Zgrada DUBoaka nominirana je za uglednu arhitektonsku nagradu Building of the year 2023,

Zgrada DUBoaka nominirana je za uglednu arhitektonsku nagradu Building of the year 2023,

Zgrada DUBoaka, interpretacijskog centra maritimne baštine u Malinskoj, nominirana je za uglednu arhitektonsku nagradu Building of the year 2023, u organizaciji ArchDailyja, jednog od najprestižnijih portala o arhitekturi na svijetu. Riječ je o izboru koji je pokrenut 2008. godine i koji od tada donosi najbolja svjetska arhitektonska ostvarenja u ukupno petnaest kategorija. DUBoak je nominiran u kategoriji Cultural Architecture u konkurenciji preko 300 zgrada iz cijeloga svijeta. U izbor ulaze isključivo zgrade koje su otvorene u prethodnoj godini, a izbor se vrši glasovanjem čitatelja na njihovoj stranici.

Glasati mogu svi, uz prethodnu besplatnu registraciju na stranici. Tijekom faze nominiranja, svaki registrirani korisnik platforme My ArchDaily imat će priliku nominirati jedan projekt objavljen u toj godini po kategoriji. Ova faza počinje 31. siječnja i završava 15. veljače. Nakon toga, pet projekata po kategoriji će prijeći u fazu finalista, počevši od 15. veljače do 23. veljače. Može se glasovati samo za jednu zgradu po kategoriji, a pobjednik će biti objavljen 23. veljače 2023. godine.

“Na natječaj nas je prijavila ekipa iz NFO-a koji su projektirali samu zgradu. S obzirom na konkurenciju, za nas bi golem uspjeh bio i sam ulazak u drugu fazu, no još važnija nam je potvrda da se sama zgrada vizurom i proporcijama (a ne samo sadržajem) uklopila u okolinu u kojoj se nalazi te da nije narušila izgled ovog dijela centra Malinske (što je jedan od prigovora za njeno postojanje). Dapače, smatramo da je ovakva zgrada (i popratno uređenje susjednog parka) uvelike doprinijelo i atraktivnosti Malinske kao turističke destinacije te “proširilo” sam njen centar, a vidik koji se pruža s krova zgrade je samo dodatan sadržaj i “plus” u njenu korist”, ističe Dino Buljat.

“Naposljetku, zgrada Interpretacijskog centra u sebi sadrži i prostorije namijenjene Športsko ribolovnom društvu Lastavica i Jedriličarskom klubu Malinska, a sjetimo se samo kako su njihove “prostorije” (brodski kontejner i kavez s jedrilicama) prije izgledale. Time je zgrada Centra ispunila i svojevrsnu društvenu ulogu okupljanjem navedenih sportskih društava pod jedan krov sa zajedničkim nazivnikom maritimne baštine”, kaže Dino i dodaje:

“Na kraju, naravno, pozivamo sve voljne koji bi se složili s prethodno navedenim da na stranicama ArchDailyja do 15. veljače glasuju za našu zgradu”.

Svoj glas za DUBoak možete dati OVDJE, a svi detalji o nagradi, ostalim kategorijama i nominiranima nalaze se OVDJE.

Izvor: Martina Frka Milotić, bodulija.net

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA