Dan jabuka

Dan jabuka

Za jabuku se kaže da je kraljica voća i jedino je voće koje ima svoj dan. U cijelom  svijetu se 20. listopada obilježava Dan jabuka. Tako su i naši trećaši, nakon uspješne terenske nastave u Brodu na Kupi odakle su donijeli dvije vreće jabuka, imali tematski dan koji su posvetili jabukama. ? ? ? ❤️

 

Obilježavanje Dana jabuka zapravo je započelo dan prije, kada su učenici sa svojim učiteljicama radili ukusne kolače s jabukama. Sami su gulili jabuke, ribali ih, vagali ostale potrebne sastojke i miksali. 3.a razred napravio je pitu, a 3.b štrudlu.

Sljedećeg dana, na satu Hrvatskog jezika čitali su Priču jedne jabuke kroz koju su se najprije upoznali s jabukom i njenim kvalitetama, a zatim su čitali i interpretirali igrokaz Muke zbog jabuke. Probali su jabuke koje su donijeli iz Gorskog kotara te su komentirali kako su jako fine i imaju čak i miris, za razliku od jabuka koje kupe u trgovini. Na satu Matematike rješavali su zadatke riječima koji su tematski bili vezani uz jabuke i na taj način su ponovili dosad naučeno gradivo. Učenici 3.a su bili posebno motivirani za  rješavanje zadataka jer su oni najbrži i najtočniji bili nagrađeni muffinom od jabuka. Na satu Likovne kulture slikali su, naravno, jabuke. Učenici 3.a  su temperama slikali jabuku koristeći komplementarne boje, a učenici 3.b su ih slikali pastelama koristeći tople boje na pozadini na kojoj su crnim flomasterom crtali crte različitog toka i karaktera. S učiteljicom u produženom boravku izradili su plakat o jabukama kojim su objedinili sve što su o jabukama naučili toga dana.

Najbolji dio dana bio je degustacija kolača. Bili su jako ponosni i najprije su uživali u finom mirisu pečenog tijesta i cimeta,  a zatim i u okusu kolača koji su sami napravili. Svojim kolačima počastili su i učitelje u zbornici te su za njih dobili čistu peticu.

Što neki od njih misle o načinu na koji su obilježili Dan jabuka zapisale su njihove učiteljice…

„Jako mi se svidjelo to što smo radili kolač i zadaci iz matematike su mi bili super. Baš smo se dobro zabavili dok smo pokušavali osvojiti muffin.“ Jakov, 3.a
„Najviše mi se svidjelo kada smo ribali  jabuke i prste.“ Luce, 3.b
„Dan jabuka mi je bio zanimljiv zbog kolača i matematičkih zadataka s temom jabuka.“ Larisa, 3.a
„Super je bilo jesti štrudlu od jabuka i poslije toga raditi plakat o njima.“ Viktoria, 3.b
„Najviše mi se svidjelo kad smo radili kolač i to što sam ja dodavala brašno.“ Hana, 3.a
„Najbolje mi je bilo kada smo na hrvatskom čitali po ulogama igrokaz Muke zbog jabuke.“ Jakov, 3.b
„Bilo mi je zabavno kad smo pekli kolač i kada smo rješavali matematičke zadatke.“ Franka, 3.a
„Baš je bilo dobro prstima razmazivati pastele kada smo slikali jabuke.“ Domagoj, 3.b
„Najviše mi se svidjelo pečenje kolača. Malo manje su mi se svidjeli matematički zadaci.“ Dora, 3.a
„Najviše sam se veselila kolaču od jabuka, samo ne volim orahe.“ Nika, 3.b

Ovim tematskim danom zaokružili su cijelu priču o jabukama koja je počela jednog sunčanog dana u Brodu na Kupi. Poželjeli su da im učiteljice pripreme još ovakvih zanimljivih dana.

Mihaela Košić

FOTOGALERIJA:

Izvor: osnovna škola Malinska Dubašnica
Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA