Obljetnica vojno – redarstvene akcije Bljesak

Operacija Bljesak je uspješna vojno-redarstvena akcija Hrvatske vojske i specijalne policije, a koja je započela 1. svibnja 1995.u ranim jutarnjim satima, iznenadnim napadom udruženih hrvatskih snaga na južni i središnji dio zapadnoslavonskog okupiranog područja iz pravca Novske i Nove Gradiške, s ciljem ulazska u Okučane, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada na zapadnoslavonskom području.
 
U operaciji Bljesak, po prvi put su upotrjebljeni masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu, s ciljem postizanja iznenađenja kod neprijatelja.
 
U manje od trideset dva sata hrvatske snage koje su brojile oko 7200 vojnika i policajaca, oslobodile su 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija te je uspostavljen nadzor nad važnim prometnim koridorom – autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.
 
Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani., simbol srpske pobune i sjedište vlasti u tzv. SAO Slavonija, čime je završila ova uspješna vojno – redarstvena akcija.
 
Oslobađajući zapadnu Slavoniju, poginula su 42 branitelja, a njih 162 je ranjeno.
 
Vojno redarstvena operacija “Bljesak“ prethodila je operaciji “Oluja“ koja je uslijedila u mjesecu kolovozu iste godine. Njome je Republika Hrvatska uspostavila državno-pravni poredak na cijelom svom teritoriju.

Povezane teme