Ugostili smo drage prijatelje iz pobratimljenih općina

Ugostili smo drage prijatelje iz pobratimljenih općina

Općina Malinska – Dubašnica se zahvaljuje svim sudionicima u programima koji su organizirani u vrijeme posjeta dragih prijatelja iz Francuske i Njemačke, a posebno svim stanovnicima naše Općine koji su u svoj dom primili naše drage prijatelje.

U nastavku prenosimo reportažu nezavisnog bodulskog portala otok-krk.org


Proslava obilježavanje 35-godišnjice bratimljenja njemačke općine Grosshabersdorf i francuske Aixe-sur-Vienne održana je 27. veljače 2017. u maškaranom šatoru u Malinskoj. Zajednici ove dvije općine su se kasnije pridružili općina Malinska-Dubašnica i poljska općina Święciechowa. Tako su se predstavnici sve ove četiri bratimljene općine našli da zajedno proslave ovu značajnu obljetnicu.

Dobrodošlicu im je poželio načelnik općine Malinska Dubašnica Robert Anton Kraljić i izrazio zadovoljstvo da su upravo Malinsku odabrali za mjesto u kojem će proslaviti ovaj jubilej. U nekoliko rečenica je podsjetio da su 17. travnja 1982. godine, u okviru Schumanove deklaracije, potpisali ugovor o partnerstvu njemački Grosshabersdorf i francuski Aixe-sur-Vienne. Prije 24 godine potpisom ugovora s Nijemcima i 1998. godina s Francuzima partnerstvu se priključila Święciechowa, a 22. svibnja 2010. godine Povelju o partnerstvu potpisali su tadašnji načelnici općina Grosshabersdorf Georg Lang i Malinska-Dubašnica Anton Spicijarić koji su bili nazočni na ovom skupu.

Friedrich Biegel, načelnik općine Grosshabersdorf istaknuo je da ove četiri općine sve ove godine njeguju izniman prijateljski odnos. Mnogo su se puta susreli u ovim mjestima i općinama, izrasla su prava prijateljstva a stariji i mlađi imali su priliku upoznati sve te zemlje i ljude iz njih, čak se sklopilo nekoliko brakova između mladih iz ovih pobratimljenih općina. Posebnu se zahvalio Općini Malinska-Dubašnica na domaćinstvu proslave ovog značajnog jubileja. Izrazio je želju da se još više produbi suradnja između stanovnika ovih gradova i općina, kako bi poticali međusobno razumijevanje i živjeli u sigurnosti, miru i slobodi u ujedinjenoj Europi.

Načelnik općine Aixe-sur-Vienne Réne Arnaud nije bio prisutan već je poslao svoju izaslanicu kao i predsjednika njihovog općinskog odbora za međunarodnu suradnju Jean Bernard Tigoulet. Izaslanica je rekla je da je počašćena što ovdje može predstavljati gradonačelnika ove francuske općine i istaknula da i ovaj susret potvrđuje prijateljstvo među narodima ove četiri općine i države i doprinosi njegovom daljnjem učvršćenju.

Marek Lorych, načelnik Święciechowa u svojem je kratko govoru izjavio da je sretan što je ovdje sa svojim sugrađanima iz poljske općine, da sva ova negativna događanja u Europi ne smiju pokvariti prijateljstvo između ljudi iz ove četiri općine i države i pozvao svih na druženje sljedeće godine u Święciechowu.

Zahvaljujući Dariji, Lari i Mateji koje su simultano su prevodile na sva četiri jezika svi smo mogli razumjeti govore.

Nakon govora, izmijenjeni su prigodni pokloni u znaku broja 35 za uspomenu na ovaj događaj, gosti su počašćeni domaćim specijalitetom šurlicama s gulašom od divljači kojeg su pripremili dubašljanski lovci i naravno slavljeničkom tortom.

Oduševljenje nazočnih gostiju izazvale su članice i članovi KUU Dubašnica svojim nošnjama, sopnjom i tancom, ali i trio Ivan Šabalja, Marija Cerović i Vera Butković kantom. Naravno da se i zaplesalo uz klapu Kaštadi i druge izvođače.

U ovih nekoliko dana koliko su gosti iz ovih triju država boravili u Malinskoj, domaćini su ima pripremili bogat i zanimljiv program, da spomenemo samo posjet Riječkom karnevalu te Vinotelu u Vrbniku.

Više fotografija sa ove proslave možete vidjeti OVDJE.

(MK)

FOTOGALERIJA:


Otok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok Krk
Otok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok Krk
Otok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok Krk
Otok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok Krk

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA