Načelnik stjeran u kut, dubašljanski karnevalisti kreću s pravim maškaranim kažinom

Načelnik stjeran u kut, dubašljanski karnevalisti kreću s pravim maškaranim kažinom

Po ustaljenom običaju i tradiciji svojih starih do koje stanovnici Malinske i okolnog joj prostora Dubašnice još uvijek, na sreću, drže, i ove je godine vrijeme maškaranoga zabavljanja, barem u onom njegovu “materijalnom” obliku, u tom krčkom lokalnome a sad i karnevalskom središtu započelo na Pavlovu, blagdan obraćenja svetoga Pavla apostola koji se slavi 25. dana siječnja.

Upravo je na taj dan i ove zime općinske ključeve iz svojih ruku predstavnicima dubašljanskih karnevalista predao općinski načelnik Robert Anton Kraljić.

Dubašljanske igre

Stjeran u kut pred karnevalskim šatorom u Bogovićima gdje već od ovog vikenda kreće onaj pravi maškarani “kažin”, općinski čelnik zapravo i nije imao druge do li sve ono o čemu će u narednih nekoliko tjedana ovog iznimno kratkoga karnevala trebati odlučivati prepustiti veseloj sviti, predvođenoj meštrom Nikolom Kraljićem.

S obzirom na kratkoću pusnog razdoblja, zapravo i ne čudi da su dubašljanski karnevalisti odmah po preuzimanju općinskih ključeva prionuli – feštanju.

Nakon što je u sklopu netom održanog otvaranja upriličeno prigodno podizanje mesopusta na stup na kojemu će visiti sve do završetka “petog godišnjega doba”, u maškaranome su šatoru održane Dubašljanske igre – veselo maškarano natjecanje koje je vodio Šajeta. Večer zaključuje fešta uz nastup grupe Fiesta.

Nastavak već ove subote

Karnevalske se zabave u Bogovićima nastavljaju već ove subote, 27. siječnja, uz nastup Koktelsa i grupe Point.

Prva subota u veljači obilježena će pak biti noćnom zabavom uz Night Express band i grupu Point, a onu posljednju subotnju mesopusnu feštu, zakazanu za 10. veljače, popratit će svojim nastupom Mauro Staraj i njegova La Banda.

Zbivanja u maškaranome šatoru podignutom pored škole u Bogovićima neće nedostajati niti nedjeljama pa je već ove nadolazeće predviđen turnir u briškuli i trešeti, s početkom već od 10 sati.

U nedjelju, 4. veljače, od 15 sati planirana je Dječja reduta uz animatore, tijekom koje će se za dobar provod velikih i malih maškara pobrinuti članovi Goodstuff tria.

I naposljetku, na mesopusni utorak, 13. veljače, održat će se dolazak maškaranih traktora, čitanje osude odnosno teštamenta i vraćanje ključeva u ruke predstavnika dosadašnje općinske uprave, a sve uz glazbeni začin članova grupe Point. Ulaz u maškarani šator je – slobodan!

Izvor: Mladen Trinajstić (tekst i fotografije), Novi list

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA