Održana Noć muzeja u DUBoak-u

Održana Noć muzeja u DUBoak-u

Nacionalnom programu Noć muzeja, kojega je po devetnaesti put organiziralo Hrvatsko muzejsko društvo, ove godine pod nazivom “Muzeji i nova publika”. priključio se Interpretacijski centar maritimne baštine DUBoak u Malinskoj 26. siječnja 2024.

Cjelovečernji program je započeo prezentacijom nagrade “ŽIVA” koju je spomenuti malinskarski interpretacijski kompleks nedavno zasluženo osvojio. O toj prestižnoj nagradi, kojom je od međunarodne neprofitne zaklade Forum slavenskih kultura malinskarski Interpretacijski Centar na račun kvalitete i inovativnosti njegovih sadržaja i programa nagrađen u listopadu 2023. godine, ali i aktivnosti DUBoak-a u proteklih godinu dana nazočne je upoznala Bruna Kocijan. Jedinstvenu umjetničku skulpturu izradila je Ljubica Ratkajec Kočica, slovenska likovna umjetnica iz Rogaške Slatine, koja stvara u staklu i keramici. Njezini su radovi ostvarivali uspjehe na samostalnim i skupnim izložbama te su dobili brojne nacionalne i međunarodne nagrade – pojašnjava Kocijan i dodaje da u službenom obrazloženju ove nagrade stoji: “Ukorijenjen u svom prirodnom bedemu, hrastovoj šumi i moru, koji su stoljećima oblikovali kulturnu baštinu i identitet lokalnog stanovništva, Centar tumači i komunicira jedinstvenu lokalnu materijalnu i nematerijalnu pomorsku i prirodnu baštinu. Svojim raznolikim programima uspješno produbljuje odnos lokalnog stanovništva i posjetitelja kroz integraciju kulturne i prirodne baštine i povijesti brodogradnje i tradicionalne trgovine drvnom građom.”

Program je nastavljen radionicom keramike “Živa u fokusu” koju je, kroz izradu glinenih skulptura staroslavenske božice čije ime nosi nagrada kojom je DUBoak nagrađen, vodila Blanka Petric. Uz njezinu su asistenciju okupljeni kreativci izrađivali te potom i bojali svoje skulptorske kreacije.

Program Noći muzeja obogaćen je i dopunjen i radionicom mornarskih vještina, vezivanja udice i podizanja jedra, a ljubitelji glagoljice i glagoljaštva na svoje su mogli doći također upriličenoga radioničkog programa glagoljske kaligrafije za provedbu koje se pobrinuo interpretator baštine Alen Karabaić.

Osim u stalnom postavu DUBoak-a i radionicama koje su ondje održane, posjetitelji Interpretacijskog centra u Noći muzeja mogli su uživati i u razgledu izložbe starih fotografija Malinske koja je postavljena u suradnji s udrugom “Mali dub” i TZO Malinska-Dubašnica.

Ovom je prilikom svoja vrata posjetiteljima otvorilo i brodogradilište obitelji Kraljić, koji je za razgled i upoznavanje ondje i danas prisutne prakse ručnog izrađivanja drvenih plovila bio raspoloživ od 18 do 20 sati.

 

(MK)


FOTOGALERIJA

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA