Rekordna sezona u svakom pogledu

Rekordna sezona u svakom pogledu

Konačnim dolaskom velikih kiša, a nažalost i tuče u višim dijelovima Dubašnice potkraj prvog tjedna u rujnu, napustilo nas je ono pravo toplo, sunčano, bolje rečeno, užareno ljeto. A bilo je nevjerojatno u svakom pogledu; već sada valja ustvrditi da je ovo najbolja turistička sezona od rekordne 2019. godine. Statistike će na kraju godine pokazati da je štošta bilo neobično u turističko-gospodarskom pogledu, ali i u onom klimatskom. Jesen polako stiže, cijene energenata vrtoglavo rastu, inflacija se praktički dnevno može osjetiti, a cijene hrane i troškovi domaćinstva puzajući se penju svakom novom pošiljkom robe u trgovinama. Nitko ne govori o tome da u javnom, i manje izraženo u privatnom sektoru, plaće stoje na istim razinama već godinama, da su umirovljenicima mirovine nedostatne, a troškovi života strmoglavo rastu pa će možda sve ono što će uslijediti ove zime biti i ekonomski najnesigurnije razdoblje od stvaranja neovisne Hrvatske.

 

U tijeku je više javnih nabava za različite projekte

Općina Malinska-Dubašnica sprema se za nastavak radova na infrastrukturi na malim, ali zahtjevnim projektima, i onim malo većim koji ovise najviše o dobivenim građevinskim dozvolama, uspješno provedenim javnim nabavama projekata koji pojedinačno vrijede više od pola milijuna kuna, te ozbiljnosti izvođača i nadzora. Nakon uspješno završenoga Interregovog EU projekta Italija-Hrvatska, Arca Adriatica, i izgradnje maritimnog (Interpretacijskog) centra na Lastavici, započet će se kamenom popločavati spoj Rive kod Interpretacijskog centra DUBoak i malog mula, nakon provedene javne nabave koja mora biti ponovljena zbog greške najpovoljnijeg ponuđača iz[1]gradnje. U tijeku je javna nabava za izgradnju zelene tržnice na Markatu, koja bi zamijenila postojeću sada već veoma zastarjelu i nefunkcionalnu.

Ubrzo će na red doći i javna nabava za uređenje boćališta u Oštrobradićima te rekonstrukciju stare ribarnice na Rivi u prodajni centar otočnih proizvoda naših OPG-ova. Također i proizvoda iz naše zbratimljene Općine Lovas koja puno toga zanimljivog, od vrhunskih prehrambenih proizvoda, može ponuditi našem tržištu, domaćima i turistima.  Planiramo da ćemo do sezone 2023. godine ove projekte dovršiti i da će zaživjeti u punom pogledu na obostranu korist domaćih i privremenih stanovnika Općine.

Najvažniji projekt mandatnog razdoblja 2021. – 2025., izgradnja vatrogasnog doma koji će imati i mogućnost društvene namjene, upućen je Uredu za graditeljstvo u Krku i u fazi smo ishođenja građevinske dozvole. Svjesni smo važnosti toga projekta, posebice nakon požara u Dubašljanskom polju, 30. kolovoza, koji je na vrijeme spriječen brzom intervencijom Dobrovoljnoga vatrogasnog društva Malinska-Dubašnica, Javne vatrogasne postrojbe Krk i Dobrovoljnoga vatrogasnog društva Krk kojima ovim putem zahvaljujem. U zadnjem je trenutku spriječeno šire[1]nje požara na vrlo zapaljivu šumu, nakon što je već izgorjelo više od 15.000 m2 niskog raslinja.

U rujnu je trebala započeti i 2. faza izgradnje i uređenja lukobrana u Portu koju provodi Županijska lučka uprava Krk višemilijunskim sredstvima Ministarstva mora i infrastrukture i polamilijunskim sredstvima Općine Malinska-Dubašnica. Do kraja bi godine trebala započeti i javna nabava 1,3 milijuna kuna vrijednog projektiranja lukobrana malinskarske luke, također u nadležnosti Županijske lučke uprave Krk, koja je krajem kolovoza dobila novog ravnatelja, Alfreda Frankovića.

U procesu javne nabave, u obvezi Komunalnog društva Dubašnica jest i izgradnja 49 metara obalnog zida i istezališta na području lukobrana ispred hotela Riva, počevši od platoa dizalice Županijske lučke uprave, u smjeru zapada čija bi izgradnja također trebala započeti tijekom kasne jeseni. Gradilo bi se zimi kako bi u proljeće 2023. godine bilo dovršeno.

U tijeku je i 3,5 milijuna kuna vrijedna rekonstrukcija javne rasvjete na području cijele Općine kojom će se stara i nefunkcionalna rasvjetna tijela, koja troše i do četiri puta više električne energije, zamijeniti novom, energetski učinkovitijom LED rasvjetom. Započelo se raditi po glavnim cestama i na mjestima većih potrošača, a uskoro će se zamijeniti i sva stara rasvjeta po električnim stupovima ulica i selima cijele naše Općine.

 

 U ljetnim mjesecima osigurana je dostatna količina vode

Turistička sezona je sada iza nas, građevinski radovi užurbano kreću, i samo oni pravi zaljubljenici u šetnju, biciklizam i našu prekrasnu Valu i sela u zaleđu Malinske, sada uživaju u rapsodiji mirisa i boja kasne jeseni koja je ove godine uranila zbog tromjesečne suše. Nekoliko smo puta u kolovozu, u najvećim „špicama“, bili pred redukcijom vode, no upravo zbog vodovodnog spoja ispod Krčkog mosta koji nam donosi vodu s kopna, uspjelo se osigurati dostatne količine vode koja se mnogo trošila zbog nesnosnih vrućina, nikad većeg broja turista i velike suše.

Za sve koji se pitaju koliki je broj stanovnika naše Općine u određenom razdoblju, u saznanju smo da se početkom kolovoza broj prebivatelja na području naše Općine doslovno udeseterostruči, što bi značilo da ukupan broj domaćeg stanovništva, vlasnika apartmana i kuća za odmor, privremenih stanovnika koji žive u dijaspori, te hotelskih gostiju i turista smještenih po domaćinstvima, prelazi 32 tisuće ljudi. Radi usporedbe, prema popisu stanovništva iz 2021. godine, u našoj je Općini stalno prijavljenih 3500 stanovnika.

Zbog toga se sva komunalna infrastruktura prijeko potrebna za život stanovnika mora dimenzionirati i graditi do deset puta većom i snažnijom, nego što se to radi u gradovima i mjestima na kopnu (gdje se projekti dimenzioniranju za najviše dvostruku potrošnju), što dodatno poskupljuje gradnju. U konačnici, ipak se u razdobljima najvećih opterećenja zna dogoditi nedostatak parkirališnih mjesta ili nedovoljna snaga električne energije, problemi s odvodnjom i slično.  Već najesen krenut će se s izgradnjom manjeg dijela cesta po selima; produžit će se šetnica Rajske ceste u smjeru rta Čuf i Kijca; novim prometnim rješenjem usporit će se promet u Ulici Branka Fučića; gradit će se brojne upojne bunare i nekoliko ogradnih, potpornih zidova te kolektora u Ulici Nikole Tesle prema Ulici Branka Fučića; sagradit će se parkiralište kod Blue Wawesa na Rovi, što će učiniti Komunalno društvo Dubašnica, i stajališta za autobuse u Zidarićima i Svetom Antonu, zasad nažalost sa samo jedne strane županijske ceste.

 

7. izmjene i dopune Prostornog plana Općine Malinska-Dubašnica u završnoj su fazi

Od važnijih nematerijalnih projekata treba spomenuti da je početkom rujna započeo malo brži proces izlaganja i obnove zemljišnih knjiga za područje Malinske u realizaciji Suda i Državne geodetske uprave pa se nadamo da ćemo uskoro krenuti i u pravcu Radića i Bogovića te nastaviti sa zonom gornjih sela. Prostorni Plan Općine Malinska-Dubašnica također je završio svoj dugotrajni postupak 7. izmjena i dopuna na razini Odbora za prostorno planiranje i sada je upućen na suglasnost Zavodu za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije, zatim na Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te na konačnu verifikaciju Općinskom vijeću Općine Malinska-Dubašnica. Nadamo se da će do kraja ove kalendarske godine sav taj postupak donošenja biti uspješno završen te će se po njemu moći (g)raditi u predstojećoj 2023. godini.

Lijepu i ne tako kišnu jesen te blagu zimu, želim svim čitateljima Naših zvoni, a stanovnicima Sv. Vida na kraju uvodnika čestitam Mihoju – 29. rujna. Također, svima koji nose bilo koju inačicu imena sv. Mihovil želim sretan imendan i puno zdravlja.

Vaš,

Robert Anton Kraljić, načelnik

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA