Naši osnovci imaju kante za smeće napravljene od plastike s krčkih plaža. Svaka kanta ima svoju

Naši osnovci imaju kante za smeće napravljene od plastike s krčkih plaža. Svaka kanta ima svoju

Autor: M.Trinjastić, Novi List, 18.09.2023.

Skeniranjem koda sa svake od kanti kakve su donirane malinskarskoj školi može se tako doznati s kojih točno krčkih plaža stiže prikupljeni otpad.

MALINSKA – U povodu provedbe na Krku sad već tradicionalne akcije čišćenja krčkih plaža, koja se i ove godine odvija u sklopu World CleanUp Daya, u Osnovnoj školi Malinska-Dubašnica upriličena je prigodna svečanost na kojoj su osnovcima čak 18 setova kanti za odvojeno odlaganje otpada darovali otočni komunalci, predstavnici tvrtke Ponikve eko otok Krk.

Posebnost i vrijednost kanti za otpad kojima će od sad biti opremljene baš sve učionice škole, kako nam je predstavio tehnički direktor te otočne kompanije Dejan Kosić, ogleda se u tome što su sve u stopostotnom udjelu proizvedene od otpadne plastike prikupljene s krčkih plaža tijekom nekih od prethodnih akcija čišćenja, a u kakvu su se i ovih dana organizirano uključili malinskarski osnovci.


Morski otpad

– Otpadna mikro i makroplastika završava u morima i oceanima, a hranidbenim lancem i na našim stolovima. Dok su neki od 17 projektnih partnera iz 10 zemalja fokusirani na razvoj inovativnih rješenja zbrinjavanja mikroplastike, hrvatski partneri, uključujući i krčku komunalnu tvrtku, zajednički rade na monitoringu, čišćenju i obradi makroplastike.

Ponikve eko otok Krk rade tako na koordinaciji čišćenja plaža i educiranju građana o štetnosti morskoga otpada, no i na aktivnostima vezanim za obradu i recikliranje plastike iz mora – nastavio je predstavnik Ponikava.

– U akcijama čišćenja plaža provedenim prošle godine sudjelovalo je više od dvije stotine volontera, a prikupljeno je čak 3,5 tona otpada, od čega je 75 posto bio onaj plastični. Morska plastika, oštećena suncem i slanom vodom, lošije je kvalitete te za nju povratak u lanac kružne ekonomije predstavlja veći izazov nego što je to s plastikom prikupljenom unutar sustava zbrinjavanja otpada kroz model »od vrata do vrata«, kakav se na Krku već neko vrijeme uspješno provodi – nastavlja naš sugovornik.

Korisni proizvodi

– Kroz projekt InNoPlastic ulaže se napor da se upravo od ovakve, »morske« plastike izrade korisni proizvodi, koristeći isključivo takav reciklirani materijal. Novost u procesu reciklaže jest i aplikacija naših norveških partnera iz tvrtke Empower, pomoću koje je moguće praćenje materijala u kružnoj ekonomiji utemeljenoj na blockchain tehnologiji.

Tako je proizvedena i ova kanta za otpad od kojih svaki primjerak ima svoju »putovnicu proizvoda«, a koju se može proučiti skeniranjem QR koda koji se nalazi na svakoj kantici – objašnjava nam nadalje Kosić.

Skeniranjem koda sa svake od kanti kakve su donirane malinskarskoj školi može se tako doznati s kojih točno krčkih plaža stiže »sirovina« od koje je izrađen svaki primjerak takve posude za otpad, izrađene od polipropilena dobivenog recikliranjem plastičnog otpada s krčkih obala.

Ovogodišnje akcije čišćenja plaža i turneja edukativnog kontejnera koji je proteklih dana bio postavljen u Malinskoj uključuju predstavljanje projekta InNoPlastic školarcima i turistima, izložbu o recikliranju morske plastike, prezentacije 3D printera te promociju i podjelu »plavih vreća« za individualne akcije.

Kante od reciklirane plastike izrađene su u nekoliko boja te su pripremljeni setovi za odvojeno prikupljanje otpada za svaku učionicu svih škola otoka Krka. Članovi InNoPlastic tima i Eko patrole tvrtke Ponikve posjećuju krčke škole te se uz podjelu recikliranih kanti održavaju i edukacije o pravilnoj upotrebi setova za razvrstavanje otpada, ali i o važnosti održivog zbrinjavanja otpada.

Spomenuti treba i da je u sklopu aktivnosti otočnih komunalaca i ekologa edukativni kontejner tvrtke Ponikve eko otok Krk bio postavljen i na Krčkom mostu gdje su pristiglim turistima predstavljane i dijeljene plave vreće, namijenjene prikupljanju i zbrinjavanju plastičnog otpada s plaža.

Savjesni krčki učenici

Školska psihologinja Matea Mrakovčić Kosić, koja je prigodom slavlja upriličenog u školskom predvorju predstavljala malinskarsku školu, rekla je da tamošnji osnovci redovito sudjeluju u svim ekoakcijama, tako i onima koje provode predstavnici tvrtke Ponikve.

– OŠ Malinska-Dubašnica nositeljica je dijamatnog statusa ekoškole i rado se priključujemo projektima kojima dajemo doprinos nastojanjima očuvanja priorode i okoliša otoka na kojem živimo.

Mislim da je na Krku vrlo lako i zahvalno provoditi u djelo ovakve projekte s djecom i to zato što mališani, a na što svi možemo biti ponosni, već danas žive i postupaju kao savjesni, osviješteni, ali i ekološki vrlo dobro odgojeni građani – istaknula je Matea Mrakovčić Kosić, ocijenivši da zasluge za to imaju vrijednosti koje im se tijekom njihova odrastanja usađuju u njihovim obiteljima, ali i u vrtićima i školama koje pohađaju.

Izvor: Novi List, autor teksta i fotografija:M. Trinajstić, objava: 18. rujan 2023 06:19

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA