Dobri duh Malinske

Dobri duh Malinske

 

 Kada biste postavili pitanje koje je najznačajnije ili bolje rečeno najpoznatije pojedinačno stablo u Malinskoj, vjerujem da bi većina upitanih odgovorila da je to stari bagrem (Robinia pseudoakacia L.) na Jazu. Gledajući stare fotografije luke Malinska možemo vidjeti da je u između dva svjetska rata duž rive raslo nekoliko stabala bagrema koji su najvjerojatnije posađeni potkraj 19. stoljeća. Već spomenuti bagrem na Jazu bio je posljednji preživjeli.

Iako ima stabala koja su starija od rive u Malinskoj, pa vjerojatno i od našeg bagrema (stari čempres iza pošte je sigurno među njima) niti jedno od njih nije imalo tako središnji položaj. Koliko li je stotina tisuća ljudi zastalo u njegovome hladu ili samo prošlo pokraj njega i koliko naraštaja Malinskara su se pred/pod njim izmijenile, teško je i procijeniti.

Promjena načina života, ali izgleda i cijele luke koje je strpljivo popratio, zaista su značajne. Stariji je od pojave struje i motora s unutarnjim izgaranjem na prostoru naše Općine. Gledao je drvene barke na kojima se strpljivo veslalo, bracere, trabakule i logere… Gledao je volove i tovare kako vuku vozove i karete. Gledao je i bučne glisere s moćnim motorima, plastične barke, ali i motocikle koji su pod njim „palili gume“; gledao je aute, kamione… i ostala sada već električna vozila koja su u vrijeme njegove mladosti bila teško zamisliva znanstvena fantastika. Svjedočio je vremenima kada je život bio težak, mukotrpan i neizvjestan, ispratio je vremena rata, gladi i bolesti. Dočekao je i vremena u kojima su njegovi sumještani počeli živjeti vrlo ugodno i neopterećeno.

Posljednjih desetljeća snažno je propadao i svake je godine gubio dio svoje krošnje i debla. Na dijelu njegovoga suhog debla 2016. godine izrezbarena je skulptura kojom je sasvim opravdano dobio nadimak Dobri duh Malinske. Ipak 2021. godine posljednji je put prolistao i posljednji put, ovaj put zauvijek odbacio svoje lišće; nažalost je osušio. Stoga je 25. ožujka njegovo deblo ispiljeno i uklonjeno kako bi se oslobodio prostor za novo stablo koje će, nadam se isto kao i on više od stoljeća, uljepšavati središte naše Općine.

Međutim, značenje koje je taj bagrem zaslužio u srcima Malinskara i skulptura koja krasi njegovo deblo, osigurali su mu trajno mjesto na Rajskoj cesti. Bit će, naime, postavljen kao prva u nizu skulptura u sada već bogatom postavu ekogalerije na Rajskoj cesti. Time će mu se „produžiti život“ i sigurno će još godinama privlačiti poglede stanovnika i gostiju Općine Malinska-Dubašnica.

Toni KRALJIĆ

 

 

 

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA