U OŠ Malinska – Dubašnica obilježen Dan ružičastih majica.

U OŠ Malinska – Dubašnica obilježen Dan ružičastih majica.

U Osnovnoj školi Malinska-Dubašnica danas, 28. veljače 2024. obilježen je Dan ružičastih majica.

Nacionalni je to dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, a obilježava se diljem svijeta zadnje srijede u mjesecu veljači.

Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi. Inicijativom školskih kolega riješeno je sustavno zlostavljanje dječaka, a ružičaste majice, postale su prepoznatljiv simbol inicijative, i kasnije, međunarodno prepoznate obljetnice.

Danas su gotovo svi učenici, učitelji i ostali djelatnici škole odjenuli ružičastu majicu ili neki ružičasti detalj, a tijekom velikih školskih odmora u holu škole učenici su sudjelovali u zajedničkoj igri s ružičastim balonima.

Hol škole ukrašen je ružičastim majicama koje su izrađene na sjednici Vijeća učenika. Svaki je predstavnik ružičastu majicu ukrasio porukom u ime svoga razreda. Na glavnom panou u školi izložene su vrlo zanimljive majice koje su izradili učenici produženog boravka sa svojom učiteljicom Marom Vidučić Blečić, a pano su ukrasile školska pedagoginja i psihologinja.

Osnovna je ideja obilježavanja ovoga dana prevencija, ali i prekidanje svih oblika nasilja, buđenje svijesti učenika, poticanje na međusobno pomaganje, razvijanje empatije i tolerancije, razvoj ljudskih i moralnih vrijednosti, prihvaćanje različitosti, pomaganje žrtvi i reagiranje na svaki oblik neželjenog ponašanja.

(Matea Mrakovčić Kosić)

 


FOTOGALERIJA

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA