Planova mnogo, dobre volje još i više

Planova mnogo, dobre volje još i više

Toplina i ležernost jeseni, uz puno kiše te visokih i ugodnih  temperatura, kao da nam nije  dala osjećaj da smo nadomak zime, došašća i božićnih  blagdana,  pa smo tako upravo na 1. nedjelju adventa doživjeli nagli pad temperature, buru i podsjetnik da je stiglo vrijeme koje priliči kalendaru.

Nadamo se da smo time izbjegli potope i poplave koje su nas 18. studenoga 2022. godine koštale golemih šteta zbog čega je proglašena i elementarna nepogoda zbog šteta na javnoj infrastrukturi, ali i onih na privatnim nekretninama. Odluke o barem minimalnom obeštećenju što daje država, još nema. No iako nije bilo pravih poplava, razina mora koja se svake godine za vrijeme plima sve  više diže, pokazuje nam da smo itekako ugroženi klimatskim promjenama koje su svakim danom sve vidljivije. Stoga je Županijska lučka uprava Krk završila s izradom projekta lukobrana kojim će se zaštititi malinskarska uvala i do kraja ove godine predat će se zahtjev za dobivanje građevinske dozvole. Na taj će se način uvala obraniti od zapadnih vjetrova, svima dobro znane tramontane.

Prilikom projektiranja rive oko Jaza koje je u tijeku, planiramo podignuti razinu šetnice za barem 10 do 20 centimetara jer nam plime već i sada plave prostor na najnižim točkama sadašnjega obalnog zida koji dodatno tone u mulju jer ga izvorska voda kroz Jaz donosi podzemno, uz dodatno povremenu golemu količinu oborinskih voda koje se na tom području izlijevaju u more.

Navedeni projekt uređenja središta Malinske ispred crkve sv. Nikole, počevši od ugostiteljskog objekta Mia do početka kamenom popločane Rive, nastojat ćemo početi graditi ujesen sljedeće godine u dvije faze, s planiranim završetkom u proljeće 2025. godine. Projekt je podosta zahtjevan jer osim obalnog zida i njegovih temelja, treba u obzir uzeti sve podzemne vode koje od Jaza ulaze u more i veliki ispust oborinske odvodnje koji u more ulijeva vodu iz pravca Markata i Dražina.

 

 

  • Animacija budućeg uređenja središta Malinske kod crkve sv. Nikole

 

Teško je pronaći izvođača radova

U završnoj smo fazi izgradnje dviju cesta s oborinskim odvodnjama na području Rove, u Sv. Ivanu i Kremenićima, ali već sada smo svjesni da se neće sve uspjeti odraditi u ovoj godini.

Razloga ima mnogo, od zabrana radova po ljeti, do onih klimatskih na koje ne možemo utjecati. Međutim, najveći je problem uopće pronaći izvođače jer je teško javnom nabavom pronaći kvalitetnog izvođača koji će sve napraviti u rokovima upravo kako bi bilo najpovoljnije za sve dionike.

Tako se i ove godine na javnoj nabavi za izgradnju nove zelene tržnice na Markatu nitko nije javio, ali smo konačno uspjeli dobiti izvođača za dogradnju i uređenje starog zvonika sv. Apolinara na lokalitetu „Stari cimiter“ u Dubašnici. To nas osobito raduje jer se nakon toga više neće događati da nam divlja smokva ustrajno raste kroz pukotine „privremene“ betonske plombe stare stotinu godina i koja je tamo već nekoliko puta narasla na vrhu 25 metara visokog zvonika iz 17. stoljeća.

Najveći projekt ove godine, osim lukobrana u Portu i izgradnje trga ispred DUBoaka u središtu Malinske, svakako je „Izgradnja širokopojasne mreže slijedeće generacije na otoku Krku“ koji je manje vidljiv ali ne i manje značajan projekt za budućnost razvoja naše Općine.

Naime, danas nije moguće živjeti, raditi ili pak baviti se turizmom i ugostiteljstvom bez „brzog interneta“, a ono što je svima zasad vidljivo su, nažalost, veoma oštećene ceste i putovi trenutno sanirani betonom. Sredit će se na koncu i asfaltirati cijeli trak županijskih cesta, te u širini od jedan metar sve nerazvrstane uže ceste i putovi u vlasništvu Općine. Koristi toga projekta bit će vidljivi kada se kuće i zgrade počnu stavljati u funkciju spajanja, a sve se to planira tijekom 2024. godine, tj. kada se odrade svi mehanički radovi spajanja.

Izgradit će se vatrogasni dom u Poslovnoj zoni Barušići – Šepić

Pred nama su veliki projekti u 2024. godini – izgradnja vatrogasnog/društvenog doma DVD-a u Poslovnoj zoni u Barušićima, koji će se moći graditi i za vrijeme ljetne zabrane radova, jer navedena zabrana ne vrijedi za gradnju u poslovnim zonama. Najesen nas čeka nastavak uređenja pojedinih plaža na potezu Porat – Vantačići, na Cuklićevu, i početak uređenja obale u strogom središtu Malinske, točnije ispred Jaza i crkve svetog Nikole. U fazi projektiranja je i veliki obalni potez Vrulja, od škvera prema Dragi, a sve nakon odrađene obnove katastra i zemljišnih knjiga za to područje koje nisu bile usklađene za to rubno područje nekadašnje k. o. Bogović i k. o Sv. Anton.

Upravo smo pri kraju projektiranja konačne odvodnje oborinskih voda područja iznad uvale Draga u Dražinama između hotela Malin i izgrađenog dijela podno Ulice sv. Apolinara.

Na mnogim su mjestima pri kraju ili pak pred izdavanjem građevinske dozvole za izgradnju retencija upojnih bunara kao i povećih odvodnji, pa se tako već za ovo proljeće planira gradnja velikoga upojnog bunara na području ispred restorana Intrada usporedno s Ulicom Branka Fučića gdje su se često događali, već mnogo puta fotografijom dokumentirani „vodopadi“ izljeva na cestu i onda niže kroz Ulicu Nikole Tesle do Markata.

Riješit će se i problem oborinskih voda

Time bi se spriječile poveće poplave koje se tamo događaju jer bi se zasigurno veliki dio voda usmjerilo podzemno, a samo manji dio preljevno kroz već izgrađen sustav cijevi koje završavaju u more kod Jaza. Potom ćemo započeti s izgradnjom ceste u Grdinama. Istodobno se planira projektiranje većeg broja retencija za sve one vode koje stižu iz pravca Polja Kremenskog i Miholjica. Te će poslove, po obećanju, financirati Hrvatske vode jer će se (g)raditi u poljoprivrednim zonama i skupljat će sve one vode koje stižu od Sv. Petra do sela iznad Malinske, a potom kad se kanaliziraju čine veliki pritisak na postojeću infrastrukturu u Malinskoj. Usporedno s tim, projektira se i oborinska odvodnja zajedno s uzdignutim pločnikom u Kvarnerskoj ulici kako bi se dodatno rasteretila odvodnja koja je već prije pet godina proširena i izgrađena ispod parkirališta Markat.

 

  •  Planira se gradnja velikoga upojnog bunara na području ispred restorana Intrada na zemljištu u vlasništvu Općine

 

  • Probna retencija na području ispod sela Kremenići

Trenutno se završava izgradnja cesta u Kremenićima i Sv. Ivanu te dviju povećih cesta na području Rove, u smjeru prema Vantačićima gdje se u Mihovilićima pronašla i poveća podzemna šupljina iznad koje je sagrađen oborinski bunar kako bi se nadolazeća oborinska odvodnja odmah prirodnim putem proslijedila u more.

Time bi se dugoročno riješile ceste na praktički potpuno izgrađenom dijelu zapadno od Hotela Blue Waves te dobio još određeni broj parkirališta na području oko hotela i Mihovilića koji će biti u sustavu naplate kao 2. zona već za sljedeću sezonu.

Na području uvale Rova također će se u aranžmanu KD Dubašnica izgraditi parkirališta zajedno s povećim potpornim zidom iznad sadašnjega javnog toaleta.

 

  • Trenutno se grade cesta i parking zapadno od hotela Blue Waves (gore) i cesta od Mihovilića prema Rovi (dolje).

 

Nova kružna prometna regulacija u središtu Malinske

 

Kao što vam je iz ovoga mojega uvodnika vidljivo, kreativnost i zamišljeni planovi novih projekata kako bi se dobile nove vizure mjesta stanovanja pri vođenju jedne Općine obično budu ometeni i pomalo zaslijepljeni neprekidnim rješavanjem dugogodišnjih problema, trajno i ponekad samo vatrogasno.

Međutim, činjenica jest da stvarno pokušavamo rješavati probleme, ponekad s više ili manje uspjeha, a sama priroda i česte vremenske nepogode nam na kraju pokažu tko je pravi kreator događaja koji utječu na sve nas pa tako i na investicije za koje bismo htjeli da već sutra budu vidljive i funkcionalne.

Od važnih stvari, valja napomenuti da ćemo već od predsezone 2024. godine imati novu kružnu prometnu regulaciju u središtu Malinske gdje će jedan dio Dubašljanske ulice postati jednosmjeran i time sigurniji za pješake, bicikliste i brojne turiste koji se iz pravca Bogovića spuštaju prema središtu Malinske. Navikavanje će zasigurno biti duže, kao i u slučaju prije nekoliko godina preusmjeravanja Kvarnerske ulice u jednosmjernu, no dobrobiti za sigurnost i ljetne gužve trebale bi biti velike.

Od prostornog planiranja treba spomenuti da smo, kao što smo i obećali, nakon donošenja Prostornog plana u ožujku 2023. godini, započeli s izradom izmjene UPU-a Rova i UPU-a Malinska – Radići, kako bi detaljno riješili zahtjeve i uskladili ih s Prostornim planom. Početkom iduće godine krenut će se i u izradu dugoočekivanog UPU-a Bogovići.

Planova je mnogo, dobre volje još i više, no kao što narodna poslovica kaže: Čovjek snuje, Bog odlučuje.

 

Stoga vam u novoj 2024. godini želim pregršt zdravlja, zadovoljstva, uspjeha, te da vam nadolazeći Božić pruži svekoliko dobro, duševni mir i ljubav, vama osobno i vašim obiteljima.

Sretan Božić i novu 2024. godinu

želi vam vaš načelnik Općine

Robert Anton Kraljić.

 

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA