Najesen građevinski radovi u Malinskoj

Najesen građevinski radovi u Malinskoj

Poštovani stanovnici Općine Malinska-Dubašnica,


Općinsko vijeće je na sjednici 13. srpnja donijelo Odluku o dodjeli javnih priznanja za 2016. godinu. Zahvalnica počasnom građaninu dodijeljena je mons. Nikoli Radiću, dok je Posebno priznanje Općinskog vijeća s novčanom nagradom dodijeljeno Branku Judu za Zlatnu medalju osvojenu u New Yorku za kvalitetu maslinovog ulja. Priznanja su uručena na svečanoj sjednici u povodu Dana Općine Malinska-Dubašnica, kojoj su uz predstavnike otočnih jedinica lokalne samouprave, Grada Krka i Cresa, ostalih institucija, udruga i mjesnih odbora, nazočili i župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina te njegov zamjenik Marko Boras Mandić.

Otkriveno poprsje Ivanu Milčetiću


Ovo je ljeto na našu radost, kao i na radost svih turista, proteklo u obilju sunčanog vremena, uz ponešto vjetrovitih dana. Međutim, takvi vremenski uvjeti imaju svoje čari ukoliko nisu ekstremni, a sličnih na području naše Općine, Bogu hvala, nije bilo. Ova je turistička sezona, možda kao niti jedna dosad, bila bogata programima koje su osmislili Općina i Turistička zajednica. Također i pojedini privatni ugostitelji koji su organizirali glazbene večeri s gostovanjima klapa, tamburaša, rock sastava, i sl. Čini se da je gostovanje Jelene Rozge na Polinarovu privuklo dosad najveći broj posjetitelja. Fešta u Portu, na dan sv. Marije Magdalene, koja se održava već treću godinu zaredom, protekla je također vrlo posjećeno i kvalitetno,kako smo već navikli kada to organiziraju mještani Porta.


Osim tradicionalnih Malinskarskih noći, te brojnih fešti i festivala pive na „Lastavici”, sajmova, disco muzike na otvorenom, treba spomenuti i brojne Jazz večeri u organizaciji Udruge Termen, kao i večeri klasične glazbe, izložaba i ostalih kulturnih događanja. Jedna od takvih večeri bila je svakako i predstavljanje knjige Hrvatskoglagoljski notarijat otoka Krka – Notari Dubašnice, održana večer uoči blagdana Polinarove, ispred Kuće dubašljanske baštine u Bogovićima. Taj se događaj odvijao pred prepunim auditorijem, na dubašljanskon dvoru šoto prevolta i staroga amula, u predivnom ozračju ljetne noći uz kanat, sopele i klapsku pjesmu.

Tom je prigodom otkriveno poprsje našeg jezikoslovca Ivana Milčetića Matina (1853 – 1921) iz Milčetića, poklon Grada Varaždina, u kojem je Ivan Milčetić Matina živio i stvarao, a koje je, na žalost, godinama skupljalo prašinu na ormaru općinske Velike sale. Prof. Ivan Mičetić bio je povjesničar umjetnosti, dijalektolog i filolog, autor, među ostalog, znamenitoga djela Hrvatska glagoljska bibliografija (1911).


U malinskarskoj je luci održano finale igara pod nazivom City Games, što je zapravo pandan nekadašnjih Jadranskih susreta, na kojima je među šest hrvatskih momčadi pobijedila krčka Daj Mare.


U ljetnim mjesecima nije bilo većih građevinskih radova, no treba spomenuti da je završena izgradnja dječjeg igrališta u Oštrobradićima i uređen šumski put Močila prema Poljicima. Projektira se cesta u ulicama Lanišće i Lokvica te oborinska odvodnja, u čemu je postignut dogovor s vlasnicima. Na području Grdine projektiraju se dječje igralište i oborinska odvodnja, a okončano je i idejno rješenje sportskog parka kod Škole. Pri završetku je i projektiranje infrastrukture oko budućega novoga dječjeg vrtića, oborinske i fekalne odvodnje, te rasvjete. Projekt kupališta Maestral u fazi je ishođenja građevinske dozvole te je pokrenuta javna nabava. Odvijaju se i pripremni radovi za asfaltiranje, odnosno sanaciju desetak ulica. Županijska lučka uprava Krk na vrhu lukobrana povezala je valobran s mostićem te je time omogućen privez i većih brodica u ljetnoj sezoni. Treba podsjetiti na činjenicu da je Općina Malinska – Dubašnica prije desetak godina s 550 tisuća kuna sufinancirala kupnju, odnosno montažu valobrana koji sada dobiva i svoju drugu ulogu. U posljednje dvije godine intenzivirani su razgovori s predstavnicima Županijske lučke uprave Krk, uz posjet župana, te već u 2017. godini treba očekivati veće investicije Županijske lučke uprave u malinskarskoj luci. Prostorni se plan prilagođava novim budućim uvjetima lučkog područja u središtu Malinske kroz „ciljane” izmjene Prostornog plana i UPU-a Malinska koje se upravo dovršavaju. Ujesen planiramo i početak uređenja plaže ispred Maestrala, od starine zvane Colonia koja će produživanjem dvaju mulića i nasipavanjem dobiti novo ruho.

 


Prednost jednosmjernog prometovanja

Pun pogodak, kako doznajemo, je i promijenjen režim prometovanja, odnosno uvođenje jednosmjernog prometovanja na području Porta. Posebice na području Vrtače gdje tijekom ljeta, za razliku od proteklih godina, gotovo da i nije bilo problema. Stoga, doista, postoji opravdanost ideje da se na većem području Općine uvede jednosmjerno prometovanje kada se za to ostvare uvjeti. Novi režim prometovanja radi sigurnosti djece zaživio je od početka školske godine i na području oko Škole, a ukoliko smatrate da su još moguća bilo kakva poboljšanja, molimo da nas o tome obavijestite. Početkom listopada krećemo s gradnjom pločnika od crkve sv. Nikole do autobusne stanice, što je trebalo biti napravljeno još početkom ljetne sezone. Na glavnoj cesti od kružnog toka u Bogovićima do ispred župne crkve također će se izvesti podzemni radovi na sustavima odvodnje i telekomunikacije, te na kraju okončati nasipavanjem općinskog vrta nasuprot crkve i asfaltiranjem same ceste.
Prvi dan školske godine 2016./2017. uz nazočnost župana Zlatka Komadine i ostalih uzvanika, započeo je svečano u Osnovnoj školi Malinska-Dubašnica. Dobivanje statusa matične škole veliko je priznanje za ovaj kraj i njegove stanovnike.

Stoga svi zajedno možemo biti sretni i ponosni jer poznavajući razvoj Malinske – Dubašnice kroz povijest do danas, naša Općina i njezina Škola ovakav su status i zaslužile. Statusna promjena predstavlja jamstvo ostvarenja kvalitetne organizacije i puno bolje pedagoške standarde osnovnog školstva. Škola će imati vlastitog ravnatelja, odnosno upravu, a otvorit će se i nekoliko novih radnih mjesta. Škola bi uskoro trebala dobiti ime jednog od dubašljanskih velikana, no to su već slatke brige.


Zadovoljni smo dinamikom provedbe katastarske izmjere, ali isto tako zapanjeni spoznajama koliko je općinskog zemljišta uzurpirano prisvajanjem terena te gradnjom zidova, portuna, i ostalih manjih građevina. Doduše, bilo je slučajeva u kojima ljudi očito nisu znali da su na općinskim nekretninama, ali postoji i dobar broj onih koji su svjesno ograđivali ne malu kvadraturu općinskog zemljišta – primjerice u Ulici Valica u Vantačićima. Je li postojalo nečije, barem i usmeno odobrenje za takve radnje, utvrdit će se vjerujemo u sudskom postupku. Postoje i svijetli primjeri odricanja na svoj račun te se zahvaljujemo pojedinim vlasnicima i posjednicima nekretnina za razumijevanje. Nadamo se da će se okončati do ljetne sezone 2017. godine izlaganje zone Porat – Vantačići.

Otvara se „Peknjica”

Veseli nas dobra suradnja sa svim mjesnim odborima, pa tako i s Mjesnim odborom Sv.Vid-Miholjice koji aktivno promišlja sadašnjost i budućnost. Dovršena je obnova „Peknjice” u Sv. Vidu, njezinoga vanjskog i unutarnjeg prostora, u kojem su pohranjeni vrijedni artefakti s područja Miholjica.


 

Uoči ovogodišnjeg blagdana sv. Mihovila predviđeno je otvaranje „Peknjice”, koja će zasigurno u vrlo skoroj budućnosti, uz nalazište Cickini, Kuću dubašljanske baštine, muzej u Portu, te provedbom projekta Bracerom prema Zapadu, svakako zauzeti mjesto na turističkim kartama, jer svoju povijesnu baštinu moramo otkrivati, čuvati i promovirati.


Svim župljanima Župe Sv. Vid-Miholjice, u ime uposlenika Općine Malinska-Dubašnica i svoje osobno ime čestitam Mihoju, blagdan zaštitnika i suzaštitnika Općine, sv. Mihovila.


Robert Anton Kraljić
načelnik Općine Malinska – Dubašnica

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA