Sigurnost u turizmu

Turistička zajednica Kvarnera uputila je dopis svim iznajmljivačima na području Kvarnera vezanim uz pitanje sigurnosti gostiju, ali i domaćina tijekom njihova boravka u našim destinacijama. Dopis prenosimo u cijelosti.


Dragi iznajmljivači,
 
na području Primorsko-goranske županije jedna od glavnih gospodarskih grana je turizam. Prirodne raznolikosti te bogatstvo kulturnih sadržaja i sve bogatija ponuda privlače brojne turiste cijelu godinu. Uz razdoblje ljetne sezone, sve više gostiju na Kvarneru boravi i u vrijeme Adventa. Uz one koji našu Županiju posjećuju s dobrim namjerama – da je upoznaju, promoviraju drugima, odmore se i zabave, neminovni su i oni čije su namjere bitno drugačije. Poznato je da turisti osjećaj sigurnosti navode kao jedan od najvažnijih razloga pri odabiru destinacije za odmor. Znamo da našu zemlju u cjelini, pa tako i našu Županiju brojni gosti prepoznaju kao sigurnu destinaciju koja time zadovoljava najviše europske sigurnosne standarde.
Kriminalitet na područjima turističkih destinacija javlja se kroz porast kaznenih djela protiv imovine koja se i inače pojavljuju tijekom godine, ali zbog ponešto drugačijih okolnosti, uoči blagdana manifestacija istih je povećana.
 
Održavanje i unaprjeđenje slike o sigurnoj destinaciji nije posao samo policije već i svih onih koji na bilo koji način dolaze u kontakt s turistima za vrijeme njihova boravka na našem području. Upravo zato velik značaj imaju preventivne aktivnosti koje mogu poduzeti svi subjekti koji pružaju usluge u turizmu kako bi što bolje zaštitili svoje goste od neželjenih posljedica.
 Pravovremena prijava gosta ima veliku ulogu u povećanju sigurnosti destinacije tijekom čitave godine.
Naime, pod krinkom turizma moguće je da kao gosti dolaze i počinitelji različitih kaznenih djela, već evidentirani prijestupnici za kojima tragaju domaća ili strane policije. U tom smislu, kako bi policija pravodobno poduzela određene mjere i radnje, ali i spriječila ponavljanje nezakonitih radnji od strane ove vrste „gostiju“ – izrazito je važno poštivanje zakonske regulative o prijavi gosta u zato previđenom roku.
 
U slučaju bilo kakve sumnje, pozovite policiju.
 
Također Vam i Turistička zajednica Kvarnera stoji na raspolaganju, upravo kako bismo zajedničkim snagama doprinjeli sigurnosti naše turističke destinacije.
 
Uz želje za daljnjim uspjehom u radu te mnogo zadovoljnih gostiju kao i najljepše želje povodom predstojećih blagdana, srdačno pozdravljamo.
 
 
S poštovanjem,
 
Dr.sc. Irena Peršić Živadinov
Direktorica
 

Povezane teme

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA

Obavijest Općine Malinska-Dubašnica o radu sa strankama

 

Zbog pojačanih mjera zaštite uslijed epidemije koronavirusa, ograničava se izravan rad sa strankama u Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Malinska-Dubašnica.
Službenici su dostupni na službenim telefonskim brojevima za radnog vremena općinske uprave, dok se komunikacija može ostvariti putem pošte ili e-maila.
Kontakt podaci službenika dostupni su na web stranici Općine Malinska-Dubašnica www.malinska.hr.
Osobni dolazak u prostorije Jedinstvenog upravnog odjela moguć je samo u iznimnim situacijama kada je posao nije moguće obaviti na prethodno navedene načine, isključivo po prethodnoj najavi i dogovorenom terminu, te uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera (osobna distanca, zaštitna maska, dezinficiranje ruku).
Najave dolazaka zaprimaju se putem telefona ili elektroničke pošte.