World CleanUp Day – četvrtaši u akciji čišćenja plaža

World CleanUp Day – četvrtaši u akciji čišćenja plaža

 

Prije same akcije, u holu Škole imali su kratko predavanje o štetnosti plastike i mikroplastike za morski i obalni životinjski i biljni svijet. Predstavljene su im i kante za otpad, napravljene upravo od otpadne plastike s krčkih plaža pronađene u prijašnjim akcijama. Svaka kanta ima svoju „putovnicu proizvoda”, koju se može proučiti skeniranjem QR koda. Kroz projekt InNoPlastic ulaže se napor da se upravo od plastike nađene uz more i u moru, procesom reciklaže izrade korisni proizvodi poput predstavljenih kanti.

Također, učenici su bili upoznati i s „Plavom vrećom” u koju su kasnije, tijekom same akcije, prikupili naplavine i druge vrsta otpada, posebno plastike. Učenici su na lokaciju došli turističkim vlakićem te su se rasporedili po plažama, od plaže Uhlić do punte Pelove..

Tijekom tri sata čišćenja, raznim otpadom napunili su velik broj plavih vreća. Točnije, prikupili su  94 kilograma otpada!

S akcije su se vratili zadovoljni jer su voljenu malinskarsku valu učinili čišćom i zdravijom za cjelokupni morski ekosustav.

Mihaela Košić i Ivana Mišković

FOTOGALERIJA:

Izvor: Osnovna škola Malinska – Dubašnica

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA