Sveti Vid – Miholjice najbolji u boćanju

Sveti Vid – Miholjice najbolji u boćanju

Boćari iz Svetoga Vida – Miholjica osvojili su prvo mjesto u izbijanju balina u zimskoj Općinskoj lizi koju, kao neslužbeno prvenstvo već tradicionalno organizira Općina Dobrinj, a nedavno su osvojli drugo mjesto na istom natjecanju. Bolja je bila samo ekipa Gabonjina. Prošlog tjedna ekipa Općine Malinska – Dubašnica, tijekom boravka u Poljskoj,  gostovala je u bratskoj općini Święciechowa, gdje je organiziran prigodan boćarski turnir. Ekipa Općine Malinska – Dubašnica, tom je prigodom osvojila drugo mjesto, a ekipu su činili Kraljić i Šimić, dok je budnim okom natjecanje pratio Nikola Jurić. Načelnik Kraljić osvojeni pehar poklonio je najtrofejnijem boćarskom klubu Općine Malinska – Dubašnica, Svetom Vidu Miholjice.  Čestitamo na ustrajnosti i uspjehu! U nastavku prenosimo tekst s portala otok-krk.org.


Boćanje ili balanje kako zovu u nekim djelovima otoka Krka, jedan je od najstarijih sportova na otoku. Gotovo nema mjesta u kojem nema boćališta ili joga (kako ga na Krku zovu) gdje se okupljaju zaljubljenici u tu igru da bace koju boću, koštaju čim bliže bulinu (balinu), izbiju protivničku boću koja je preblizu bulinu… ali prvenstveno radi druženja.

Na otoku ima dosta registriranih klubova, redovito se održavaju natjecanja i turniri. Izuzetak je Sv. Vid Miholjice, mjesto u općini Malinska-Dubašnica. Nije izuzetak zato jer ih ne zanima boćanje, naprotiv, zaljubljenici su u taj sport i gotovo nema dana da se ne okupe na svojem jogu. Izuzetak su po tome što nemaju registriran ni klub, ni udrugu, nemaju trenera, ali ipak postižu izvanredne rezultate. Kako nam je rekao Željko Maršić, oni su jednostavno kumpanjíja (nije pravopisna greška, nego upravo tako) koja voli boćanje.

Sami su mještani još prije dvadeset godina, napravili jog, prostoriju uz njega, ovog su im proljeća mladi iz malinskarske udruge Termen posadili Gupčevu lipu tako da stalno oplemenjuju ovaj prostor.

Pobjednici otoka Krka su bili 2002. godine, ali, prema riječima Josipa Šamanića, on je ostao jedini od te generacije. Ali stigla je nova generacija koja briljira ove godine. Općina Dobrinj već 21 godinu organizira Općinsku ligu, neslužbeno prvenstvo otoka Krka, na kojoj su boćari Sv. Vida osvojili prvo mjesto na prošloj Zimskoj ligi, a u nedavno završenoj ljetnoj osvojili su drugo mjesto izgubivši u finalu od ekipe Gabonjina. Dominaciju boćara Sv. Vida Miholjice potvrdio je Željko Maršić osvojivši prvo mjesto u izbijanju balina i pritom uz pehar osvojio i pršut s kojim je počastio sve koji su se večeras (3. rujna 2016.) našli na njihovom jogu.

Čestitati im je došao i načelnik Općine Malinska-Dubašnica Robert Anton Kraljić i donio pehar kojeg su dobili prošlog tjedna u poljskom gradiću Święciechowa za pobjedu u boćanju, da ga pohrane na svoju policu s trofejima.

Bravo Vidari, samo i dalje nastavite tako!

Izvor: otok-krk.org, (MK)

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA