Obljetnica vojno – redarstvene akcije Bljesak

Operacija Bljesak je uspješna vojno-redarstvena akcija Hrvatske vojske i specijalne policije, a koja je započela 1. svibnja 1995.u ranim jutarnjim satima, iznenadnim napadom udruženih hrvatskih snaga na južni i središnji dio zapadnoslavonskog okupiranog područja iz pravca Novske i Nove Gradiške, s ciljem ulazska u Okučane, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada na zapadnoslavonskom području.
 
U operaciji Bljesak, po prvi put su upotrjebljeni masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu, s ciljem postizanja iznenađenja kod neprijatelja.
 
U manje od trideset dva sata hrvatske snage koje su brojile oko 7200 vojnika i policajaca, oslobodile su 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija te je uspostavljen nadzor nad važnim prometnim koridorom – autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.
 
Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani., simbol srpske pobune i sjedište vlasti u tzv. SAO Slavonija, čime je završila ova uspješna vojno – redarstvena akcija.
 
Oslobađajući zapadnu Slavoniju, poginula su 42 branitelja, a njih 162 je ranjeno.
 
Vojno redarstvena operacija “Bljesak“ prethodila je operaciji “Oluja“ koja je uslijedila u mjesecu kolovozu iste godine. Njome je Republika Hrvatska uspostavila državno-pravni poredak na cijelom svom teritoriju.

Povezane teme

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA

Obavijest Općine Malinska-Dubašnica o radu sa strankama

 

Zbog pojačanih mjera zaštite uslijed epidemije koronavirusa, ograničava se izravan rad sa strankama u Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Malinska-Dubašnica.
Službenici su dostupni na službenim telefonskim brojevima za radnog vremena općinske uprave, dok se komunikacija može ostvariti putem pošte ili e-maila.
Kontakt podaci službenika dostupni su na web stranici Općine Malinska-Dubašnica www.malinska.hr.
Osobni dolazak u prostorije Jedinstvenog upravnog odjela moguć je samo u iznimnim situacijama kada je posao nije moguće obaviti na prethodno navedene načine, isključivo po prethodnoj najavi i dogovorenom terminu, te uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera (osobna distanca, zaštitna maska, dezinficiranje ruku).
Najave dolazaka zaprimaju se putem telefona ili elektroničke pošte.