Mali robotičari i ekološka grupa dobili su vrijednog podvodnog robota

Mali robotičari i ekološka grupa dobili su vrijednog podvodnog robota

Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) pokrenuo je ove godine natječaj za sudjelovanje u projektu “Građanska znanost: mjerenje i promatranje mora” za sve ustanove u Republici Hrvatskoj koje rade s djecom.

Partneri projekta uz IRIM su WWF Adria, The European Wergeland Centre, HGSS, a financijskom donacijom projekt podržava i Mate Rimac.

Naša Škola jedna je od 16 ustanova u  Republici Hrvatskoj izabranih za sudjelovanje u projektu te smo za potrebe istraživanja morskog okruženja dobili vrijednu donaciju podvodnog robota s mogućnošću dubokog zarona, HD snimanjem i robotskom rukom.

U ponedjeljak 15. studenog, donator podvodnog robota, Denis Ćupić u nazočnosti ravnateljice Nedeljke Turčić, načelnika Roberta Antona Kraljića te učiteljica Ivane Mišković, Ana Marije Šviderski Jurinjak i Sanje Špalj, predao je podvodnog drona malim robotičarima i ekološkoj grupi.

Projekt je osmišljen tako što će mali robotičari, baš kao znanstvenici, koristeći podvodnog drona, sudjelovati u istraživanju morskog okruženja te vršiti periodična mjerenja temperature mora.

Isto tako, ekološka skupina istraživat će mjesta posebnog interesa, kao što su staništa ugroženih vrsta, potopljene moske olupine, akumulaciju morskog otpada i slično.

Sudjelovanjem u ovom projektu, učenici naše Škole imat će priliku aktivno sudjelovati u prikupljanju podataka  o klimatskim i ekološkim promjenama koje će biti korisne znanstvenicima u budućnosti.

Sanja Špalj


Izvor: Osnovna škola Malinska – Dubašnica

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA