Iz drugih medija: gradnja dječjeg vrtića u Malinskoj

Drveno-montažni kompleks vrijedan 17,2 milijuna kn angažirani građevinari podižu po sistemu »ključ u ruke«, a bit će useljiv tek nakon što se odrade sve zakonom utvrđene radnje i zaposli dodatni kadar.

 


Užurbani radovi: Novi vrtić u Malinskoj gotov u svibnju, useljenje mališana u rujnuDa sinergija znanja i iskustva otočnih i slovenskih građevinara, predstavnika zajednice ponuditelja GP Krk iz Krka i mariborskih Marles Hiša dobro funkcionira, ocijenio je jučer načelnik Općine Malinska-Dubašnica Robert Anton Kraljić. Obilazak gradilišta u samom središtu Malinske, na lokalitetu gdje se već mjesecima odvija užurbana gradnja (ili »sklapanje«) drveno-montažnog vrtićkog kompleksa, Kraljić je iskoristio za pohvale izvođačima koje u praćenju zgusnutog terminskog plana nisu bitnije omele ni nedavne vremenske (ne)prilike – jak vjetar i niske temperature, kakve zasigurno ne idu u prilog izvođačima zahtjevnih građevinskih radova.

Osim što je nakratko, zbog zatvorenog mosta i nemogućnosti kamionskog dovoza montažnih elemenata došlo do kraćeg zastoja, sve se ipak više-manje odvija prema dogovoru te se danas, s velikom dozom sigurnosti, usuđujem reći da će naš novi vrtić uistinu biti zgotovljen u svibnju ove godine, naglasio je Kraljić, napomenuvši da to ipak ne znači da će tad useliti i mališani.

Objekt vrijedan 17,2 milijuna kuna koji se podiže po sistemu »ključ u ruke«, bit će useljiv tek nakon što se odrade sve ostale, zakonom utvrđene radnje te zaposli dodatni vrtićki kadar. Tako je najvjerojatniji dan ulaska naših predškolaca i jasličara u njihov novi vrtić ipak rujan, odnosno prvi dan iduće odgojne godine, zaključio je Kraljić koji gradnju vrtića »prati« na gotovo dnevnoj bazi, osobno sudjelujući na redovnim radno-koordinacijskim sastancima predstavnika izvođača, projektanata, nadzora i investitora.


Novi prometni režim

Bitnim načelnik smatra i plan prometnog preuređenja šire zone novog vrtića (poznate pod nazivom Priko polja), odnosno projekt širenja prometnica i reorganizacije prometnog režima koji će, zajedno s uvođenjem jednosmjernog prometovanja i gradnje parkirališta, prometnicama u tom dijelu naselja donijeti i nove nogostupe koji će kretanje pješaka u toj zoni učiniti sigurnijim i komotnijim.
Postupci koji prethode novom prometnom rješenju su u završnici i uskoro ćemo i na tom planu početi intenzivnije raditi, kao što će se narednih mjeseci poraditi i na uređenju tzv. »Dubašljanskog drmunića« – raznim sadržajima oplemenjene zelene površine kojom ćemo, u susjedstvu budućeg sjedišta našeg vrtića oplemeniti okoliš i stvoriti mogućnost da mališani u toplijem dijelu godine uživaju u čarima boravka pod gustim krošnjama dubova, po kojima je naša općina zapravo i poznata – objasnio je Kraljić.

Kompletno opremanje


Općinski načelnik tijekom obilaska gradilišta nije propustio naglasiti i da po sistemu »ključ u ruke« ugovoreni, 17,2 milijuna kuna vrijedan projekt, podrazumijeva i kompletno opremanje vrtićkog kompleksa. Dakle, u tom je iznosu sve što će našim predškolcima trebati, kako sadržaji i oprema kojom će se koristiti u samom vrtiću, tako i uređenje cjelokupnog okoliša.

To potvrđuje ekonomičnost i smislenost ovakvog »modela vrtića« koji će, osim ambijentalnog sklada i funkcionalnosti, ubuduće krasiti iznimno visoka razine energetske učinkovitosti. Inače, financijsku konstrukciju ovog projekta Općina je, osim s vlastitih gotovo 10 milijuna kuna, osigurala 7,5-milijunskim kreditom kod HBOR-a.


Kapacitet od 140 predškolaca


Vrtić se, prema projektu riječkog arhitekta Marka Frankovića, podiže na općinskom zemljištu od 3.296 kvadrata. Sama se građevina (suteren, prizemlje i kat) tlocrtno rasprostire na nešto više od 1.300 kvadrata. Kompleks će, sukladno ugovoru, biti zgotovljen u 220 dana i moći će primiti četiri vrtićke i dvije jasličke skupine.

Svojim kapacitetom za 140-ero predškolaca, bit će i više no dostatan za zadovoljenje potreba Malinskara, i to na dulji rok. Danas, naime, »stari« vrtić pohađa 70-ak mališana, a 20-ak njihovih vršnjaka lani je ostalo neupisano.

Sada ćemo konačno dobiti mogućnost prihvata sve »svoje« djece pod isti krov, zaključio je Kraljić i dodao da će u novom vrtiću biti manevarskog prostora i za eventualna buduća »širenja« prihvatnog kapaciteta u nekoliko prostorija koje lako mogu biti prenamijeniti.


Izvor: Novi List, M. Trinajtić, otok-krk.org

Povezane teme