Blagdan Svetoga Apolinara – zaštitnika Dubašnice i Dan Općine Malinska – Dubašnica

Blagdan Svetoga Apolinara – zaštitnika Dubašnice i Dan Općine Malinska – Dubašnica

Sveti Apolinar (Apollinaris, Apollinare), prvi biskup Ravenne i mučenik, rođen je u gradu Antiohiji (danas Antakya, južna Turska), u rimskoj pokrajini Siriji. Prema predaji, bio je učenik svetog Petra. Prvi biskup Ravenne (Emilia-Romagna), bio je neumoran kao misionar i apostol, čovjek čvrste i nepokolebljive vjere, čestit, pravedan i miroljubiv. Bio je neprestano izložen progonima, a u vrijeme cara Vespazijana morao je sa svojim vjernicima bježati iz Ravenne. Na izlasku iz grada je otkriven, uhićen i potom podvrgnut mukama. Vjernost Kristu Gospodinu zapečatio je mučeničkom smrću oko godine 75. Nakon strašnih muka zatukli su ga toljagama, vjerojatno u Classeu, predgrađu Ravenne. Po nekim izvorima, Apolinarovo mučeništvo dogodilo se kasnije, za vrijeme vladavine cara Nerona ili čak Septimija Severa. Bio je biskup Ravenne 26 godina. Pripisuju mu se mnoga čudesa, a stoljećima kasnije ukazao se svetom Romualdu. Jedan od njegovih nasljednika, sveti Petar Krizolog, biskup Ravenne od 433. do 450, hvalio ga je biranim riječima.
U Ravenni su mu posvećene dvije bazilike, Sant’Apollinare in Classe i Sant’Apollinare Nuovo, u kojoj se čuvaju njegove relivije. Obje bazilike ukrašene su prekrasnim mozaicima iz VI. stoljeća. Štovanje svetog Apolinara naročito se proširilo u VI. stoljeću diljem Europe pa je stiglo i u hrvatske krajeve, posebno u Istru i Kvarner. Zazivaju ga kod epilepsije, gihta i spolnih bolesti, a zaštitnik je nadbiskupije Ravenna-Cervia i grada Ravenne, mnogih naselja, župa, crkava i kapela diljem svijeta, pored ostalog i njemačkih gradova Aachena, Düsseldorfa, Burtscheida i Remagena, gdje su njegovo štovanje širili benediktinci. Sveti Apolinar zaštitnik je i  župe i općine Malinska-Dubašnica, a posvećena mu je i župna crkva u Bogovićima. U Malinskoj se svake godine 20. srpnja slavi tradicionalna „Polinarova“, dan općine i župe.

 

POLINAROVA – MISNA SLAVLJA

20.7. UTORAK – SV. APOLINAR, BISKUP I MUČENIK (+ oko 75.)  – ZAŠTITNIK ŽUPE DUBAŠNICA

U utorak 20. srpnja naša Župa slavi svoga nebeskog zaštitnika sv. Apolinara. Svečana koncelebrirana sv. misa će biti u 10,00 sati.

07,00 – Jutarnja sv. misa

10,00 – Svečana koncelebrirana sv. misa

19,30 – Marijanska pobožnost

20,00 – Večernja sv. misa

 

Izvor: Listić Svetoga Apolinara

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA