćoj besedi. Odala se posebna počast pjesnicima Branku Fučiću i Antonu Josipu Kraljiću prisjećanjem na neke njihove besmrtne stihove.

Na samom kraju večeri jedan od organizatora, sveprisutna katica-za-sve Milovan Kirinčić, zahvalio se okupljenima, te naglasio da je poezija dio kulturne baštine i da baš zato nije bilo boljeg mjesta od Kuće dubašljanske baštine za ovu večer.

(Tekst: Ivan Dermiček, fotografije: MK)


FOTOGALERIJA


Otok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok Krk
Otok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok Krk

Izvor: otok-krk.org

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA