Projekt SReST u punom je jeku

Projekt SReST u punom je jeku


Posljednjih smo mjeseci proveli cijeli niz aktivnosti u sklopu projekta SReST (Društveno odgovorni Slow Food turizam u dunavskoj regiji). Podsjetimo, glavni je cilj ovog projekta osigurati socioekonomski napredak zajednice razvojem poljoprivrede i održivog turizma. Konkretnije, cilj je ostvariti kvalitetniju sintezu naših najvrjednijih potencijala, onih kulturnih i poljoprivrednih, s našom najrazvijenijom gospodarskom granom – turizmom, odnosno pokušati doći do novih društvenih, ekoloških, ali posljedično i ekonomskih vrijednosti. Pritom se vodimo mišlju kako je od temeljne važnosti sačuvati naš krajobraz i kulturni identitet za iduće naraštaje. U skladu s time, projektne aktivnosti krojili smo na načelima međusektorske i međugeneracijske suradnje.

Sadašnjost i budućnost

Već tradicionalno izvrsnu suradnju s našom osnovnom školom proširili smo i na projekt SReST. Dubašljanski su osnovnoškolci bili prvi sudionici naših projektnih aktivnosti. Sredinom veljače u DUBoaku smo ugostili učenike trećih, pe tih i šestih razreda na radionici „Upoznaj i okusi Krk“ koja je mladim Dubašljanima pod vodstvom Natali Bosnić iz Pedagoškog kabineta kroz kombinaciju igre, praktičkih zadataka i degustacije lokalnih namirnica omogućila da se bolje upoznaju s autentičnom krčkom gastronomijom. Osim toga, učenici su naučili razlikovati koncepte slow fooda i fast fooda te lokalne i uvozne namirnice; istraživali su proces uzgoja hrane – sezonalnost, porijeklo i metode proizvodnje i kreirali menije u svojim zamišljenim restoranima koristeći isključivo lokalne namirnice.

Potom su sudjelovali u praktičnoj sadnji broskve, a za kraj radionice zasluženo uživali u degustaciji lokalnih namirnica.
Tečaj za interpretatore baštine u DUBoaku, druga je projekt na aktivnost koju smo sproveli sredinom veljače. Bila je to jedinstvena prigoda da polaznici pod vodstvom mentorica iz organizacije Interpret Europe, Manuele Hrvatin i Vide Ungar, nauče prenositi iskustva o predmetima i pojavama, odnosno prodirati u dublja značenja baštinskih fenomena. Iznimno smo ponosni na odaziv polaznika iz cijelog Kvarnera i iz Malinske – Dubašnice. Smatramo da je s obzirom na to da trendovi u turizmu ukazuju da naši posjetitelji sve češće traže inovativne turističke sadržaje, važno educirati kadrove koji mogu odgovoriti na izazove koje diktira tržište. Baština našeg kraja – od prirodnih ljepota, gastronomije pa sve do dijalekta – osim o onima koji te tradicije baštine, u velikoj mjeri ovisi i o onima koji ta znanja prenose našim posjetiteljima. Dobiti ovog tečaja bit će vidljivi već u bliskoj budućnosti, kada će neki od novopečenih interpretatora baštine sudjelovati u provedbi aktivnosti u sklopu raznih manifestacija, poput primjerice Sense i Dubašljanske gaštronomije.

Posljednja radionica koju smo proveli do trenutka pisanja ovog teksta doticala se dvije teme od velikog značenja za krčke maslinare. Pod vodstvom Ane Marušić Lisac iz poduzetničkog centra Biotehnicon, prisutni maslinari upoznali su se s procesom certifikacije krčkog maslinovog ulja ZOI te procesom ulaska u ekološku poljoprivredu. Pritom je, među ostalim, bilo riječi o zakonskim regulativama, aspektima i značenjem zaštite proizvoda, važnosti i mogućnostima ekološke poljoprivrede. Okupljeni maslinari imali su priliku naučiti mnoge bitne informacije te smo sigurni da će mnogi od njih krenuti u pravcu certifikacije krčkoga maslinovog ulja.


 

Bogato projektno proljeće

 

U narednim mjesecima održat ćemo još brojne aktivnosti,  pa ćemo tako u suradnji s Dječjim vrtićem Malinska, ekogrupom OŠ Malinska – Dubašnica i Udrugom umirovljenika Malinska-Dubašnica održati radionice izrade kompostera, postavljanja povišenih gredica i sadnje raznog bilja pod vodstvom mag. ing. ekološke poljoprivrede Ivane Keller.

Osim najmlađih i najstarijih članova naše zajednice, radionica će biti namijenjena i odgojiteljicama čime ćemo postaviti temelje zaslične akcije u budućnosti. Nadalje, održat ćemo radionicu za fotografe s fokusom na prehrambeno nasljeđe Krka koje smo mapirali u prvoj fazi projekta. Fotografije snimljene tijekom radionice poslužit će kao osnova za malu izložbu koja će istaknuti lokalnu agrobioraznolikost.

Organizirat će se i radionica za kuhare, s fokusom na pristup nultog otpada u iskorištavanju krčkih ovaca (tzv. princip head-to-tail). Radionicu će voditi chef Zdravko Tomšić, jedan od začetnika slow food pokreta u Hrvatskoj. Na temelju radionice bit će izrađena brošura s receptima koja će služiti kao resurs i podsjetnik za sudionike.

Također će se održati radionica koja za cilj ima povećati korištenje lokalnoga samoniklog bilja u prehrani. Neda Bopsić, vrsna poznavateljica samoniklog bilja educirat će polaznike kako prepoznati različite vrste divljih trava i plodova, raspravljati o njihovoj hranjivoj vrijednosti te demonstrirati zdrave i kreativne načine pravilne pripreme.

Vidimo se na jednoj od radionica!

 

Tomislav VOLARIĆ

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA