Dan nestalih osoba – u Hrvatskoj 2.557 nestalih osoba

Dan nestalih osoba – u Hrvatskoj 2.557 nestalih osoba

Međunarodni dan nestalih osoba obilježava se 30. kolovoza svake godine. Međunarodni dan nestalih osoba  ima svrhu prisjećanja na sve nestalie osobe te na iskazivanju trajne potpore društva obiteljima koje još uvijek nisu ostvarile svoje temeljno humanitarno pravo – istinu o sudbini svojih najmilijih. U Hrvatskoj se trenutačno traga za 2.557 osoba. Obitelji nestalih osoba, nakon dugogodišnje neizvjesnosti i patnje, imaju pravo konačno saznati istinu o sudbini svojih najbližih, a obveza je društva u cjelini, pružiti im pomoć u tome i iskazati im potporu kako bi znali da u svojoj potrazi za odgovorima nisu usamljeni i zaboravljeni.

Nacionalna evidencija nestalih osoba – NENO nastala je u želji što boljeg razumijevanja građana problematike nestalih osoba u Hrvatskoj.


nestali-w400-h200


U Republici Hrvatskoj u posljednje 23 godine prijavljeno je više od 24 tisuće nestanaka osoba, a najstarija prijava datira iz 1961. godine. Udruga  NENO pojašnjava proceduru i složenost metodologije traganja za nestalim osobama te poziva obitelj nestale osobe, prijatelje i širu zajednicu da se u suradnji s policijom aktivno uključe u traganje za nestalom osobom jer su upravo oni važan izvor korisnih informacija o navikama i životnom stilu nestale osobe. Nakon medijskog aktualiziranja slučajeva nestanaka pojavila se ideja da se svi profili nestalih osoba bez iznimaka objedine na jednom mjestu kako bi svi građani mogli dojaviti korisne podatke o bilo kojoj nestaloj osobi. Za to ne trebaju odlaziti u policijsku postaju, već to mogu učiniti preko interneta, a policija će svaki navod provjeriti.Od ukupnog broja nestalih za kojima policija još uvijek traga i koji su prijavljeni policiji, važno je istaknuti kako se najveći broj odnosi na osobe nestale uslijed ratnih zbivanja za vrijeme Domovinskog rata (oko 70 posto). Još uvijek se traga za 1.591 osobom nestalom u Domovinskom ratu. Dan nestalih obilježava se u Vukovaru.

Izvor: HRT, mlainska.hr

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA