Svjetski dan glazbe u Malinskoj

Svjetski dan glazbe u Malinskoj

Svjetski dan glazbe, 21. lipnja 2016. proslavljen je u Malinskoj. Hrvatska glazbena unija, podružnica Rijeka, kontaktirala je Udrugu sopaca otoka Krka, s upitom žele li se uključiti u proslavu tog dana u vidu besplatne svirke i to po mogućnosti na neuobičajenoj lokaciji, kako bi, upravo glazbi za ljubav, zasopli na njen dan.

Udruga je ideju oduševljeno prihvatila te se obratila Sabini Barbiš, članici udruge mladih Termen, koja ima veliko iskustvo i ljubav i prema glazbi i organizaciji takvih pomaknutih pothvata.

Odabrane su dvije lokacije: vječita ikona Malinske – hotel Palace, Haludovo, koja je svojom veličanstvenošću čak i u današnjoj formi, akustički i vizualno obljubila zvukove sopela i snažnih kanturskih glasova, te plaža ispod hotela Palace, gdje su slučajni prolaznici oduševljeno zastali da poslušaju taj “neobični melos”.

Sopci i kanturi koji su uveličali taj dan bili su: Ivan i Marino Kosić iz Pinezići, Zlatko Volarić iz Vrbnika te Anton i Nikola Milčetić iz Malinske. Prva je izvedba u krugu hotela održana bez najave i publike – glazba radi glazbe, što je audio i video zabilježeno; a drugom dijelu, na plaži, pridružila se ugodno iznenađena publika, netom u kupaćim kostimima.

Sabina Barbiš, jedna od organizatorica, pobornik je ideje da se tradicionalne vrijednosti infiltriraju u svakodnevicu i tako zapravo ponovno zažive. Ova je plažna izvedba starih iskusnih sopaca definitivno vrlo uspješan korak u tom smjeru.

Veliko hvala svim sopcima i kanturima koji su se odazvali za sudjelovanje! Plan za sljedeću godinu je više izvođača, ispreplitanje žanrova i svakako ležerna zajednička glazbena improvizacije i druženje.

(Tekst i fotografije: Sabina Barbiš), Izvor: otok-krk.org

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA