Majčin dan

Majkama dugujemo sve svoje najljepše uspomene i brigu i nesebičnu ljubav koje su nam pružile tijekom života. One su naša trajna potpora i utočište u teškim vremenima na moru života.

Majčin dan je praznik koji je utemeljen u počast majkama i majčinstvu, a svoje korijene ima u engleskom i američkom pokretu žena. Amerikanka Ann Maria Reeves Jarvis godine 1865. organizirala je Mothers Day Meetings gdje su majke mogle razmjenjivati ideje o aktualnim pitanjima, vezanim uz majčinstvo i probleme američkog društva.

Majčin dan se u većini zemalja, pa i Hrvatskoj, obilježava svake godine druge nedjelje u svibnju. Toga dana se majke i bake uglavnom darivaju cvijećem (bijeli i crveni karanfili su uglavnom zaboravljeni), te čestitkama i malim poklonima koje su izradila njihova djeca i unuci.


Majčin dan započeli su obilježavati u Sjedinjenim Američkim Državama, i to inicijativom Anna Marie Jarvis. Anna Marie je, naime, godine u Graftonu 12. svibnja 1907., u nedjelju nakon druge godišnjice smrti njezine majke osnovala Memorial Mothers Day Meeting.


Sjećanje i ljubav na svoju majku odlučila je iskazati s 500 bijelih karanfila, dijeleći ih svim majkama koje su sudjelovale na misi u mjesnoj crkvi. Anna Marie Jarvis svoj je život posvetila nastojanju za ustanovljenje državnog praznika u čast majki, pišući pisma političarima, gospodarstvenicima, svećenicima i ženskim udrugama. Već 1909. majke su u 45 država Sjednjenih Američkih država slavile majčin dan, a američki predsjednik Woodrow Wilson proglasio je 1914. godine Majčin dan državnim praznikom.


Nedugo nakon Sjedinjenih Američkih Država,  Dan majki postao je praznik i u Engleskoj, zatim u Švicarskoj (1917.), Norveškoj (1918.), Švedskoj (1919.), Njemačkoj (1922.) i Austriji (1924.). U dogledno vrijeme običaj proslave Majčinog dana proširio se je po čitavoj Europi i svijetu. U zemljama, tako zvanog istočnog (komunističkog) bloka, navedeni praznik zamijenjen je proslavom Međunarodnog dana žena, 08. ožujka. U Republici Hrvatskoj navedeni se praznik slavi od uspostave nove države.


Drage majke, hvala Vam na nesebičnoj ljubavi i brizi!


Svim majkama želimo Sretan majčin dan!


Uredništvo novih medija općine Malinska – Dubašnica.

Povezane teme