Otvoren centar maritimne baštine DUBoak

Otvoren centar maritimne baštine DUBoak

Foto: PGŽ

MALINSKA – U Malinskoj na otoku Krku otvoren je Interpretacijski centar maritimne baštine “Duboak”. Centar je izgrađen zahvaljujući EU projektu Arca Adriatica – Zaštita, promocija i turistička valorizacija jadranske pomorske baštine. 

U objektu vrijednom oko 11,5 milijuna kuna dočarana je bogata maritimna baština, kultura plovidbe, vještina brodogradnje i suživot otočkih ljudi s morem i šumom, a svoj su dom ondje pronašli i Športsko-ribolovna udruga Lastavica i Jedriličarski klub Malinska. Sagrađen je na mjestu gdje su Dubašljani iz volovskih zaprega iskrcavali drva koja su se potom ukrcavala u bracere i logere za Rijeku i za daleke Mletke, mjestu gdje je nastala duboka i snažna veza Dubašnice i mora.

Foto: PGŽ

S obzirom na neraskidivu vezu između mora i tradicijskih barki s obalne strane te hrasta duba sa šumske strane, sam naziv „DUBoak” izgovorom podsjeća na duboko more, a ujedno predstavlja i igru riječi, spoj lokalnog (dub) i engleskog (oak) naziva za hrast.

Idejno rješenje i izvedbeni projekt potpisuje tim arhitekata, interpretatora baštine, marketinških i stručnjaka na području multimedije: Studio Putinja autor je idejnog rješenja i izvedbenog projekta postava interijera; Alphera logotipa i vizualnog identiteta; Faro11 autor je muzeološke koncepcije; Heredo interpretacije baštine u kulturno-turističke svrhe dok je Visualia osmislila postav multimedije.

Dodatne informacije i slike otvaranja pogledajte na bodulija.net

U nastavku pogledajte slikopisni zapis o otvaranju DUBoak centra objavljen na stranicama Primorsko – goranske županije.

 

Izvor:morski.hr, bodulija.net i Primorsko goranska županija

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA