Noć muzeja 2017. u Dubašnici

Noć muzeja 2017. u Dubašnici

 U petak, 27. siječnja 2017. godine u Malinskoj – Dubašnici održana je šesta Noć muzeja. O spomenutoj manifestaciji svoj osvrt dao je portal otok-krk.org, kojeg prenosimo u cijelosti.


U sklopu Noći muzeja 2017. Galerija sv. Nikole iz Malinske zajedno s Turističkom zajednicom i Općinom Malinska – Dubašnica priredila je 27. siječnja raznoliki i zanimljiv program na više lokacija. Osim o elementima na temu ovogodišnje manifestacije Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo, moglo se čuti i vidjeti i mnogo drugih sadržaja.

Posjetitelji su mogli obići arheološku zbirku Cickini u Sv. Vidu-Miholjice te Etnografsku zbirku i Muzej u Samostanu sv. Marije Magdalene u Portu.

Prvi se dio večeri odvijao u Galeriji sv. Nikole u Malinskoj gdje su bile izložene fotografije Ivice Brusića Bruje pod nazivom Portreti s velike manifestacije Dubašljanski kolejani 2014./15., a koju je pripremio i otvorio Nedo Pinezić.

Moderatorica je bila voditeljica Galerije prof. Milena Žic koja je u uvodu istaknula da je ovo već šesti put da se Malinska priključuje nacionalnom projektu Noći muzeja te da kakva god tema bila zadana ovdje se može kvalitetno popratiti, pa tako i ovogodišnja glazbena. U ime organizatora, nazočne je pozdravio općinski načelnik Robert Anton Kraljić.

O velikom muzikologu i melografu rodom iz Malinske Nedjeljku Karabaiću govorio je njegov nećak također Nedjeljko Karabaić. Čuli smo mnogo do sada nepoznatih detalja o životu i radu ovoga značajnog i cijenjenog muzikologa.

Grga Frangeš je upoznao nazočne s Kućom dubašljanske baštine koja neće biti samo etno zbirka nego dio cjelovitog projekta kojim će se obuhvatiti kulturno-povijesna baština ovoga kraja.

Naravno da program nije mogao proći bez sopela mladih dubašljanskih sopaca i kanta po domaću sada već poznatog tria Dubašnica kojeg čine Marija Cerović, Ivan Šabalja i Vera Butković.

Drugi dio večeri pod nazivom Od bodulske škrbnosti do škrtog lonca – naše priče o životu održan je u konobi Pod murvu u Milovčićima uz domaću hranu kakvu su jeli naši stari i priče o životu – škrtost kao književna tema te šale i pošalice o našoj „škrtost“.

 


FOTOGALERIJA:


 

Otok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok Krk
Otok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok Krk
Otok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok Krk

 (fotografije: MK i Nedo Pinezić)


 

 Izvor:otok-krk.org

 
Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA